Desi imi place foarte mult cum iese inghetata de capsune dupa reteta mea, cu lapte, smantana pentru frisca si galbenusuri, nu am putut rezista tentatiei de a incerca, in “Saptamana capsunelor”, reteta propusa de David Lebovitz. Mai ales ca mi-a facut cu ochiul, in piata, un iaurt grecesc, scurs, gras si plin de gust. La fel ca reteta mea, si aceasta se face la rece, foarte usor si rapid. Dat fiind ca presupune mai multe capsune decat iaurt si ca acesta, oricat de gras ar fi, nu poate concura cu smantana pentru frisca, inghetata nu este la fel de cremoasa, dar compenseaza prin aroma mai intensa a capsunelor.
In ceea ce priveste iaurtul grecesc, eu am cumparat de la un magazinas care aduce iaurt la un fel de galeti mari. Aceeasi firma se gaseste in Piata Floreasca si Piata Crangasi. Puteti insa lua si din supermarket, ambalat, si-l lasati eventual un pic la scurs, intr-o strecuratoare. Daca nu aveti masina de inghetata, trebuie sa scoateti cutia cu inghetata din congelator macar din doua in doua ore si sa o omogenizati foarte bine, cu o furculita sau cu mixerul, la turatie minima. Repetati operatiunea de cel putin trei ori si inghetata voastra nu va avea deloc ace de gheata.
Ingrediente:
– capsune 450 g
– zahar tos 140 g
– kirsch sau vodka 1 lingura
– iaurt grecesc 240 g
– suc de lamaie 1 lingurita
Taiati capsunele, curatate si spalate, in felii. Puneti-le intr-un bol, cu zaharul si alcoolul. Acoperiti cu o folie si lasati, la temperatura camerei, circa doua ore. La expirarea timpului, pasati fructele cu blenderul. Adaugati sucul de lamaie si iaurtul, pasand in continuare. Cand ati obtinut o compozitie omogena, puneti-o in masina de inghetata. Lasati timpul indicat de producator, transferati intr-o cutie care se inchide ermetic si bagati la congelator.
Cand doriti sa serviti inghetata, scoateti-o din congelator cu 10-15 minute inainte. Astfel, o veti putea portiona mai usor si-si recapata aromele.
O puteti decora cu fructe proaspete, eventual puse cu un pic de zahar in prealabil.
Calorii 134 kcal / 100 g.
David Lebovitz este maestru in inghetate :)) Abia astept sa incerc si eu cu iaurt, a ta arata buna buna!
Gand la gand, Mihaela :D. Eu tocmai ma uitam la reteta ta de inghetata cu mascarpone si Nutella. Si, cum am in frigider o cutie de mascarpone, e clar ce am sa pregatesc imediat cum termin “Saptamana capsunelor” 🙂