Piccata de jambon cu parmezan si risotto cu ardei gras

In Italia, unde s-a nascut notiunea de piccata, termenul se refera la un mod de preparare a carnii: “feliata, sotata si servita cu un sos cu unt, lamaie si condimente/verdeturi”. Tot la origine, piccata se referea la carnea de vitel. Treptat insa, pe masura raspandirii, inclusiv pe continentul american, reteta s-a modificat, astfel ca intalnim in prezent si piccata de pui (foarte populara in SUA), de peste sau chiar vegetariana. S-a pastrat insa ideea ca feliile sa fie taiate destul de subtiri, sa fie condimentate si date prin faina inainte de a fi prajite pe ambele fete in unt sau in ulei de masline.

Piccata mea este si ea diferita fata de original. Este facuta din felii de jambon, date nu doar prin faina, ci si printr-un amestec de oua, usturoi pudra si parmezan. Pe post de garnitura, am pregatit un risotto colorat, cu ardei gras. Delicios, rapid si usor de facut, potrivit pentru o cina in timpul saptamanii :). Nu uitati insa ca, pentru reusita retetei, va trebuie un jambon de buna calitate si orez pentru risotto (orez bogat in amidon).

Nu in ultimul rand, daca nu va incanta prea tare ideea de pane de jambon, puteti retine doar ideea de Risotto cremos cu ardei gras rosu. Chiar daca italienii il servesc de sine statator, il puteti pune, de pilda, langa o friptura de pui la gratar.

Ingrediente (pentru 5 portii):
– jambon 5 felii mai groase (5 mm) sau 10 felii subtiri (320 g)
– orez pentru risotto 300 g
– ceapa 1 buc. mica (55 g)
– ulei de masline 5 linguri
– vin alb sec 200 ml
– supa de legume 600 ml (facuta in casa sau dintr-un cub)
– ardei gras rosu 1/2 buc. (105 g)
– parmezan ras 100 g
– faina 1 lingura
– oua 2 buc.
– usturoi pudra 1/2 lingurita
– sare, piper

Piccata de jambon si risotto cu ardei gras

Pentru risotto-ul cu ardei gras: pregatiti cele 600 ml de supa, din legume proaspete sau dintr-un cub concentrat. Incingeti o lingura de ulei de masline intr-o cratita nonaderenta. Caliti ceapa taiata marunt si adaugati orezul. Cand orezul a devenit translucid, puneti vinul alb. Amestecand continuu, lasati pana aproape ca s-a evaporat vinul. Incepeti sa puneti din supa de legume: putin cate putin, amestecand continuu pentru a fi eliberat amidonul din orez si pentru a obtine consistenta cremoasa specifica risotto-ului. Cand ati terminat de pus toata supa, orezul ar trebui sa fie aproape fiert. In cazul in care, totusi, mai trebuie fiert, puteti adauga un pic de apa fierbinte.

Piccata de jambon si risotto cu ardei grasPiccata de jambon si risotto cu ardei gras

Puneti ardeiul gras rosu, curatat de cotor si seminte si taiat felii. Mai lasati unul-doua minute, adaugati 60 grame de parmezan ras, amestecati si opriti focul. Tineti risotto-ul la cald.

Piccata de jambon si risotto cu ardei grasPiccata de jambon si risotto cu ardei gras

Pentru piccata de jambon: dati feliile de jambon prin faina. In principiu, feliile ar trebui sa aiba cam 5 mm grosime. Daca ati cumparat jambonul feliat subtire, puteti suprapune doua felii. Intr-o farfurie adanca, puneti ouale, un pic de piper si pudra de usturoi.

Piccata de jambon si risotto cu ardei grasPiccata de jambon si risotto cu ardei gras

Bateti bine, dupa care adaugati restul de parmezan. Dati feliile de jambon prin “aluatul” din oua si parmezan, dupa care prajiti-le, pe ambele fete, la foc potrivit, in uleiul de masline incins. Scoateti paneurile intr-o farfurie tapetata cu servete de hartie, pentru a absorbi grasimea in exces.

Piccata de jambon si risotto cu ardei grasPiccata de jambon si risotto cu ardei gras

Serviti imediat piccata de jambon cu parmezan, alaturi de risotto-ul cu ardei gras rosu.

Piccata de jambon si risotto cu ardei gras

Calorii: 177 kcal / 100 g (medie) sau 600 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11