Mamaliga pripita cu branza si smantana

Odata deschisa “cutia” cu amintiri din copilarie, cu Ciorbita de salata verde cu omleta de ieri, mi-a venit cheful de o alta bunatate traditionala: MBS. Adica, mamaliga cu branza si smantana. Culmea este ca la noi in familie nu se prea mananca mamaliga, dar nimeni nu spune “nu” in fata unei portii de mamaliga aburinda, cu amestec de branzeturi (branza de vaci si telemea) si cu smantana cremoasa. Se spune ca cea mai buna mamaliga este cea facuta in ceaun. Adevarat, dar eu a trebuit sa ma multumesc cu o oala obisnuita. Apoi, fiecare gospodina are felul ei de a face mamaliga. Eu fac, de obicei, mai ales pentru combinatia cu branza si smantana, o mamaliga pripita.

Adica, un pic mai moale si mai rapida decat mamaliguta fiarta. Iar in locul traditionalului facalet, folosesc un tel, pentru ca astfel obtin cu mai putin efort o mamaliguta fara pic de cocoloase. Cat despre raspandirea acestui preparat, considerat de multi ca fiind romanesc suta la suta, se stie ca variante de mamaliga sunt nu doar la rusi, ucrainieni si bulgari, ci si la italieni (“polenta”).

Daca doriti sa obtineti un preparat cu mai putina grasime si, automat, mai putine calorii, puteti folosi branza si smantana degresate. Gustul nu va fi insa la fel. Daca, din contra, nu va preocupa numarul de calorii din farfurie, puteti puneti si ceva unt. Sau va puteti orienta spre bulzul cu afumatura si oua. Hmmm, tocmai mi-am dat seama ca nu am mai mancat de mult nici bulz. Trebuie sa remediez aceasta problema :D.

Ingrediente:
– malai circa 400 g (depinde de tipul malaiului si de cat de densa vreti sa faceti mamaliga)
– branza de vaci 350 g
– branza telemea 400 g
– smantana 400 g
– sare

Mamaliga pripita cu branza si smantana

Pentru mamaliguta: puneti la fiert 1,5 litri apa. Cand se apropie de punctul de fierbere, puneti un pic de sare si un praf de malai. Cand incepe apa sa clocoteasca, incepeti sa puneti din malai, in ploaie, amestecand continuu. Eu am pus aproape 400 g de malai pentru a obtine consistenta dorita dar, repet, depinde si de tipul malaiului folosit si de cat de vartoasa vreti sa fie mamaliguta. Amestecati in continuare cateva minute. Mai lasati sa “rabufneasca” mamaliguta de doua-trei ori si opriti focul.

Mamaliga pripita cu branza si smantanaMamaliga pripita cu branza si smantana

Fie rasturnati mamaliga pe un fund curat de lemn, fie o luati cu o lingura (daca este mai moale) si puneti in farfurie, alaturi de un pic de branza de vaci, telemea rasa si smantana dupa gust. Este indicat ca mamaliguta sa fie cat mai fierbinte pentru ca, in combinatie cu branza, aceasta sa se inmoaie un pic.

Mamaliga pripita cu branza si smantana

Calorii: 431 kcal / portia (pentru 10 portii, de circa 270 g fiecare).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Mamaliga pripita cu branza si smantana”

  1. […] o bunatate de tochitura, pe care am servit-o, respectand traditia, cu mamaliguta (vezi reteta de Mamaliga pripita), ou, branza rasa si muraturi. Un ultim sfat: consumati cu moderatie tochitura, deoarece, chiar si […]

  2. […] o bunatate de tochitura, pe care am servit-o, respectand traditia, cu mamaliguta (vezi reteta de Mamaliga pripita), ou, branza rasa si muraturi. Un ultim sfat: consumati cu moderatie tochitura, deoarece, chiar si […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11