Chiar daca este vara si cald, iar salatele de diferite feluri sunt la mare cinste, merge din cand in cand si cate o friptura, acompaniata insa de o garnitura lejera. Iar daca aveti chef de o bucata de carne de porc, trebuie sa incercati aceasta reteta! Este cu adevarat fabuloasa combinatia de muschiulet de porc marinat in sos de lamaie verde, usturoi, chimion si oregano si salsa usor picanta de legume coapte pe gratar, indulcita cu rondele de ananas. De inspiratie mexicana, reteta cucereste si prin explozia de culori din farfurie si va garantez ca va “disparea” aproape instantaneu.
Pentru marinarea muschiuletului de porc, folosim un “adobo”, diferit insa de cel de la ficateii filipinezi. In loc de otet, marinada contine suc de lamaie verde, iar in loc de foi de dafin avem oregano (merge foarte bine si oregano uscat). Cat despre salsa, denumire generica pentru diferite “sosuri”, eventual picante, specifice bucatariei mexicane si celei central-americane, eu am folosit rondele de ananas in sirop light, pentru a nu fi excesiv de dulce. Daca aveti, puteti pune si cateva bucatele de ghimbir confiat. De asemenea, daca aveti posibilitatea de a face la gratar muschiuletul de porc marinat, nu ezitati. Doar sa-l mai stropiti din cand in cand cu marinada, pentru a nu se usca. La urma, urmei, nimic nu se compara cu gustul dat de un gratar pe carbune, nu?
Ingrediente (pentru 4 portii):
– muschiulet de porc 1 buc. (450 g)
– lime 2 buc.
– ananas rondele 200 g
– ardei gras rosu 1 buc. (180 g)
– ardei gras portocaliu/galben 1 buc. (180 g)
– ceapa rosie 2 buc. (190 g)
– ceapa verde 2-3 fire (65 g)
– usturoi 4 catei
– oregano uscat 1 lingurita cu varf
– chimion 1 lingurita rasa
– ulei de masline 3 linguri
– sare, piper
– sos chilli 1 lingura
– coriandru frunze 1 lingurita (ideal, proaspat)
Curatati muschiuletul de porc de eventualele urme de grasime si de pielite. Asezati-l intr-o tava (eu am folosit una de cozonac) sau intr-un vas de Jena. Intr-un castronel, amestecati sucul de la o lamaie verde, usturoiul pisat, chimionul, oregano, un pic de sare si de piper. Adaugati o lingura de ulei, omogenizati si turnati peste muschiulet. Invartiti muschiuletul astfel incat sa fie acoperit uniform cu marinada. Puneti doua fire de ceapa verde, taiata rondele, pe langa muschiulet, acoperiti cu folie si bagati in frigider pentru macar doua ore.
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si bagati muschiuletul, cu tot cu adobo si cu ceapa verde. Lasati 25-30 de minute sau pana cand muschiuletul este bine patruns (durata depinde si de grosimea muschiuletului). Intre timp, incingeti o tigaie-gratar sau o “tabla” (aceea pe care o folositi la coacerea vinetelor, de pilda). Puneti rondelele de ananas scurse, lasati-le un minut pe o parte si un minut pe partea cealalta. Luati rondelele si asezati pe gratar/tabla ardeii grasi (curatati, spalati si taiati in jumatate) si ceapa rosie (curatata, spalata, taiata in rondele de circa 1 cm grosime). Lasati-le doar cat sa prinda un pic de “culoare”, nu trebuie sa se inmoaie foarte tare.
Intr-un castronel, amestecati uleiul de masline ramas (2 linguri), sosul chilli si coriandrul frunze. Taiati ananasul si ceapa coapte in cubulete. Puneti-le intr-un castron mai mare.
Adaugati ardeii grasi, tot cubulete. Puneti uleiul cu chilli si coriandru si sucul de la jumatate de lamaie verde. Amestecati bine. Potriviti salsa de sare si de piper.
Serviti punand muschiuletul pe un platou, cu tot cu sosul adunat in tava. Asezati, de jur imprejur, salsa cu ananas si presarati ceapa verde ramasa, taiata rondele. Puneti pe platou si jumatatea de lamaie verde ramasa, pentru ca fiecare sa-si puna, dupa gust, suc parfumat si acrisor peste feliile de friptura.
Calorii: 119 kcal / 100 g.
Super reteta! Felicitari pt. aragazul Electrolux!!!
Multumesc mult :). Inca nu-mi vine sa cred ca am castigat! De abia astept sa-l testez!