Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Va spuneam, cand am prezentat reteta de Tiramisu roz – cu sirop de agave si capsune, ca-mi statea de mai mult timp gandul la o rulada de bezea. Si cum aveam iar in congelator niste albusuri, puse bine la pastrare de la cozonacii de la Paste, mi-am indeplinit pofta cu o combinatie “mortala”: mascarpone cu fructul pasiunii si capsune. Originar din Brazilia, Paraguay si nordul Argentinei, fructul pasiunii sau maracuja te imbata cu aroma sa si este bogat in vitaminele A si C, in fier, potasiu si fibre. Consumat in special crud, ca atare sau sub forma de suc, acest fruct exotic poate fi facut si gem sau jeleu.

Revenind la rulada de bezea, nu este foarte greu de preparat, mai ales daca aveti grija sa scoateti din timp din frigider albusurile. Sfaturi pentru obtinerea unei bezele perfecte gasiti AICI. Ceva batai de cap va poate da doar episodul rularii, cand stratul de bezea trebuie desprins de hartia de copt si rulat uniform. Eforturile va vor fi insa rasplatite de aprecierile celor care vor degusta “minunea” parfumata :).

Ingrediente:
– albusuri 5 buc. (250 g)
– fructul pasiunii 3 buc.
– capsune 20 buc. (160 g)
– zahar tos 170 g
– maizena 3 lingurite
– mascarpone 250 g
– smantana pentru frisca 100 ml
– zahar pudra 25 g

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Pulverizati cu ulei o tava de aragaz si tapetati-o cu hartie de copt (uleiul o va ajuta sa se “lipeasca” de tava). Bateti albusurile, cu un pic de sare, pana incepe sa se formeze o spuma aerata. Incorporati, treptat, 120 grame de zahar tos  si maizena. Veti obtine, la final, o spuma batoasa, densa si lucioasa. Puneti-o in tava si intindeti-o intr-un strat uniform. Bagati in cuptor si lasati 15-20 de minute, pana cand se intareste la suprafata si capata un pic de culoare. Intr-un castron inalt, incepeti sa bateti smantana pentru frisca (atentie, trebuie sa fie foarte rece). Cand aproape este gata frisca, adaugati cele 50 de grame de zahar tos ramase. Puneti mascarponele intr-un castron, mixati-l cateva secunde cu jumatate din cantitatea de zahar pudra, apoi adaugati frisca. Omogenizati.

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsuneRulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Taiati fructele pasiunii in jumatate si, cu ajutorul unei lingurite, scoateti miezul (cu tot cu semintele mari). Puneti-l peste amestecul de mascarpone si frisca. Adaugati capsunele, curatate de codita, spalate, sterse de apa si taiate bucati. Amestecati usor pentru omogenizare.

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsuneRulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Odata scoasa din cuptor “foaia” de bezea, lasati-o sa se raceasca total. Pe un fund mare sau intr-o alta tava, intindeti o hartie de copt de dimensiune mai mare decat a foii de bezea. Pudrati-o cu zaharul pudra ramas. Luati bezeaua din tava, tinand de marginile hartiei de copt, si intoarceti-o practic cu fata in jos, peste zaharul pudra.

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsuneRulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Cu mare grija, desprindeti hartia de copt. Distribuiti uniform peste bezea crema de mascarpone cu fructe. Dintr-un capat, incepeti sa rulati bezeaua ajutandu-va de hartia de copt de dedesubt (zaharul pudra presarat va ajuta sa nu se lipeasca bezeaua de hartie).

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsuneRulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Bagati rulada la frigider pentru cel putin 45 de minute. Daca este nevoie, pudrati-o cu inca putin zahar pudra, inainte de a o taia felii, cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si foarte bine ascutita.

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Puteti garnisi feliile de rulada cu una-doua capsune proaspete, taiate felii.

Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune

Calorii: 315 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Rulada de bezea cu fructul pasiunii si capsune”

  1. Flora says:

    Un deliciu, cu siguranta !
    Vreau sa te intreb insa daca sunt suficiente cele 20 de minute pentru a se coace rulada de albus.
    Oricum trebuie sa fac si eu acest desert savuros cat mai curand! Multumesc pentru reteta!

  2. Dino says:

    Cu multa placere si sper sa te tentez si cu alte retete. La mine, au fost suficiente 20 de minute, mai ales ca, avand o tava destul de mare, foaia masura putin peste 1 cm grosime. Dar, tocmai pentru a oferi un indiciu astfel incat fiecare sa poata aprecia in functie de propriul cuptor, ziceam ca trebuie sa se intareasca deasupra si sa capete un pic de culoare :).

  3. Bogdan says:

    De unde fructul pasiunii? Caut de ceva timp prin magazine si nimic…

  4. Dino says:

    Eu am gasit in Real (AFI). E drept, insa, ca nici acolo nu am vazut de fiecare data cand am mers :(. Iar pretul este si el destul de piperat :(.

  5. Bogdan says:

    Gasisem la un moment dat la Cora Sun Plaza vreo 3 bucati 8 RON. A meritat banii, e unul dintre fructele mele preferate 🙂

  6. Dino says:

    Aha… Se noteaza Cora Sun Plaza, in cazul in care am nevoie. Sincer, nu mai stiu exact cat era (pretul era oricum la kilogram), dar tin minte ca mi s-a parut destul de mult. Cum spui si tu, merita insa banii!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11