
Cine trece, in luna iunie, “pragul” blogului meu sa nu se mire de numarul mare de retete cu menta sau cirese. Nu de alta, dar mi-a fost lansata o provocare: sa particip la proiectul “Dulce Romanie”. A fost creat de Mihaela, dus mai departe de mai multi bloggeri, iar acum se afla, timp de o luna, in grija Antoninei. Detalii despre proiect gasiti pe Dulcegarii culinare :). Revenind la cele doua ingrediente care constituie tema lunii iunie, la o simpla trecere in revista a retetelor pe care mi-am propus de mult timp sa le fac, am numarat vreo 4-5 care se incadreaza in tematica. 4-5 numai cu menta :D. Nu de alta dar imi place mult menta si aroma ei pusa atat de bine in valoare de preparatele orientale si nord-africane. Evident ca este de preferat sa folosim menta proaspata, dar pentru cei care nu avem propria “recolta” din motive de bloc, merge foarte bine si menta uscata. De altfel, la unele preparate se potriveste chiar mai bine decat menta proaspata.
Deschid, asadar, seria retetelor-raspuns la provocarea Antoninei cu un parfumat si savuros muschiulet de porc la cuptor in stil marocan, servit pe un pat de couscous cu stafide, coaja de lamaie si menta. Iar pentru un plus de racoare, avem si un iaurt cu ghimbir alaturi. Yummy :)… Reteta este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– muschiulet de porc 1 buc. (550 g)
– ulei 1 lingura
– chimion 1,5 lingurite
– scortisoara 1 lingurita rasa
– ghimbir pudra 1 lingurita
– ghimbir proaspat o bucata de 3 cm
– lamaie 1 buc.
– couscous 250 g
– stafide aurii 100 g
– menta uscata 1 lingura
– iaurt gras si scurs 200 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Amestecati, intr-o farfurie intinsa, o lingurita de chimion, scortisoara, ghimbirul pudra, un pic de sare si de piper. Tavaliti prin acest amestec muschiuletul de porc (curatat de grasime si pielite). Stropiti-l cu ulei si rumeniti-l un pic, pe toate partile, intr-o cratita. Puneti-l apoi intr-o tava (eu am folosit una de chec), presarati deasupra jumatate din ghimbirul proaspat, taiat marunt. Acoperiti cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Dupa 20-25 de minute, indepartati folia, pentru ca muschiuletul sa se rumeneasca un pic. Mai lasati inca 15 minute sau pana cand carnea este patrunsa.
Intre timp, puneti 400 ml apa la fiert. Intr-un castron, amestecati couscousul cu chimionul ramas, stafidele si un pic de sare. Turnati apa clocotita si lasati cateva minute, cat sa se umfle couscousul. Cu o furculita, amestecati usor. Adaugati o lingurita de coaja rasa de lamaie, menta si putin suc de lamaie.
Amestecati iar si, dupa gust, mai puneti suc de lamaie. Tineti couscousul la cald. Intr-un bol, puneti iaurtul, ghimbirul proaspat ramas (bucatele), un pic de piper si doua lingurite de suc de lamaie. Omogenizati.
Serviti muschiuletul de porc taiat felii, alaturi de couscousul parfumat si de iaurtul acrisor.
Calorii: 176 kcal / 100 g de friptura (564 kcal / portia de friptura cu garnitura).
Pai si acuma zici??? Sarumana mult pentru participare !! o reteta de zile mari… Am mancat o combinatie de genul asta cand am fost in Tunisia… fara menta, dar asta cu siguranta e mult mai buna!!! Nu mi-ai trimis datele Andreea… si eram in ceata ofc ;)) cand ai timp sa-mi trimiti pe mail.. ca voi posta la final in ordinea primirii mail-ului.. E mai usor asa… Pupici !!
Zau, eram convinsa ca ti-am confirmat participarea, inca de la primul e-mail. E drept ca nu ti-am trimis inca datele. Scuze. Am stat cam prost cu timpul zilele astea si s-au acumulat niste restante. Remediez maine. Promit. Pupici si tie!
porc in stil marocan …:))))