Hristos a inviat! Mai mult ca niciodata, anul acesta de abia am avut timp sa respir cu toate pregatirile de Paste. Si nu pentru ca mi-as fi propus sa prepar eu stiu ce bunatati migaloase, ci pentru ca nu am avut mult timp la dispozitie. Pe langa nelipsitele oua rosii, meniul de Paste a cuprins, la capitolul antreuri, drob de miel si, pentru o pata de culoare, o Tarta cu branza de capra si rosii cherry. A urmat apoi “mielul banditului”, adica popularul kleftiko grecesc, iar la desert, o pasca simplificata, fara aluat, si cozonac cu ciocolata.
V-am mai spus, cred, ca eu una nu ma omor prea tare dupa miel sau oaie, din cauza mirosului si gustului specific. Prin urmare, mananc miel doar daca este preparat cu suficient de multe ierburi si mirodenii incat sa se mai “acopere” mirosul si gustul. Iar aceasta reteta de drob este perfecta, deoarece presupune un “munte” de ceapa verde, usturoi, patrunjel si marar. Apoi, un plus in privinta texturii vine de la taierea maruntaielor fierte in cubulete mici, in locul pasarii prin tocare. E drept ca e un pic mai migalos, dar merita efortul, zic eu.
Din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un drob intr-o tava de cozonac (cam 1,3 kg de drob).
Ingrediente:
– maruntaie de miel (ficat, inima, plamani, rinichi) 900 g
– ceapa 2 buc. (125 g)
– ceapa verde 3 legaturi mari (120 g)
– usturoi verde 1 legatura (50 g)
– patrunjel verde 3 legaturi
– marar verde 2 legaturi
– oua 8 buc.
– galbenus de ou 1 buc.
– ulei 2 linguri
– unt 10 g (pentru uns forma)
– smantana (20% grasime) 150 g
– sare, piper
Puneti 4 oua la fiert, pe foc mic. Lasati-le 7-10 minute, pentru a fi siguri ca s-au fiert tare. Puneti o oala cu apa la fiert. Curatati bine maruntaiele de pielite, grasimi si altele. Spalati-le bine si, cand fierbe apa, puneti-le in oala. Lasati sa dea unul-doua clocote, dupa care aruncati apa. Puneti alta apa si lasati sa fiarba incet, pana cand organele sunt patrunse. Scurgeti maruntaiele si lasati-le sa se raceasca. Cand s-au racit, taiati-le cubulete mici. Taiati marunt si ceapa si usturoiul verde.
Puneti uleiul la incins intr-o tigaie mai mare. Caliti ceapa uscata (taiata, de asemenea, marunt), ceapa verde si usturoiul verde. Opriti focul si lasati-le sa se raceasca inainte de a le pune peste organele maruntite. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.
Adaugati verdeata (patrunjelul si mararul), curatata, spalata si taiata marunt. Intr-un castronel, bateti bine 4 oua, cu o jumatate de lingurita de sare si cu piper. Adaugati o lingura de smantana si omogenizati.
Turnati ouale batute peste amestecul de maruntaie fierte si verdeturi. Amestecati bine. Ungeti cu unt o tava de cozonac. Puneti un strat de compozitie, cele 4 oua fierte tare si curatate si restul de compozitie. Nivelati frumos.
Bateti restul de smantana, intr-un castron, cu galbenusul. Turnati uniform peste drob.
Bagati in cuptorul incins si lasati circa 1 ora si 15 minute. La final, stratul de ou si smantana trebuie sa fie ca o crusta usor rumenita, iar drobul s-a “strans” si s-a desprins de margini.
Scoateti drobul, cu grija, din forma doar cand s-a racit total. Drobul se poate servi rece, dar mie mi se pare ca este mai bun cald. Plus ca “pica” mai usor la stomac :). Poate fi mancat cu mustar, dar si cu o salata (verde sau de varza, cu un pic de ulei si otet).
Calorii: 225 kcal / 100 g.
[…] langa oua inrosite si Drob de miel, pe masa de Paste trebuie sa avem, potrivit traditiei, o pasca. De obicei, la noi in familie se […]