
La noi, cand spui salata de cartofi, imediat zboara gandul la asa-numita “salata orientala”, cu oua fierte, ceapa, masline si vinegreta (vezi reteta AICI). In fapt, exista nenumarate variante de salate avand la baza cartofi, peste care se adauga alte legume si/sau carnuri. Sosurile fac si ele, apoi, diferenta. De pilda, newyorkeza Salata Waldorf contine cartofi, mar, telina, nuci si maioneza, in timp ce Salata piemonteza (frantuzeasca, in ciuda numelui) cuprinde, pe langa cartofi, sunca, porumb, muraturi, oua fierte tare si rosii. Mai sunt apoi salate cu portocala, bacon, arpagic verde si sos Worcestershire ori cu bacon, ansoa si mustar.
Desi sunt numite salate, multe dintre aceste combinatii sunt servite pe post de garnitura, langa o friptura, un hamburger, un carnat sau chiar peste prajit. Mie imi plac insa de sine statatoare, pentru o cina tarzie sau un pranz rapid la serviciu. Apoi, majoritatea salatelor se mananca la temperatura camerei, dar exista si exceptii, precum salata pe care v-o propun astazi. De inspiratie nemteasca, aceasta este mai buna calduta. Nu in ultimul rand, daca tot vorbim de salate cu cartofi, va recomand si Salata cu somon afumat si iaurt, respectiv Salata cu peste afumat si sfecla rosie.
Ingrediente:
– cartofi 1,2 kg
– bacon/kaizer 200 g
– ceapa rosie 1 buc. mare (90 g)
– mustar de Dijon 1 lingura (55 g)
– zahar brun 1 lingurita cu varf (12 g)
– patrunjel 1 legatura
– supa de pui 175 ml
– otet de vin alb 80 ml
– faina 1 lingura rasa (15 g)
– sare, piper
– eventual ceapa verde, pentru decor
Intr-o oala mai mare, puneti cartofii la fiert, cu tot cu coaja. Pregatiti si supa de pui (dintr-un cub concentrat, daca vreti sa scapati mai repede). Cat fierb cartofii, puneti intr-o tigaie baconul sau kaizerul, cubulete, si rumeniti. Nu adaugati grasime suplimentara, pentru ca isi va lasa afumatura! Adaugati ceapa rosie, taiata felii. Cand ceapa a devenit translucida, presarati faina si amestecati, astfel incat aceasta sa fie inglobata complet.
Lasati circa un minut (cat sa se fiarba un pic faina), dupa care puneti supa fierbinte de pui. Adaugati otetul, zaharul brun si mustarul. Omogenizati si potriviti de sare si de piper. Cand ajunge la punctul de fierbere, opriti focul. Turnati sosul peste cartofii fierti, decojiti si taiati cuburi. Puneti si patrunjelul verde, taiat marunt.
Amestecati usor si serviti imediat, presarand pe deasupra niste ceapa verde maruntita.
Calorii: 117 kcal / 100 g.