Din meniul pentru sarbatoarea sfanta de Paste, nu putea lipsi, bineinteles, pasca. Nu am reusit insa, nici anul acesta :(, sa-mi conving sotul ca pasca adevarata presupune aluat pufos de cozonac. Asa ca, am pregatit o pasca simpla, doar din branza, oua si stafide. De obicei, pasca are forma rotunda (semnificand bolta cereasca) sau dreptunghiulara (semnificand mormantul Mantuitorului). Eu am optat pentru a doua varianta, pentru ca mi s-a parut mai usor sa pregatesc pasca intr-un vas de Jena. Apoi, o alta modificare fata de reteta traditionala am fost obligata sa fac din motive obiective: sambata dimineata, cand am reusit, in sfarsit, sa fac cumparaturile pentru Paste, nu mai era strop de branza de vaci in magazinul unde am fost. Si cum nu aveam vreme sa colind prin Bucuresti pentru a gasi branza de vaci, am mers vrand-nevrand pe varianta urdei.
In final, va dezvalui si un “secret” pentru a conferi un plus de gust acestui preparat traditional: stafidele se macereaza in rom (bautura, nu esenta), timp de cateva zile. Iar pentru un efect special, eu folosesc intotdeauna stafide uriase, care iau proportii si mai mari pe masura imbibarii cu rom :).
In ceea ce priveste albusurile care va raman de la pasca, le puteti congela (pentru a le folosi ulterior) sau le puteti pastra in frigider doua-trei zile, pentru a le utiliza la o reteta care necesita multe/numai albusuri. Cateva idei de astfel de retete gasiti AICI.
Ingrediente:
– urda 1 kg
– smantana (20% grasime) 300 g
– galbenusuri 8 buc.
– albusuri 4 buc.
– zahar tos 375 g
– faina 2 linguri cu varf (50 g)
– stafide 250 g (macerate in rom si scurse bine)
– coaja de la 2 lamai
– coaja de la o portocala
– esenta de rom 2 fiole
– zahar vanilinat 3 pliculete
– unt 10 g
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti cele 8 galbenusuri cu zaharul tos, intr-un castron. Bateti-le bine, bine cu mixerul pana cand zaharul se topeste si obtineti o spuma. Intr-un alt castron, puneti urda si sfaramati-o cu o furculita. Adaugati smantana si omogenizati bine.
Puneti peste spuma de galbenusuri coaja rasa de lamaie si de portocala, precum si esenta de rom si zaharul vanilinat. Turnati amestecul peste urda cu smantana. Omogenizati bine.
Intr-un alt castron, bateti spuma tare albusurile (la temperatura camerei, nu reci). Adaugati un pic de suc de lamaie, mai bateti-le un pic si inglobati-le in compozitia cu galbenusuri si branza. Inglobarea se face treptat: cate o treime de spuma o data. Cerneti faina peste amestecul de branza si oua si incorporati-o cu miscari lente, cu o spatula. Puneti stafidele, scurse foarte bine. Omogenizati, tot cu miscari lente.
Ungeti cu unt un vas de Jena si turnati compozitia. In functie de dimensiunea vasului pe care-l aveti, s-ar putea sa mai aveti nevoie de un vas mai mic, mai ales ca nu se pune compozitie pana sus, deoarece pasca creste destul de mult in cuptor. Bagati pasca in cuptorul incins si lasati-o 10 minute la 180 grade Celsius, dupa care dati focul mai mic, la 160 grade Celsius, si lasati-o inca 45-50 de minute. Pasca este gata atunci cand trece testul scobitorii (daca o intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata), iar pe deasupra este usor rumenita.
Taiati pasca doar cand s-a racit total. Dupa mine, este mai buna a doua zi.
Calorii: 264 kcal / 100 g.