Bruschette cu bob, menta si parmezan

Tot ca raspuns la provocarea lansata de Antonina si ale sale Dulcegarii culinare, de a participa la proiectul “Dulce Romanie”, va propun o reteta rapida si foarte usoara de aperitiv de inspiratie italieneasca: bruschette cu fasole fava, menta si parmezan. Nascut in centrul Italiei, prin secolul al XV-lea, din dorinta de a valorifica painea pe cale sa se usuce, acest aperitiv are la baza felii de paine prajita, frecate cu usturoi, stropite cu ulei de masline extra virgin si presarate cu sare si piper. Diversificarea vine din toppingurile puse peste feliile aromate: de la ardei iute, rosii, fasole si alte legume, la felii subtiri de carne si/sau branzeturi. Cea mai populara varianta de bruschetta este cea cu rosii si busuioc (bruschetta con pomodoro), dar inainte de a o prezenta pe aceasta, sa ne oprim asupra celei cu fasole fava, deoarece este parfumata cu menta, unul din cele doua ingrediente care constituie tema lunii iunie la “Dulce Romanie”.

Fasolea fava este acea fasole lata cu boabe mari si aplatizate, cunoscuta la noi ca bob. Desi am inteles ca se cultiva in unele zone ale tarii, eu nu am reusit sa gasesc acest tip de fasole in piata, asa ca am apelat la conservele din magazinele arabesti. Ceea ce a insemnat, intre noi fie vorba, si o economie de timp :P.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– bob (fasole fava) la conserva 250 g
– parmezan ras 50 g
– ulei de masline 2 linguri
– usturoi 1 catel
– felii paine de casa 8 buc. (150 g)
– piper
– menta proaspata 6-7 frunze

Bruschetta cu bob, menta si parmezan

Puneti feliile de paine la prajit. Cum le luati de pe gratar / tabla, frecati-le bine, bine cu usturoi (taiati catelul de usturoi in jumatate, pe lungime). Stropiti-le apoi cu un pic de ulei de masline. Intr-un bol, puneti fasolea fava fiarta si zdrobiti-o cu o furculita. Adaugati parmezanul ras (mai putin o lingura), menta taiata marunt, un pic de piper macinat si uleiul de masline ramas. Amestecati bine, bine.

Bruschetta cu bob, menta si parmezanBruschetta cu bob, menta si parmezan

Distribuiti amestecul de fasole, menta si parmezan pe feliile de paine prajita si usturoiata. Presarati parmezanul pus deoparte si, eventual, ornati cu frunze de menta proaspata. Serviti imediat.

Bruschetta cu bob, menta si parmezan

Calorii: 247 kcal / 100 g (sau 136 kcal / felia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Bruschette cu bob, menta si parmezan”

  1. Multumesc frumos Andreea pentru aceasta minunata reteta ! cu siguranta o voi incerca si eu ! ca prea ne-am saturat de clasicele bruschete sau tartine.. O zi frumoasa ! pupici

  2. Dino says:

    Cu multa placere, Antonina! Ma bucur ca iti surade reteta, iar cat de rapid trimit si pozele pe mail :D. O seara linistita! Pupici!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11