Labneh – crema de iaurt libaneza

Ceea ce va propun astazi nu este o reteta propriu-zisa, dat fiind ca se ia un “iaurt”, se combina cu putin ulei de masline si un pic de menta uscata si gata! Ati obtinut un delicios antreu. M-am gandit, insa, sa profit de ocazia oferita de tema lunii iunie a proiectului “Dulce Romanie” – menta si ciresele – pentru a va “vorbi” un pic despre labneh, acea crema de iaurt atat de importanta in bucataria libaneza, consumata dimineata, la pranz si seara, indulcita sau sarata, de sine statoare (ca antreu) sau ca garnitura la diferite legume umplute si mancaruri cu carne. Labneh este un iaurt foarte bine scurs de zer, cu o consistenta undeva intre iaurt si branza.

In unele parti ale Europei s-a impamantenit pentru iaurtul scurs denumirea de “iaurt grecesc”. E drept ca acest tip de iaurt este folosit din plin in Grecia, in special la tzatziki (vezi reteta AICI) sau ca desert, in combinatie cu miere ori dulceata, dar si mai raspandit e in Orientul Mijlociu. In Liban, labneh se face din lapte de vaca (tot timpul anului) si din lapte de capra (aprilie-septembrie), iar printre cele mai populare combinatii se numara cele cu menta uscata si/sau usturoi si castravete. Labneh se pastreaza foarte bine sub forma unor “mingiute”, in borcane umplute cu ulei. Metoda este folosita in Liban si Iordania, in timp ce beduinii au propria varianta de “conservare”, prin presare intre pietre si uscare in soare. In Iran, iaurtul scurs este combinat cu ceapa (esalota sau verde), castravete, verdeturi (marar, menta, patrunjel, coriandru verde), spanac, vinete, usturoi sau nuci.

La noi, puteti gasi iaurt scurs in varianta greceasca (am mai pomenit, pe blog, despre standurile amenajate in pietele Floreasca si Crangasi) sau “made in Romania” pentru restaurantele orientale (am identificat, pana acum, doua astfel de restaurante beneficiare: Turkuaz si Nasser). Exista, inevitabil, diferente intre cele doua variante. In primul rand, cel grecesc este mai gras (10% fata de 7% grasime) si e foarte putin acrisor, fata de cel facut la noi. Pentru cei preocupati de continutul de grasime, la standurile cu produse din Grecia se gaseste si o varianta low fat de iaurt scurs, cu numai 2% grasime. In cazul in care nu doriti sa cumparati iaurtul gata scurs, nu trebuie decat sa cumparati un iaurt nedegresat, sa-l amestecati cu un pic de sare si sa-l lasati la scurs, intr-un tifon, 24 de ore.

Iata cum arata iaurtul scurs “made in Romania”, achizitionat chiar de la Nasser.

Labneh - crema de iaurt libaneza

Pentru a obtine un antreu foarte racoritor si parfumat, aveti nevoie de foarte putine ingrediente, iar “prepararea” (daca poate fi folosit un termen asa pretentios) dureaza doar cateva zeci de secunde.

Ingrediente:
– crema de iaurt 500 g
– sare 1/2 lingurita
– menta uscata 1 lingurita rasa
– ulei de masline extravirgin 1 lingura

Labneh - crema de iaurt libaneza

Puneti iaurtul intr-un bol si amestecati-l cu sarea. Turnati deasupra uleiul de masline (musai sa fie extra virgin) si presarati menta uscata. Serviti cu lipie libaneza.

Labneh - crema de iaurt libaneza

Calorii: 132 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Labneh – crema de iaurt libaneza”

  1. Carmen says:

    Bun Nasser asta 🙂

  2. Dino says:

    Daaaa… Bun pe “langa casa omului” :)). Si are si alte lucruri interesante p-acolo, gen seminte de pin, sumac si basmati 😀

  3. Multumesc Andreea!! un iaurt racoros si de ment’ de vara ! ;))
    pupici

  4. Dino says:

    Cu multa placere, Antonina. Sper sa va placa si voua cat de mult ne place noua :D. Pupici!

  5. isran says:

    Cel mai bun l.am servit la un Restaurant…pe la Obor

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11