Printre cele mai populare preparate grecesti, kleftiko inseamna “in stilul kleftilor” si se refera la procedeul coacerii la foc mic, intr-o groapa in pamant pe vremuri. Se spune ca haiducii eleni furau cate un miel sau o capra si gateau prada intr-o groapa bine inchisa pentru ca fumul sa nu-i dea de gol. De obicei, kleftiko se face din carne de miel, dar exista si variante cu iepure sau vita. Sunt numeroase retete de kleftiko: cu bucatile de carne marinate sau nu in suc de lamaie si usturoi, cu branza sau nu, cu diferite legume, etc. In toate cazurile poate fi insa gasita regula “impaturirii” cat mai etanse, pentru ca aburul sa nu scape deloc.
Cel mai bun kleftiko l-am mancat la o taverna in Halkidiki. Si daca am spus “l-am mancat”, cred ca am zis totul, in conditiile in care sunt foarte pretentioasa la preparatele cu miel. Ei bine, verdeturile multe care se “arunca” peste miel, precum si coaja de lamaie si vinul taie orice miros specific mielului si confera carnii un parfum aparte. In ceea ce priveste prepararea, kleftiko se face foarte usor. Doar sa luati in considerare ca trebuie sa stea 3-4 ore la cuptor, la foc minim. Bine, exista si retete care “vorbesc” de 6-8 ore la cuptor :). Si un ultim amanunt important: incercati pe cat posibil sa puneti toate verdeturile proaspete. Eu nu am avut acum decat patrunjelul proaspat, dar niste frunze proaspete de rozmarin si de oregano ar fi constituit un plus important.
Daca aveti bucati mai mici de carne de miel, eventual fara os, puteti pregati portii individuale, fiecare infasurata in propria folie. Pachetelele se pun apoi impreuna in vas, ca intr-un cuib.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– carne de miel 1 kg
– cartofi 1 kg
– ceapa esalota 8 buc. (125 g)
– usturoi verde 1 legatura
– ulei de masline 2 linguri
– rozmarin 1 lingura
– oregano 1 lingura
– patrunjel 1 legatura mare
– coaja de la o lamaie
– lamaie verde 1/2 buc.
– supa de legume 100 ml (dintr-un cub concentrat)
– vin alb sec 100 ml
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Presarati bucatile de miel, pe toate partile, cu sare, piper, putin rozmarin si putin oregano. Incingeti uleiul intr-o tigaie si rumeniti usor, tot pe toate partile, carnea. Luati o oala mare de fonta sau un vas de Jena. Atentie, trebuie sa aiba capac! Tapetati vasul cu folie de aluminiu (puneti doua-trei bucati de folie, petrecute, astfel incat sucul sa nu scape din ele si sa depaseasca un pic marginile vasului. Asezati trei sferturi din cartofi, taiati in cuburi, si o parte din ceapa esalota si din usturoiul verde, curatat, spalat si taiat rondele.
Asezati peste legume bucatile de miel rumenite. In vasul in care ati “perpelit” mielul, faceti supa de legume (va ingloba, astfel, grasimea ramasa de la miel). Cand supa este gata, puneti peste vinul alb sec, restul de rozmarin si oregano. Lasati un pic sa infuzeze (daca folositi, ca mine, frunze uscate de rozmarin si oregano) si turnati peste miel, in “cuibul” din folie. Puneti pe langa miel si peste el, restul de cartofi cuburi, de ceapa esalota si de usturoi verde. Presarati patrunjelul verde taiat marunt, coaja de la lamaia galbena si de la jumatatea de lamaie verde, precum si doua linguri de suc de lamaie.
Strangeti foliile bine, bine, astfel incat legumele si mielul sa fie inchise perfect. Mai puneti o folie care sa acopere vasul integral si asezati capacul peste folie. Bagati in cuptor si lasati 3 ore si jumatate – 4 ore. La final, carnea trebuie sa fie atat de bine patrunsa incat aproape sa se desprinda singura de pe oase. Atentie, cand desfaceti foliile, deoarece aburul este foarte fierbinte!
Lasati kleftiko sa “respire” 7-10 minute inainte de a-l servi. Friptura de miel se serveste cu legumele care au acompaniat-o in cuptor si, eventual, cu inca putin patrunjel verde pe deasupra.
Calorii: 175 kcal / 100 g sau 550 kcal / portia.
Cubul de supa inseamna defapt monoglutamat de sodiu (potentiator de gust).
Da, Vlad, contine si mgs. De aceea, daca iti poti permite ca timp, este mai bine sa prepari supa in casa. Eu, recunosc, din nefericire nu-mi pot permite acest lux tot timpul :(.
Excelenta reteta, multumesc. P.S.Nu prea ma impac cu folia de aluminiu… sigur nu o voi folosi la gatit
Pentru cei cu alergie la mgs (si eu ma numar printre ei 🙂
varianta la cubul concentrat este sa pui direct “componentele” pentru supa (morcov, telina, albitura) plus apa in cantitate potrivita si asta e – ai scapat de monoglutamat!
Sau pur si simplu se poate renunta la cub si tot iese exceptional.
Multumim Dino pentru aceasta reteta simpla si gustoasa.