Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare ca vremea a luat-o razna rau de tot. 8 grade Celsius intr-o zi de mai, ploaie ca toamna, oras mohorat si plin de balti… Nu stiu daca din cauza asta sau nu, dar am simtit brusc nevoia unei ciorbite fierbinti, care sa dezmorteasca oasele si sa ridice un pic moralul. Si cum am apucat inainte sa se strice de tot vremea sa iau mai multa salata verde din piata, mi-am adus aminte de o ciorbita din copilarie, cu multa salata si ceapa verde, cu afumatura si fasii de omleta. Acrita cu otet dar, daca preferati, merge si cu zeama de lamaie. Am auzit ca s-ar face si cu bors insa nu am incercat. Inca :).
In ceea ce priveste prepararea, ciorbita de salata verde se face foarte usor. Mai mult decat pregatitul in sine dureaza curatarea si spalarea salatei si a cepei verzi :). Daca aveti insa ceva mai mult timp la dispozitie, puteti pregati si supa de legume in casa, in loc sa apelati la cuburi concentrate. Veti avea nevoie, in acest caz, de morcovi, telina, pastarnac, ceapa, rosii, eventual cartofi, praz si ciuperci, dar si de plante aromatice, precum patrunjel, cimbru si dafin.
Ingrediente:
– salata verde 3 capatani (730 g)
– ceapa verde 4 legaturi (230 g)
– afumatura 200 g
– supa de legume 3 l (facuta in casa sau din cuburi)
– faina 1 lingura
– smantana 200 g
– oua 4 buc.
– galbenus 1 buc.
– usturoi 3 catei
– sare, piper
– leustean, patrunjel, marar cate o legatura
– ulei 1 lingura
– otet dupa gust
Puneti afumatura intr-o tigaie, pe foc potrivit, fara grasime suplimentara. Lasati sa se topeasca si sa se rumeneasca un pic si adaugati faina. Amestecati astfel incat grasimea sa inglobeze faina. Lasati faina sa se prajeasca un pic (fara a se maroni) si adaugati incet, amestecand continuu, un polonic de supa fierbinte. Cand v-ati asigurat ca ati “curatat” de pe peretii tigaii toata prajeala de la afumatura, rasturnati inapoi peste supa, intr-o oala mai mare.
Puneti salata verde, curatata, spalata bine si taiata fasii. Adaugati ceapa verde, taiata bucatele. Bateti doua dintre oua, cu un pic de sare si de piper. Intr-o tigaie incinsa, in care ati pus jumatate de lingura de ulei, faceti o omleta, mai grosuta. Dupa ce ati rumenit-o pe ambele parti, scoateti-o intr-o farfurie si mai faceti o omleta din celelalte doua oua.
Puneti smantana intr-un castron si adaugati galbenusul de ou. Omogenizati si turnati putin cate putin din zeama de ciorba. Cand ati adus amestecul la o temperatura apropiata de cea a ciorbitei, turnati-l peste ciorba. Adaugati omletele, taiate fasii.
Puneti usturoiul pisat intr-o strecuratoare si turnati, in mai multe randuri, zeama de ciorba fierbinte peste el. In acest fel, ciorbita va imprumuta parfumul usturoiului. Aveti si varianta de a-l pune cu totul in oala de ciorba, dar veti avea ulterior surpriza sa vedeti ca usturoiul a oxidat si s-a inverzit. Puneti peste ciorba verdeata (patrunjelul, leusteanul si mararul) spalata si taiata marunt. Opriti focul si adaugati otet dupa gust. Nu prea mult, mai ales ca ciorbita se poate potrivi in farfurie, dupa gustul fiecaruia. Serviti ciorba fierbinte, eventual cu un pic de leustean proaspat presarat deasupra.
Calorii: 52 kcal / 100 g.
maine asta fac am luat, nu exista leustean aici dar nu e tragedie
🙁 Nasol. Nu putem sa-ti trimitem prin posta? Nu pana maine, normal, dar macar dupa aia sa ai?
Reteta suna bine si, daca ma uit si in poze, deja mi se face o pofta de nedescris. Multumim pentru reteta.
Am facut si eu retata si a iesit delicioasa! O recomand tuturor! Multumesc ca ai postat-o.