Bezele in ciocolata cu frisca si capsune

Va mai amintiti de Pavlova, desertul fabulos inventat de chef-ul unui hotel din Wellington cu ocazia turneului din 1926 al balerinei ruse Anna Pavlova? Este vorba de “cosulete” din bezea umplute cu fructe acrisoare si frisca, stropite apoi cu un pic de ciocolata. Pentru reimprospatarea memoriei, aveti AICI mai multe detalii :). Ei bine, desertul pe care vi-l propun astazi, in penultima zi a “Saptamanii capsunelor”, este o “reinterpretare” a Pavlovei. In sensul ca deliciul dulce este montat pe verticala si cuprinde o portie generoasa de ciocolata amaruie. In acest fel, in “dansul” texturilor si al gusturilor, se prinde si o seducatoare “adiere” amaruie.

In ceea ce priveste amanuntele la care trebuie sa fiti atente/ti cand pregatiti aceste Pavlova pe verticala, ele sunt aceleasi ca la original. Adica, albusuri perfect separate, la temperatura camerei si nu foarte proaspete (pentru a obtine o bezea perfecta), o frisca bine batuta si o ciocolata de buna calitate. Eu am folosit o smantana neindulcita pentru frisca, pe care am batut-o cu zahar pudra si un pic de esenta de vanilie. Daca folositi frisca de-a gata, cumparata de la cofetarie, eliminati din ingrediente smantana si zaharul pudra. Nu in ultimul rand, aveti grija sa montati doar atatea portii cate aveti nevoie o data!

Ingrediente (pentru 6 portii):
– albusuri 2 buc.
– zahar tos 100 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– suc de lamaie 1 lingurita
– sare un varf de cutit
– maizena 1 lingurita rasa
– ciocolata amaruie 80 g
– unt 10 g
– capsune 400 g
– smantana neindulcita pentru frisca 250 ml
– zahar pudra 20 g

Bezele in ciocolata cu frisca si capsune

Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Intr-un castron perfect degresat si uscat, incepeti sa bateti cu mixerul, la turatie maxima, albusurile cu praful de sare. Cand s-a format o spuma nu foarte batoasa, incepeti sa puneti zaharul tos, cate o lingura o data, mixand in continuare. Cand ati incorporat tot zaharul, puneti jumatate de fiola de esenta de vanilie, sucul de lamaie si maizena. Mixati inca 20-30 de secunde. La final, ar trebui sa aveti o spuma densa, batoasa si lucioasa. Intr-o tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt, puneti cu spritul dreptunghiuri de 8-9 cm lungime siĀ  5 cm latime. Mie mi-au iesit 12 astfel de dreptunghiuri, iar din bezeaua ramasa am desenat niste “fulgere” de bezea pentru “uz propriu” :D. Bagati tava in cuptorul incins si lasati o ora – o ora si un sfert, pana cand bezelele sunt usor intarite la suprafata. Opriti focul, dar lasati tava in cuptor, cu usa intredeschisa, pana cand se racesc total bezelele.

Bezele in ciocolata cu frisca si capsuneBezele in ciocolata cu frisca si capsune

Intr-un castronel pretabil la bain-marie, topiti ciocolata. Cand s-a topit omogen, adaugati untul si amestecati. Lasati sa se raceasca, dupa care distribuiti ciocolata, in mod egal, pe bezelele racite. Bateti si frisca, in cazul in care nu folositi frisca de-a gata. Mai exact, mixati (intai la turatie mica, apoi la turatie maxima) smantana pentru frisca, rece, pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati zaharul pudra si esenta de vanilie ramasa. Mai mixati un minut, pana cand obtineti o frisca batoasa. Bagati-o in frigider pana in momentul montarii desertului.

Bezele in ciocolata cu frisca si capsuneBezele in ciocolata cu frisca si capsune

Cand vreti sa montati desertul, asezati pe farfurii cate o bezea in ciocolata. Puneti doua lingurite de frisca, un strat generos de felii de capsune, inca doua lingurite de frisca, inca o bezea in ciocolata si inca doua lingurite de frisca. Deasupra, peste ultimul strat de frisca, asezati capsune intregi sau taiate in jumatate, in functie de marime. Serviti imediat. Repet, nu montati mai multe portii decat se consuma o data! Pastrati bezelele intr-o cutie inchisa ermetic, iar frisca si capsunele se pastreaza foarte bine in frigider timp de una-doua zile.

Bezele in ciocolata cu frisca si capsune

Calorii: 268 kcal / 100g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Bezele in ciocolata cu frisca si capsune”

  1. Dino says:

    Multumesc mult, Bianca. Sunt intr-adevar foarte bune :).

  2. Iulia says:

    E o nebunie si e felul meu preferat. Sunt absolut innebunita dupa bezele… Nu indraznesc sa fac asta singura ca sigur nu va iesi. Ma multumesc sa salivez privind poza. UFFF. Daca imi dai voie sa iti dau o sugestie.. A venit vara si e nebunie ca toti stau la picnic. Poti sa dezvolti o sectiune ce se poate gati rapid pentru un picnic? Ar fi o idee!!! Cu drag.

  3. Dino says:

    Draga Iulia, ma bucur mult ca te inspira bezelele mele in ciocolata :). Cat despre retete de preparate pentru picnic, e o sugestie foarte buna si ma voi gandi la ea, chiar daca oamenii sunt aici, mai de graba, orientati pe gratare cu mici, carnati, pui si porc. Te pup!

  4. Mada says:

    Desertul asta trebuie sa il incerc neaparat!

  5. Dino says:

    Necesita ceva mai multa munca, e drept, dar e foooarte bun. Un weekend excelent iti doresc!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11