Continuam periplul prin universul fascinant al bucatariilor care folosesc din plin parfumata menta si poposim, de data aceasta, intr-o tara ceva mai apropiata: Grecia. Pe taramul scaldat de Marile Egee, Ionica si Mediterana, menta este folosita atat la preparate vegetariene (gen faimosul “Chaniotiko Boureki”, un fel de gratin de cartofi si dovlecei, cu branza si menta, extrem de popular in Creta), cat si la preparatele cu carne (“Keftedakia”, chiftelute cu oregano si menta). Eu va propun insa niste sarmalute in foi de vita, fara carne si parfumate cu menta, servite reci, pe post de antreu (“dolmades”) sau chiar aperitiv (“dolmadakia”), daca le faceti de mici dimensiuni, cat sa fie devorate dintr-o inghititura. Delicioase, parfumate si racoritoare, aceste sarmalute se servesc cu lamaie, iar daca nu le preparati in post, e musai sa le adaugati un pic de iaurt.
Si, in cazul in care ati uitat, continua si in luna iunie proiectul “Dulce Romanie”, initiat de Mihaela si gazduit acum de Antonina. Mai multe detalii gasiti pe Dulcegarii culinare.
Ingrediente (pentru 30 de sarmalute):
– foi de vita 34 buc.
– ceapa alba 1 buc. (65 g)
– ceapa verde 2 legaturi mari (350 g)
– orez pentru sarmale (bob rotund) 250 g
– ulei de masline 100 ml
– menta 15 g
– marar 1 legatura
– lamai 2 buc.
– sare, piper
Incepeti prin a pregati foile de vita: le opariti intr-o cratita cu apa clocotind, le scurgeti si le lasati sa se raceasca. Taiati marunt ceapa alba si ceapa verde (eu am folosit tocatorul robotului, pentru operativitate). Incingeti uleiul si caliti un pic ceapa.
Adaugati orezul (spalat si bine scurs), amestecati si lasati cateva minute, pana cand orezul devine translucid. In paralel, aduceti la punctul de fierbere 3 cani de apa. Puneti o cana si jumatate de apa fierbinte peste orez si lasati cateva minute, pana cand orezul se umfla un pic si apa a fost absorbita. Puneti un pic de sare si un pic de piper, precum si verdeturile (menta si mararul) taiate marunt. Omogenizati, opriti focul si lasati sa se raceasca un pic. Asezati pe fundul unei cratite, patru frunze de vita. Luati, apoi, cate o lingurita de umplutura, puneti-o pe o frunza de vita-de-vie si rulati. Aveti grija sa bagati bine inauntru capetele frunzei, pentru ca umplutura sa nu iasa afara in timpul fierberii. Asezati sarmalutele in cratita, peste foile de vita, circular. Asezati deasupra sarmalutelor o farfurie, cu fata in jos, care sa impiedice sarmalutele sa se desfaca. Stoarceti una din lamai si puneti sucul peste sarmalute, impreuna cu apa fierbinte ramasa. Lasati sarmalutele sa fiarba, la foc mic, pana cand apa este total absorbita si orezul e bine fiert.
Lasati sarmalutele sa se raceasca. Serviti-le pe felii de lamaie si cu o lingura de iaurt.
Calorii: 150 kcal / 100 g.
Minunata reteta Andreea!!!! multumesc tare mult pentru excelentele retete transmise !! o prezentare minunata ! pupici
Multumesc mult si eu, Antonina! Si pentru invitatia de a participa la “Dulce Romanie”, si pentru aprecieri. Sa stii ca mai am si alte retete cu menta, daca ma mai suporti sa te bombardez cu retete si poze :P…
[…] si rosii • Iahnie de cartofi • Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii • Sarmalute grecesti cu menta, in foi de vita • Bruschette cu rosii si busuioc • Tocanita picanta de vinete cu menta • Salata de fasole […]