Profiterol cu inghetata de capsune si sos de ciocolata

Ca multi oameni care fac “o fixatie” pe un anume gust din copilarie, eu am “fixatia” profiterolului pe care-l mancam, pe cand stateam la bunici, la o cofetarie din centrul Ploiestiului, de langa cinematograf. Nu mai stiu cum se numea nici cinematograful, nici cofetaria, dar parca vad si acum profiterolul cu pricina. Era servit in cupe din acelea de inox si era ca un munte, ridicat cu mare pricepere din gogosele umplute cu crema, “bile” de inghetata, un fel de frisca si sos de ciocolata. Ma rog, probabil era facut cu cacao, dar mie imi “suna” a ciocolata pe acele vremuri. De atunci, ma incapatanez cu regularitate sa incerc tot felul de profiteroluri pe la diverse restaurante si cofetarii, dar nicaieri nu am gasit ceva care macar sa semene cu cel din amintirea mea. Prin urmare, m-am decis sa-mi fac propriul profiterol :D. Usor modificat insa, atat ca forma, cat si ca ingrediente, pentru a putea include in el a alta “obsesie” a mea, capsunele. Carora le-am dedicat, de altfel, o intreaga saptamana, “Saptamana capsunelor”!

Asadar, in loc sa fac mai multe gogosele marunte, pe care sa le umplu cu crema de vanilie, am facut niste gogosi mai mari, in care am bagat practic toate componentele. Adica, o bula de inghetata – de capsune, normal -, crema de vanilie si frisca, precum si bucati de capsune proaspete. Totul stropit cu sos de ciocolata. Pur si simplu, delicios!

Ingrediente (pentru 8 portii):
– unt (80% grasime) 95 g
– faina 115 g
– oua 3 buc.
– un varf de cutit de sare
– zahar tos 100 g
– lapte integral 300 ml
– galbenusuri 2 buc.
– maizena 30 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– smantana neindulcita pentru frisca 350 ml
– zahar pudra 55 g
– ciocolata neagra 60 g

– capsune proaspete
– inghetata de capsune (va sugerez Inghetata cremoasa de capsune sau Inghetata de capsune cu iaurt)

Profiterol cu inghetata de capsune

Pentru choux, pregatiti un aluat din 200 ml apa, 85 g unt, 115 g faina, 25 g zahar tos, praful de sare si 3 oua intregi. Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intr-o cratita, puneti apa la fiert, cu sarea si zaharul. Adaugati untul si amestecati pentru ca acesta sa se topeasca pana cand apa ajunge la punctul de fierbere. Opriti focul si puneti, dintr-o singura miscare, faina. Amestecati rapid, pana cand s-a inglobat toata faina si ati obtinut un amestec omogen, lucios si desprins total de pe peretii cratitei.

Profiterol cu inghetata de capsuneProfiterol cu inghetata de capsune

Lasati sa se raceasca circa 10 minute si adaugati ouale. Cate unul o data si il puneti pe urmatorul doar dupa ce oul dinainte a fost perfect incorporat in aluat. Dupa ce ati pus toate ouale si ati omogenizat foarte bine, puneti aluatul de choux sub forma de gramajoare, intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Puteti folosi un sprit, o punga taiata sau, pur si simplu, o lingura. Dat fiind ca este vorba de choux de mari dimensiuni, “movilitele” de aluat ar trebui sa aiba cam 6 cm diametru. Atentie, lasati distanta intre ele pentru ca se umfla in timpul coptului. Bagati tava in cuptorul incins si lasati circa 45 de minute sau pana cand gogosile s-au umflat si aurit la suprafata. Intepati-le cu o scobitoare, opriti focul si lasati tava in cuptor, cu usa intredeschisa, pana cand se racesc total. Prin intepare, cream practic un orificiu prin care sa iasa aburul, astfel incat gogosile sa nu ramana cleioase in interior. Pana se racesc total gogosile, pregatiti crema de vanilie din 2 galbenusuri, 75 grame zahar tos, un plic zahar vanilinat, 250 ml lapte si 30 g maizena. Puneti laptele la incalzit. Bateti galbenusurile cu zaharul tos si zaharul vanilinat, pana obtineti o spuma. Adaugati maizena, omogenizati si incepeti sa puneti, putin cate putin, din laptele cald.

Profiterol cu inghetata de capsuneProfiterol cu inghetata de capsune

Cand ati incorporat tot laptele, turnati amestecul inapoi in oala, pe foc mic. Amestecati continuu pana cand se ingroasa crema.  Cand ajunge la punctul de fierbere, opriti focul, puneti crema intr-un castron si scufundati-l intr-un altul mai mare, in care ati pus apa rece si gheata. Amestecand din cand in cand, lasati crema sa se raceasca. Cand s-a racit total, bateti frisca: puneti smantana neindulcita, rece, intr-un castron inalt, mixati-o pana cand incepe sa se intareasca, adaugati zaharul pudra si pliculetul ramas de zahar vanilinat. Mixati inca un minut. Din frisca rezultata, puneti 4 linguri peste crema de vanilie, iar restul bagati in frigider. Omogenizati foarte bine crema de vanilie cu frisca. Bagati-o, de asemenea, la rece. Pentru sosul de ciocolata: puneti laptele ramas (50 ml) intr-un ibric si aduceti-l la punctul de fierbere. Adaugati ciocolata, maruntita. Amestecati pana cand se topeste ciocolata si se incorporeaza in lapte. Adaugati untul la temperatura camerei si omogenizati din nou. Pentru montarea profiterolului: taiati capacelul gogoselelor. In “cosuletul” de aluat, puneti o cupa de inghetata de capsune. Adaugati crema de vanilie (eventual, cu spritul) si bucati de capsune.

Profiterol cu inghetata de capsuneProfiterol cu inghetata de capsune

Puneti si frisca (tot cu spritul), dupa care asezati capacelul. Peste el, puteti pune inca un pic de frisca si o jumatate de capsuna. Stropiti cu o lingura de sos de ciocolata si serviti imediat.

Profiterol cu inghetata de capsune

Si o alta varianta, pentru a observa mai bine cum se “impletesc” in profiterol inghetata, crema, frisca si capsunele :D. Atentie, nu montati mai multe portii decat se consuma pe loc! Pastrati gogosile intr-o cutie, crema, frisca si fructele in frigider, inghetata in congelator si montati profiterolul doar inaintea servirii.

Profiterol cu inghetata de capsune

Calorii: 317 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Profiterol cu inghetata de capsune si sos de ciocolata”

  1. Iulia says:

    Si eu am aceeasi amintire, cat de bun era profiterolul.

  2. Te-ai distrat maxim cu capsunele !! arata nemaipomenit de apetisante toate… ! pupici

  3. Dino says:

    Multumesc mult, draga mea! Adevarul e ca m-am distrat pe cinste :D. Daca ar fi dupa mine, cred ca as pregati numai deserturi cu capsune :)). Pupici si tie!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11