Tort cu capsune si crema diplomat

Nu cred ca mai este vreun cititor fidel al blogului care sa nu stie cat de mult imi plac capsunele :). Iar in aceasta perioada, cand tarabele din piete sunt invadate de aceste fructe zemoase, dulci si parfumate, sunt in culmea fericirii si incerc sa profit la maximum de ele. Va propun asadar, firesc, “Saptamana capsunelor”! Adica, sapte retete de racoritoare si delicioase deserturi, festive, rapide sau inghetate :D. Si pentru ca seria merita sa fie deschisa cu “artificii”, surle si trambite, incep prin a va propune un tort care va duce in extaz papilele voastre gustative. Este vorba de o varianta mai usoara a celebrului tort frantuzesc numit “Fraisier” (de la capsuna, normal). Mai exact, am inlocuit crema de unt cu o crema diplomat, iar in loc de martipan am acoperit tortul cu un strat de jeleu de capsune. Am obtinut, in acest fel, un tort parfumat si racoritor, cu mult mai putine calorii.

Referitor la crema diplomat, aceasta se obtine plecand de la crema patiserie, in care punem gelatina si frisca. Pentru insiroparea blaturilor, eu am folosit un sirop cu vanilie si lamaie, dar puteti pune, daca doriti, si un pic de alcool (kirsch, vodka sau cognac). Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos am facut un tortulet de 18 cm diametru (circa 1,3 kg), care poate fi impartit in 8 felii. Am preferat insa sa fac blatul intr-o tava de aragaz, in locul formei de tort, pentru a putea folosi “resturile” de blat la un alt desert delicios: Trifle cu crema de vanilie, frisca si capsune! Reteta “vine” maine :D.

“Resturile” de blat pot fi pastrate cateva zile, intr-o cutie inchisa ermetic. Daca nu doriti sa faceti si trifle, injumatatiti cantitatile pentu blat!

Ingrediente:
– capsune 550 g
– zahar tos 280 g
– oua 6 buc.
– faina 150 g
– lapte integral 250 ml
– smantana neindulcita pentru frisca 150 ml
– suc de lamaie 4 linguri
– pastaie de vanilie 1 buc.
– gelatina 8 g
– unt (80% grasime) 90 g

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Faceti blatul simplu de tort (genoise) din 4 oua, 120 g zahar tos, 120 g faina si 40 g unt. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un castron pretabil la bain-marie, bateti ouale intregi cu zaharul tos pana isi dubleaza volumul si se transforma intr-o spuma densa. Daca aveti termometru de bucatarie, amestecul ar trebui sa aiba in jur de 37 grade Celsius. Luati castronul din baia de abur si mixati in continuare, la turatie maxima, pana cand compozitia se raceste (inca 3-4 minute). Incepeti sa puneti faina, in ploaie, putin cate putin, amestecand cu o spatula (cu miscari lente, pe verticala, pentru ca aluatul sa “inghita” cat mai mult aer). In paralel, topiti cele 40 g de unt. Turnati untul cald, in fir subtire, peste aluat, avand grija sa amestecati in continuare pe verticala. Cand ati pus tot untul si ati obtinut un aluat omogen si lucios, turnati-l intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Distribuiti aluatul uniform.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Bagati tava in cuptorul incins si lasati 10-15 minute. Blatul este gata cand trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l desprinde de hartia de copt. Taiati in foaia de blat un disc de 18 cm diametru si unul de 16 cm diametru. Nu uitati: pastrati “resturile” pentru trifle! Pentru siropul cu vanilie si lamaie: puneti 50 g zahar tos si 60 ml apa intr-un ibricel. Despicati pastaia de vanilie pe lungime, scoateti semintele pe o farfurie (cu dosul unui cutit), iar pastaia puneti-o in apa cu zahar. Puneti la fiert si lasati cateva minute, pana cand zaharul s-a topit si ati obtinut un sirop. Scoateti pastaia si lasati siropul sa se raceasca.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Pentru crema diplomat, pregatiti mai intai crema patiserie, din 2 oua, 250 ml lapte, 30 g faina, 70 g zahar, semintele de vanilie, 4 g gelatina, 50 g unt si 150 ml smantana pentru frisca. Puneti gelatina la inmuiat, cu doua linguri de apa rece. Intr-un castron, bateti ouale intregi cu zaharul, cu ajutorul unui tel. Presarati, in ploaie, faina. Omogenizati foarte bine, astfel incat sa nu aveti nici un cocolos. Adaugati semintele de vanilie si laptele, omogenizati si puneti la fiert, intr-o cratita cu fund dublu. Amestecand continuu cu telul, aduceti la punctul de fierbere. Lasati sa fiarba doua minute, dupa care opriti focul. Puneti gelatina inmuiata in crema patiserie fierbinte. Amestecati pentru ca aceasta sa se dizolve si sa se distribuie uniform in crema.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Puneti in crema si cele 50 g de unt. Omogenizati si lasati sa se raceasca (eventual, pentru rapiditate, puneti crema intr-un castron pe care-l scufundati apoi in apa rece cu gheata), avand grija sa mai bateti, din cand in cand, crema. Cand s-a racit total, inglobati frisca (bateti smantana rece, cu mixerul, conform instructiunilor de pe cutie). Bagati crema la frigider.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

