Am mai gasit, pitite in congelator, vreo doua-trei pungute cu capsune asa ca, in asteptarea noii productii de capsune romanesti dulci si zemoase, m-am gandit sa pregatesc cu acestea un desert pentru weekend. Am oscilat un pic intre o varianta de tiramisu si o rulada de bezea, doua combinatii la care imi sta gandul de ceva vreme. In cele din urma, a iesit “invingatoare” reteta de “tiramisu” roz. Seamana cu adevaratul tiramisu datorita piscoturilor si branzei mascarpone dar, in rest, e altceva. Nu cuprinde nici cafea, nici cacao. Este insa delicios, “de vara” si un pic mai usor. Aceasta si datorita inlocuirii partiale a zaharului cu sirop de agave.
Siropul sau nectarul de agave este un indulcitor produs in Mexic si Africa de Sud din mai multe specii de agave (plante suculente, cu frunze mari, in forma de spada, adeseori cu margini tepoase). Mai dulce decat mierea, dar mai putin vascos decat aceasta, siropul de agave poate inlocui partial zaharul, fata de care este mai dulce de 1,4-1,6 ori. Daca nu aveti sirop de agave, puteti pune sirop de trestie sau de artar.
Revenind la reteta, daca folositi, ca mine, capsune congelate, sa nu aruncati sucul pe care si-l lasa in timpul decongelarii. Acesta va fi folosit, in combinatie cu putin rom, la insiroparea piscoturilor. Daca folositi capsune proaspete, ori folositi suplimentar un sirop de capsune, ori zdrobiti cateva fructe si le treceti prin sita, pentru a le transforma in piure. Reteta se preteaza si pentru fructe de padure.
Ingrediente:
– capsune 500 g
– piscoturi 30 buc.
– mascarpone 250 g
– smantana pentru frisca 100 ml
– galbenusuri 2 buc.
– zahar tos 50 g
– zahar pudra 30 g
– sirop de agave 3 linguri (45 ml)
– rom 2 linguri
– zahar vanilinat 1 pliculet
Bateti galbenusurile cu zaharul tos pana cand obtineti o spuma. Adaugati, mixand la viteza mica, mascarponele. Omogenizati foarte bine.
Separat, intr-un castron inalt, bateti smantana pentru frisca. Atentie, aceasta trebuie sa fie rece! Cand incepe sa se formeze spuma, adaugati zaharul pudra si zaharul vanilinat. Bateti in continuare pana obtineti frisca. Puneti-o peste crema de mascarpone si galbenus. Omogenizati. Puneti intr-o farfurie adanca sucul lasat de capsune, romul si siropul de agave. Inmuiati piscoturile (pe rand) in acest amestec. Aveti grija sa nu le tineti prea mult in sirop, deoarece se inmoaie foarte, foarte repede.
Asezati un rand de piscoturi pe un platou. Puneti jumatate din cantitatea de capsune, taiate in jumatate (partea taiata in jos, spre piscot). Intindeti uniform si jumatate din crema de mascarpone si frisca. Asezati inca un strat de piscoturi imbibate in sirop, capsunele ramase si restul de crema. Ultimul strat trebuie sa fie de piscoturi insiropate.
Tineti prajitura in frigider macar 4 ore inainte de a o taia. Se poate decora, daca doriti, cu zahar pudra sau cu frunze de menta.
Calorii: 263 kcal / 100 g.
Merge facut si cu cirese?
@ Lorena, merge in principiu. Doar ca ciresele nu sunt la fel de parfumate precum capsunele. Daca incerci cu cirese, sa-mi spui, te rog, cum ti-a placut :).