“Saptamana capsunelor” continua cu un desert parfumat, dulce-acrisor, cu o portie dubla de ciocolata: alba in mousse-ul de capsune si, respectiv, neagra in baza de biscuiti. Bine, bine, admit ca ciocolata alba nu este, de fapt, ciocolata, ci un produs din unt de cacao, zahar, lapte si sare, dar asa s-a impamantenit denumirea. Oricum i-ati spune, in combinatie cu lapte condensat si indulcit, crema de branza, frisca neindulcita si bucati de capsune parfumate si zemoase, duce la un delicios mousse. Inghetat, acesta isi pastreaza textura cremoasa, contrastand placut cu baza crocanta de biscuite usor amarui.
In ceea ce priveste prepararea desertului (asemanator, din unele puncte de vedere, unui cheesecake cu capsune), aceasta nu prezinta mari probleme. Aveti nevoie doar de ingrediente de buna calitate, de un robot de bucatarie si/sau mixer, precum si de o tava drepunghiulara de 18×28 cm. Daca nu aveti o astfel de tava sau doriti mai putine portii, ajustati cantitatile dupa dorinta. Ceva probleme v-ar putea crea gasirea laptelui condensat indulcit, in conditiile in care supermarketurile se incapataneaza sa aduca doar lapte condensat pentru cafea. Gasiti insa varianta indulcita si mult mai densa, asa cum ne-o amintim din copilarie, in magazinele arabesti.
Ingrediente (pentru 12 portii):
– biscuiti Oreo 20 buc. (225 g)
– unt 55 g
– ciocolata alba 100 g
– branza Philadelphia light (12% grasime) 450 g
– lapte condensat 400 g
– capsune 350 g
– smantana neindulcita pentru frisca 80 ml
Maruntiti biscuitii cu ajutorul robotului. Topiti untul si adaugati-l peste firimiturile de biscuite. Amestecati bine, pentru ca untul sa se distribuie uniform. Rasturnati amestecul in tava tapetata cu folie. Distribuiti-l uniform si, cu dosul unei linguri, presati foarte, foarte bine. Prin compactare, biscuitele faramitat se transforma intr-un blat.
Puneti crema de branza, la temperatura camerei, intr-un castron. Omogenizati-o un pic cu mixerul, la turatie mica, apoi puneti laptele condensat, amestecand continuu. In paralel, puneti ciocolata alba sa se topeasca (in baie de aburi sau la microunde).
Cand s-a topit ciocolata, puneti-o peste amestecul omogen de branza si lapte condensat. Amestecati foarte bine. Bateti smantana neindulcita, rece, pana obtineti frisca. Puneti frisca in compozitie, amestecand usor cu o spatula.
Opriti cateva capsune, mai mari si mai frumoase, pentru decorarea mousse-ului. Taiati restul de capsune in bucati si puneti-le in compozitie. Turnati usor in tava, peste baza de biscuite. Bagati in congelator si lasati peste noapte.
Cand vreti sa taiati si sa serviti mousse-ul cu blat de biscuite, scoateti-l din congelator si lasati-l 10-15 minute, la temperatura camerei, sau 25-30 de minute, in frigider. Astfel, se va taia mai usor si-si recapata savoarea. Decorati cu una-doua capsune proaspete.
Calorii: 287 kcal / 100 g.