Daca as fi avut linte neagra, ar fi fost un delicios Dal Makhani, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate preparate indiene. Cu riscul de a obtine un semi-Dal makhani, nu am putut rezista tentatiei atunci cand am gasit in Ki-Life amestecul de condimente caracteristic traditionalului preparat. Este vorba de un amestec pudra de coriandru, ardei iute, mango uscat, fulgi de ceapa si de usturoi, piper negru, ghimbir, scortisoara chinezeasca, cuisoare, nucsoara, asafoetida si anason stelat. Chiar si cu linte verde in loc de neagra si cu fasole pestrita in loc de rosie, a rezultat o mancarica excelenta.
Bogat in fibre si sanatos, Dal-ul se mananca cu orez sau cu naan (lipii cu usturoi sau simple, doar cu unt). Se pregateste foarte usor, doar sa luati in considerare ca lintea si fasolea rosie trebuie lasate la inmuiat de cu seara. In ceea ce priveste amestecul de condimente, aveti grija! Este deosebit de picant asa ca, chiar daca pe cutie scrie sa puneti 30 de grame, incepeti prin a pune 5 grame, dupa care ajustati treptat, in functie de cat de picant doriti sa fie.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– linte (neagra, de preferat) 110 g
– fasole (rosie, de preferat) 30 g
– piure de tomate 120 g
– pudra Dal Makhani 5-7 g
– smantana lichida (32% grasime) 50 ml
– unt (65% grasime) 30 g
– sare
Puneti lintea si fasolea la inmuiat, cu o seara inainte. A doua zi, spalati-le bine si puneti-le la fiert, in 1,5 litri de apa calda. Lasati-le, la foc mic, pana cand sunt bine patrunse. In paralel, intr-un castron, amestecati piureul de rosii cu amestecul pudra de condimente. Puneti sosul peste linte si fasole. Adaugati untul si smantana. Gustati si, daca doriti mai picant, puneti inca putin amestec de condimente. Lasati sa mai fiarba circa 10 minute, potriviti de sare si opriti focul.
Serviti mancarea de linte fierbinte, eventual cu frunze proaspete de coriandru pe deasupra.
Calorii: 80 kcal / 100 g.