Tarta cu praz si branza Brie

Imi plac tartele pentru usurinta si rapiditatea cu care se fac, pentru combinatiile practic nenumarate la care poti apela. Reprezinta un antreu ideal pentru o masa cu mai multi musafiri, dar le poti transforma – cat ai zice “tarta” 😛 – si in aperitiv. Este suficient sa tai aluatul sub forma unor discuri mai mici si obtii semi-buseuri, asa cum am procedat la Buseurile rapide cu branza de capra, rosii si sos pesto. De data aceasta, va propun o combinatie delicioasa de praz dulceag, branza Brie cremoasa si cimbru parfumat.

Apropo, stiati ca Brie este cea mai cunoscuta dintre branzeturile frantuzesti, motiv pentru care este supranumita “Regina branzeturilor”? Obtinuta din lapte de vaca si purtand numele regiunii in care s-a “nascut”, Brie poate fi servita foarte bine si la desert, alaturi de niste struguri sau mere. Iar pentru cei si mai indrazneti, exista varianta combinarii cu nuci, zmeura sau capsune, dupa care totul se “imbraca” intr-un sos de ciocolata :).

Revenind la tarta mea, pentru mai multa operativitate, eu am folosit un aluat foietaj cumparat. Daca aveti insa mai mult timp la dispozitie, va recomand sa incercati un Pate brisee, dupa reteta de AICI. Iar daca doriti o tarta si mai consistenta, puteti adauga si un amestec de smantana lichida si oua ca la Quiche Lorraine.

Ingrediente:
– aluat foietaj 400 g
– praz 2 buc. (250 g)
– unt (65% grasime) 30 g
– branza Brie 250 g
– cimbru 1/2 lingura (eu am pus uscat, dar e de preferat proaspat)
– piper

Tarta cu praz si branza Brie

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Taiati prazul marunt si sotati-l in unt topit, timp de cateva minute. Doar cat sa se inmoaie un pic prazul. Amestecati-l cu jumatate din cantitatea de cimbru. Intindeti aluatul foietaj in forma de tarta, presati astfel incat sa se muleze pe peretii formei si decupati aluatul in exces. Intepati cu o furculita aluatul pentru a nu se umfla prea tare in cuptor. Distribuiti uniform prazul calit.

Tarta cu praz si branza BrieTarta cu praz si branza Brie

Asezati deasupra branza Brie, taiata in bucatele. Presarati restul de cimbru si un pic de piper proaspat rasnit. Bagati in cuptorul incins si lasati 25-30 de minute, pana cand aluatul foietaj s-a umflat si rumenit frumos.

Tarta cu praz si branza BrieTarta cu praz si branza Brie

Lasati tarta “sa respire” cateva minute inainte de a o taia in felii. Daca ramane, poate fi reincalzita la microunde.

Tarta cu praz si branza Brie

Calorii: 352 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11