Tartiflette – gratin de cartofi cu ceapa si afumatura

Popular preparat frantuzesc, originar din regiunea Savoia, Tartiflette seamana intr-o oarecare masura cu gratinul savoyard. Feliile de cartof sunt completate, la fel, de branza si ceapa, totul fiind rumenit apoi un pic in cuptor. Asemanarile se opresc insa aici, deoarece tartiflette nu contine supa de carne, ci smantana si vin. Apoi, avem o cantitate muuult mai mare de ceapa si bucatele de afumatura. Nu in ultimul rand, tartiflette cere branza Reblochon in loc de Gruyere sau Beaufort. Din pacate, nu am reusit sa gasesc in magazinele noastre branza Reblochon, cu ale sale miez cremos si aroma inconfundabila. Prin urmare, am pus o branza traditionala Tarnava. Chiar daca, din perspectiva gustului, nu avea cum sa substituie Reblochon-ul, am fost multumita per ansamblu de textura si de modul in care s-a combinat cu celelalte ingrediente.

Revenind la tartiflette, preparatul este suficient de consistent pentru a fi servit de sine statator. Totusi, daca doriti, puteti “forta” tartiflette in postura de garnitura. Eu am preferat sa-i adaug o salata verde. Pur si simplu, delicios!

Ingrediente:
– cartofi 1 kg
– ceapa 400 g
– bacon 200 g
– smantana (25% grasime) 100 g
– vin alb sec 120 ml
– branza traditionala Tarnava 150 g
– usturoi 2 catei
– sare, piper

Tartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branza

Incingeti cuptorul la 210 grade Celsius. Puneti apa mai multa la fiert, cu putina sare, intr-o oala. Fierbeti cartofii, in coaja, circa 20 de minute, dupa care scoateti-i si lasati-i sa se raceasca. Intr-o tigaie mai mare, puneti baconul taiat bucatele. Cand s-a topit si rumenit un pic baconul, adaugati ceapa, taiata felii subtiri.

Tartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branzaTartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branza

Lasati cateva minute, amestecand din cand in cand, pentru ca ceapa sa se inmoaie un pic. Adaugati vinul si deglasati. Puneti si smantana, un pic de sare si de piper macinat si amestecati. Opriti focul. Cand cartofii fierti s-au racit suficient pentru a putea fi tinuti in mana, decojiti-i si taiati-i rondele subtirele. Luati un vas de Jena mai mare si frecati-l bine, bine cu usturoiul taiat in jumatate. Asezati uniform rondelele de cartofi, iar deasupra sosul de bacon, ceapa si smantana. Daca doriti, puteti taia marunt usturoiul si-l puteti imprastia in vas.

Tartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branzaTartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branza

Puneti deasupra branza taiata cubulete sau felii. Presarati inca un pic de piper macinat si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 10 minute, cat sa se imbrace cartofii, baconul si ceapa intr-un val matasos de branza.

Tartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branzaTartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branza

Scoateti din cuptor, lasati sa-si “traga sufletul” un pic si serviti.

Tartiflette - gratin de cartofi cu ceapa, afumatura si branza

Calorii: 149 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Tartiflette – gratin de cartofi cu ceapa si afumatura”

  1. carmen says:

    Moaaa, ce bine suna!

    Incercam in w-end 🙂

  2. Dino says:

    :D. Spor la bucatareala! Sa aveti insa grija cu smantana… nu e de la firma “aceea” :P.

  3. Dan L. says:

    Bestial!

  4. carmen says:

    Din pacate, nu am putut pregati in w-end!

    Si voi pune smantana “din aceea” – de dragul fanilor.

  5. Dino says:

    Ha, ha… Tare asta cu fanii 😛 Dar, vezi ca smantana “aceea” este mai slaba si exista riscul sa se taie sosul 🙁

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11