In siropul racit, puneti 3 linguri de suc de lamaie. Asezati, pe fundul formei de tort, blatul de 18 cm diametru. Insiropati-l cu jumatate din sirop. Alegeti 12-14 capsune mai mari si mai frumoase, de aproximativ aceeasi inaltime. Taiati-le in jumatate, pe inaltime, si distribuiti-le de jur imprejurul blatului (fata taiata spre exterior).

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Umpleti un sprit cu crema diplomat si incepeti prin a umple spatiile dintre capsune (le veti fixa astfel pe margine). Puneti un strat uniform de crema si in interior (circa o treime din crema).

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Opriti 150 g de capsune (mai “amarate”) pentru jeleul de deasupra. Taiati restul de capsune in bucati. Puneti-le peste crema, dar lasand circa 1-1,5 cm pana la margine. Acoperiti cu un strat uniform de crema. Asezati blatul mai mic, centrat. Insiropati-l cu restul de sirop.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Acoperiti cu restul de crema si, cu ajutorul unei spatule pentru tort, nivelati suprafata. Atentie, incercati sa fie cat mai dreapta suprafata pentru a se aseza uniform jeleul! Pentru jeleul de capsune: pasati cele 150 g capsune lasate deoparte. Treceti-le prin sita (pentru a elimina samburii). Masurati piureul ramas, completati cu o lingura de suc de lamaie si cu apa, pana la 200 ml. Adaugati restul de zahar (40 g) si puneti pe foc, la fiert. Inmuiati, intre timp, gelatina ramasa (4 g) in 2 linguri de apa. Cand siropul de capsune a ajuns la punctul de fierbere, opriti focul, lasati cateva zeci de secunde si adaugati gelatina inmuiata. Amestecati pentru ca aceasta sa se dizolve. Lasati sa se raceasca un pic, apoi turnati, incet, jeleul peste tort.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleuTort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Lasati tortul in frigider cel putin doua ore inainte de a-l scoate din forma si a-l taia.

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Iata si o sectiune in minunatul tort! Arata bine, nu? Imaginati-va ca gustul intrece de departe aspectul :D…

Tort cu capsune, crema diplomat si jeleu

Calorii: 195 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Tort cu capsune si crema diplomat”

  1. […] cei care au gustat-o s-au îndr?gostit de ea.Desertul preferat al Andreei de la Gurmandino este tortul cu c?p?une ?i crem? diplomat: În ceea ce m? prive?te, din desertul preferat nu pot lipsi c?p?unele… Adic?, dac? e […]

  2. Anca says:

    Am facut si eu tortuletul acum dar se pare ca am stricat toata treaba cu jeleul 🙁 , e de o ora la frigider si nu s-a intarit deloc 🙁 ba mai mult a iesit crema la suprafata, pare sa fi absorbit siropul:|cred ca o sa fie un tort foarte moale, il mai las vreo doua ore la frigider, dar mi-e si frica sa il scot din forma …:D nu stiu ce am gresit.

  3. Dino says:

    @ Anca, ma gandesc ca s-ar putea sa fi “scapat” in fiert gelatina. Ai lasat siropul sa se raceasca un pic inainte de a pune gelatina? In cazul retetelor cu gelatina, acesta este riscul cel mai mare: sa fiarba. In cazul in care fierbe, gelatina nu mai intareste compozitia :(.

  4. laura says:

    Mda.. Si eu am avut aceeasi problema cu gelatina se întareste grey si mai repede o absoarbe crema.. dar m-am învatat minte: am refacut-o si am pus 2 plicuri de gelatina granule, am pus la frigider pana a început sa se închege si am turnat-o când era aproape jeleu. Si ca sa iasa neteda la suprafata am oprit 2-3 linguri pe care le am pus câteva secunde pe foc sa devina iar lichida. Am turnat peste si s-a nivelat perfect. Si înca o observatie: aveti grija fetelor cu capsunile de care luati! Ale mele au fost ft zemoase si s a cam lasat crema. Gustul a fost în schimb delicios! Textura cremei se îmbina perfect cu capsunile.

  5. Cris says:

    Buna, cu ce as putea înlocui c?p?unile?

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11