Va propun un antreu simplu, dar gustos si colorat, potrivit pentru a inveseli masa de Paste. Pentru ca, la urma, urmei, mai trebuie sa avem si alte “tentatii” pe langa ouale inrosite si drobul de miel, iar aceasta tarta imbie prin combinatia de branza de capra si rosii cherry, parfumata cu busuioc si un pic de mustar de Dijon. Fata de alte tarte, pe aceasta am facut-o sub forma dreptunghiulara, dar puteti recurge si la traditionala forma rotunda. Iar daca vreti sa serviti aceasta tarta cu parfum mediteranean ca aperitiv, puteti recurge la buseuri, adica taiati aluatul sub forma unor discuri de 5 cm diametru si faceti mini-tarte. O alta idee de aperitiv pe baza de branza de capra si rosii cherry, dar cu sos pesto si masline negre, gasiti AICI.
Pentru mai multa operativitate, dar si pentru ca se preteaza mai bine in acest caz (se obtine marginea frumos umflata), am folosit un aluat foietaj de-a gata in locul unui Pate brisee facut in casa.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– aluat foietaj 400 g
– galbenus 1 buc.
– mustar de Dijon 1 lingurita cu varf (15 g)
– busuioc 1 lingura (ideal ar fi proaspat, dar merge si uscat)
– rosii cherry 12 buc. (250 g)
– branza de capra 100 g
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Taiati de jur imprejurul foii cate o banda de circa 2 cm latime. Bateti galbenusul si, cu ajutorul unei pensule, ungeti atat fiecare banda, cat si marginile aluatului. Intoarceti apoi benzile, pe rand, si asezati-le pe marginile aluatului. Va rezulta astfel o bordura din aluat. Ungeti iar cu galbenus. Intepati cu o furculita baza tartei. Bagati tava in cuptor si lasati 8-10 minute, doar cat sa se umfle un pic aluatul si sa devina un pic crocant. In acest fel, aluatul nu se va inmuia excesiv de la mustar si de la rosii. Intindeti, intr-un strat uniform, mustarul de Dijon. Dati cuptorul la 220 grade Celsius.
Presarati un pic de busuioc. Taiati rosiile cherry in jumatate si asezati-le “incolonate”, cu fata in jos. Puneti printre rosii branza de capra, bucatele. Presarati un pic de sare, piper si restul de busuioc. Stropiti cu uleiul de masline si bagati iar in cuptor.
Lasati circa 15 minute sau pana cand bordura din aluat este frumos umflata si usor rumenita.
Lasati tarta un pic sa “respire” inainte de a o taia in patru. Serviti-o calda.
Calorii: 324 kcal / 100 g.