Bulz ardelenesc adaptat

Va povesteam ieri ca nu am scapat pana nu am pregatit un bulz ardelenesc. Din ratiuni practice, a trebuit insa sa-l adaptez: in locul ceaunului pentru mamaliga am folosit o banala oala, iar in locul boturilor de mamaliga “indopate” cu branza si, eventual, cu bucatele de carnati sau pastrama de oaie, am mers pe o asezare in straturi. Adica, straturi de mamaliga pripita, afumatura si branza de burduf, peste care am “aruncat”, la final, niste oua ochiuri. Iar in locul coacerii “bulzelor” de mamaliga pe gratar, a trebuit sa ma multumesc cu o trecere rapida prin cuptorul incins. Este, de fapt, varianta de bulz ardelenesc pe care o gasiti in meniurile multor restaurante, fiind mai usor de pregatit.

In privinta “umpluturii”, pe langa o branza buna de burduf, am folosit niste bacon, nu prea gras pentru a nu da chiar o lovitura “mortala” stomacului :). Pentru un plus de gust, am facut insa mamaliguta nu doar cu apa, ci si cu lapte. Jumatate apa, jumatate lapte! Atentie, eu am pregatit bulz pentru mai multe persoane (8 portii), asa ca ajustati cantitatile dupa dorinta! De asemenea, puteti varia, dupa preferinta, cantitatile de afumatura si de branza de burduf.

Ingrediente (pentru 8 portii):

– malai 500 g
– lapte 1 l
– bacon 300 g
– branza de burduf 500 g
– oua 8 buc.
– unt 50 g
– sare, piper

– ulei pentru prajirea oualor

mamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuri

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-o tigaie nonaderenta, puneti baconul la calit. Fara alta grasime! Lasati-l sa se rumeneasca un pic si luati de pe foc. Puneti la fiert laptele, completat cu un litru de apa (daca nu vreti sa puneti si lapte, puneti doi litri de apa). Adaugati un praf de sare si un pic de malai. Lasati sa clocoteasca si incepeti sa puneti malaiul, in ploaie, amestecand continuu cu un facalet sau o lingura mare de lemn ori batand cu un tel-para mai mare (astfel, va asigurati ca nu se formeaza nici un cocolos). Dupa ce ati pus tot malaiul, mai lasati pe foc cateva minute, amestecand in continuare.

Mamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuriMamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuri

In vase individuale (unul pentru o portie) sau in vase de Jena mai mari (mai multe portii la un loc), asezati un strat de mamaliguta. Distribuiti in mod egal baconul rumenit, asezati inca un strat de mamaliguta, apoi branza de burduf. Deasupra vine inca un strat de mamaliguta. Imprastiati, la suprafata, bucatele de unt. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute, pana cand bulzul capata o crusta apetisanta.

Mamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuriMamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuri

Separat, prajiti ouale, cate unul pentru fiecare portie. Ochiurile se asaza peste straturile de mamaliguta, afumatura si branza de burduf.

Mamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuri

Puneti un pic de sare si de piper si serviti imediat. Daca va ramane, cumva, se poate reincalzi a doua zi (de preferat in cuptorul cu microunde pentru ca in cuptor s-ar usca in exces).

Mamaliga cu branza de burduf, afumatura si oua ochiuri

Calorii: 195 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Bulz ardelenesc adaptat”

  1. rasfatzata says:

    Ce ma bucur ca am dat de tine :*:* felicitari pt ceea ce faci 🙂

  2. Dino says:

    Multumesc mult pentru felicitari si te astept cat de mai des in vizita pe blog :).

  3. Isabela says:

    Multumesc pt varianta “adaptata”. Sunt originara din Sibiu dar traiesc de mai multi ani in SUA. Ii promisesem sotului meu un “Bulz ardelenesc” pt cina si cautand pe internet am gasit reteta ta. Se adapteaza perfect conditiilor de aici. Am probat-o si a iesit super!Pentru cei care au uitat cum e cu Celsius..in Farnheit it’s 450.Iar daca folositi malai din alte tari, urmariti indicatiile de pe pachet. Reteta reuseste perfect daca folositi produse romanesti..dar se poate adapta.Un singur produs nu se poate inlocui: branza de burduf. Eu am gasit-o in magazin romanesc din Queens( Papagal).
    Felicitari Dino!!

  4. Isabela says:

    Daca locuiti in strainatate si vreti sa va “socati” prietenii cu un produs 100% romanesc si extraordinar de bun..faceti-le acest bulz ardelenesc recomandat de Dino!
    Eu am cumaparat ultima data cand am fost in Romania niste boluri individuale ceramice cu modele specific romanesti si le folosesc pentru aceasta reteta. Arata extraordinar…si e foarte gustos..sanatos..si foarte romanesc.

  5. Dino says:

    Multumesc, Isabela, pentru aprecieri :). Am vazut, din pacate, destul de tarziu mesajul tau, dar iti pot spune si acum ca ma bucur enorm ca v-a placut bulzul. Sper sa-l incerce cat mai multa lume si sa le placa la fel de mult. Numai bine si multa sanatate iti doresc!

  6. Nini Tanase says:

    Astzi e o zi cu soare pentru mine…
    Credeam ca nu mai face nimeni ca mine, da’ vad ca se adevereste vorba ca romanu e “ingenios”…. de vreo 3 ani fac(gatesc) acest gen de bulz.. de fapt… improvizez… si pana acuma nu am dat gres …
    Secretu’… simplu – mamaliguta..branza (burduf sau cas ca la mama soacra la Garbovat..(Ghidigeni-Galati).. afumatura (carnati..pastrama sau pur si simplu porc – am incercat si cu pui.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11