Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Mai sunt trei zile pana la Ziua Copilului asa ca, daca sunteti in cautarea unei retete de rasfat dulce, trebuie sa incercati acest tort delicios si racoritor. Nu aveti nevoie decat de grapefruit roz si mascarpone sau crema de branza pentru a obtine un desert parfumat, acrisor si dulce, care-i va incanta garantat pe cei mici. Si sa nu va imaginati ca din cauza grapefruitului, tortul va avea un gust amarui accentuat. Nici pomeneala! Are doar atat cat trebuie pentru a sti ca include grapefruit, un fruct ocolit, dupa mine, pe nedrept. Si pentru ca tot vorbeam de Ziua Copilului, stiati ca tortul cu grapefruit si crema de branza este un preparat clasic al restaurantului Brown Derby din parcul de distractii “Hollywood Studios” din Orlando, Florida, al Companiei Walt Disney?

Revenind la reteta de tort, eu am pregatit un tort micut, intr-o forma de 18 cm diametru. In final, aproape 900 g de tort si 8 feliute delicioase. Daca doriti sa obtineti un desert cu mai putine grasimi si calorii, folositi o crema de branza in locul mascarponeului (care are 80% grasime). Iar daca mergeti pe o varianta light de crema de branza, reduceti si mai drastic grasimea si caloriile.

Ingrediente:
– grapefruit roz 2 buc. (750 g)
– mascarpone / crema de branza 250 g
– faina 90 g
– zahar tos 75 g
– zahar pudra 100 g
– ulei 30 ml
– oua 2 buc.
– suc de lamaie 1 lingurita
– praf de copt 3/4 lingurita
– sare un varf de lingurita

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Radeti coaja de la un grapefruit. Apoi, extrageti feliile de pulpa de grapefruit, pentru a separa feliile (8 la numar) ce vor fi folosite la decorarea tortului de bucatile care merg in crema de mascarpone. Iar pe parcursul procesului rezulta destul suc de grapefruit, pe care-l veti folosi la imbibarea blatului. Atentie, nu trebuie sa ramana deloc pielita alba, deoarece este foarte amara! Pentru blatul de tort: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu zaharul tos, sarea si praful de copt. In centrul amestecului, puneti 30 ml apa rece, uleiul si 2 linguri de suc de grapefruit. Amestecati.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit rozTort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Separati ouale si puneti galbenusurile peste amestecul de faina si ulei. Omogenizati foarte bine. Adaugati 1/2 lingurita de coaja rasa de grapefruit. Omogenizati iar. Bateti albusurile separat, cu sucul de lamaie, pana obtineti o spuma batoasa. Puneti peste ea, in etape, crema de galbenusuri si omogenizati, cu o spatula, cu miscari lente, pe verticala.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit rozTort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Puneti aluatul in forma de tort neunsa. Bagati in cuptor si lasati 25-30 de minute. Blatul ar trebui sa fie frumos crescut si, daca il intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata. Opriti cuptorul, scoateti forma si imediat intoarceti-o cu susul in jos. Ca la Angel Food Cake, aceasta manevra are rolul de a impiedica blatul sa dea inapoi, ramanand foarte pufos. Puteti spriji forma de tort, rasturnata, pe marginile a doua oale. Lasati asa, cu capul in jos, pana cand se raceste complet. Cu un cutit, desprindeti usor blatul de margini. Daca doriti, il puteti nivela, cu un cutit cu lama zimtata, dupa care il taiati in 3 straturi egale.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit rozTort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Pentru crema, lasati un pic mascarponele sau crema de branza la temperatura camerei. Dupa ce s-a inmuiat un pic, puneti 3 lingurite de suc de grapefruit si zaharul pudra. Omogenizati foarte bine, cu mixerul la viteza mica. Pentru un strop de culoare, puteti adauga 3 picaturi de colorant alimentar galben. Incorporati in crema 3 lingurite de pulpa de grapefruit. Omogenizati.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit rozTort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Asezati pe un platou primul blat. Insiropati-l cu trei-patru linguri din sucul de grapefruit rezultat. Distribuiti uniform o treime din crema de mascarpone, dupa care asezati si bucatele de pulpa de grapefruit. Continuati la fel: blat, insiropat cu suc, o treime de crema, bucatele de pulpa, blat. Insiropati si ultimul blat si imbracati tot tortul cu crema de mascarpone ramasa.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit rozTort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Marcati cele 8 felii egale si decorati cu feliile de grapefruit pastrate. Bagati la frigider pentru cateva ore.

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Iata cum arata tortul si in sectiune :).

Tort racoritor cu mascarpone si grapefruit roz

Calorii: 298 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11