Cred ca v-ati dat seama, deja, ca-mi place mult bucataria thailandeza, cu a sa bogatie de arome si al sau echilibru perfect de picant, acrisor, dulce, sarat si amarui. Dupa curry-urile de vita si de pui de AICI, m-am gandit ca ar merge de minune si un aperitiv thailandez. Din carne de porc, pentru a avea intreaga gama :). Mai exact, carnea de porc tocata, parfumata cu ierburi, este pusa pe frigarui, rumenita frumos si servita apoi cu un sos picant si aromat pe baza de “smantana” de cocos. Aceasta difera de laptele de cocos doar prin consistenta (contine mult mai putina apa), asa ca nu va faceti probleme daca nu o gasiti in magazine. Puneti lapte de cocos si tineti un pic mai mult sosul pe foc, pentru a se evapora din apa.
Mai trebuie spus ca sosul poate fi facut fara probleme cu o zi inainte, urmand doar sa-l incalziti usor, la microunde, in ziua respectiva. Tot cu o zi inainte, puteti aranja frigaruile, astfel incat doar sa le puneti pe gratar sau sa le bagati in cuptor, la grill, cand sosesc musafirii. In cazul in care nu doriti sa pregatiti acest fel ca aperitiv (pe frigarui mai mici, astfel incat sa poata fi mancate din 2-3 inghitituri), puteti sa-l serviti ca fel principal, pe bete mai mari de frigarui. Reteta este preluata si adaptata din revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 12 mini-frigarui):
– carne tocata de porc 550 g
– coriandru boabe, macinate 2 lingurite rase
– usturoi 2 catei mari
– ghimbir 2 cm
– lemongrass ras 1,5 lingurita
– coriandru frunze, uscate 1 lingura rasa
– pasta de curry rosu 1,5-2 lingurite
– pulpa de rosii (passata) 3 lingurite (20 g)
– smantana de cocos 100 g
– zahar brun 1 lingurita
– sos de peste 1 lingurita
– sucul de la jumatate de lamaie verde
– sare, piper
Puneti 12 bete de frigarui in apa (imbibandu-se cu apa, nu se vor arde pe gratar). Puneti in tocatorul blenderului: un pic de carne tocata (cat o minge de ping pong), cateii de usturoi, ghimbirul (curatat), lemongrass-ul ras, un pic de sare si de piper macinat, coriandrul boabe si coriandrul frunze. Apasati pe buton si, in cateva secunde, veti obtine o pasta. Puneti-o peste restul de carne de porc tocata si omogenizati bine. Cu mainile ude, modelati carnea pe betele de frigarui. Asezati intr-o tavita speciala pentru grill. Bagati in cuptor, la grill, si lasati 15-20 de minute, avand grija sa intoarceti din cand in cand frigaruile, pentru a se rumeni pe toate partile.
Intre timp, pe foc mic spre mediu, puneti intr-o tigaie smantana de cocos. Adaugati pasta de curry rosu (o lingurita si jumatate sau doua lingurite, in functie de cat de picant vreti sa fie). Puneti si zaharul brun, sosul de peste, sucul de la jumatate de lamaie verde (lime) si pasta de rosii. Omogenizati. Daca vi se pare prea gros sosul, adaugati putina apa. Cand ajunge la punctul de fierbere, opriti focul.
Serviti imediat mini-frigaruile, alaturi de mici boluri cu sos si, eventual, de felii de lamaie verde.
Calorii: 268 kcal / 100 g.