As fi putut numi acest preparat, fara teama de a gresi, “De toate la cuptor”… Este ca si cum ai pune la un loc puiul marinat cu garnitura de ardei, cartofii prajiti cu branza rasa si salata de varza. Totul “imbibat” apoi cu un pic de sos cu rozmarin si bagat la cuptor. Pare ciudata la prima vedere, dar combinatia s-a dovedit surprinzator de buna. Obtinem astfel un preparat consistent, aromat si destul de rezonabil din punctul de vedere al continutului caloric.
Important este sa puneti puiul la marinat cu cateva ore inainte, eventual de cu seara. Apoi, este recomandat, daca se poate, sa folositi ierburi proaspete (oregano, maghiran si rozmarin). Daca nu se poate, macar rozmarinul sa nu fie pudra. Din pacate, eu nu am gasit decat pudra si pot spune ca nu mi-a placut deloc, chiar si pentru faptul ca aduce sosului o culoare verzuie :(. Reteta este inspirata din revista “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui fara piele si fara os 650 g
– ardei gras rosu 1 buc. (220 g)
– ardei gras galben 1 buc. (200 g)
– varza alba 400 g
– cartofi curatati 800 g
– ceapa 1 buc. (45 g)
– branza feta 200 g
– boia dulce 1 lingura rasa
– oregano uscat 1 lingurita
– maghiran uscat 1 lingurita
– rozmarin uscat 1 lingura rasa
– usturoi pudra 1/2 lingurita
– chimion 1 varf de lingurita
– ulei de masline 8 linguri
– unt (65% grasime) 20 g
– faina 1 lingura
– lapte 150 ml
– supa de legume 100 ml (facuta in casa sau dintr-un cub)
– sare, piper
Puneti intr-un bol 3 linguri de ulei, boiaua dulce, un pic de sare si de piper, oregano, maghiranul, usturoiul pudra, chimionul si 1/2 lingurita de rozmarin. Amestecati bine. Taiati pieptul de pui fasii, puneti-l intr-o cutie si turnati marinada. Amestecati astfel incat puiul sa fie acoperit uniform. Bagati puiul la frigider si lasati-l, de preferat, peste noapte.
A doua zi, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti puiul, cu tot cu marinada, intr-un wok incins. Rumeniti-l pe toate partile, dupa care scoateti-l pe o farfurie. In acelasi wok, puneti restul de ulei de masline si prajiti un pic, in etape, cartofii (taiati bucati mai groase). Atentie, nu trebuie sa-i prajiti de tot, ca pentru o garnitura de cartofi pai! Scoateti cartofii intr-o farfurie.
In acelasi vas, puneti sa se caleasca ceapa (taiata feliute subtiri), varza (fideluta) si ardeii grasi (curatati, spalati si taiati fasii). Atentie, nu lasati prea mult legumele! Ele trebuie sa se inmoaie doar un pic, fiind in acelasi timp crocante. Separat, intr-o craticioara, faceti supa de legume. Intr-o alta craticioara, topiti untul. Puneti faina, amestecati (sa fie inglobata de untul topit) si lasati-o un pic sa se prajeasca (nu trebuie sa se inchida la culoare). Stingeti cu supa, amestecand continuu. Puneti si laptele si restul de rozmarin.
Intr-un vas mare de Jena, distribuiti uniform cartofii prajiti. Asezati carnea, apoi amestecul de varza si ardei grasi. Presarati un pic de sare si de piper, turnati sosul cu rozmarin, iar pe deasupra imprastiati branza feta, taiata bucatele. Bagati la cuptor si lasati 25-30 de minute.
Opriti cuptorul si lasati un pic preparatul “sa-si traga sufletul” inainte de a-l servi. A doua zi, puiul marinat cu legume si feta poate fi incalzit la microunde.
Calorii: 180 kcal / 100 g.
Am sa o incerc saptamana viitoare si revin cu impresie