M-am decis sa postez aceasta reteta nu pentru ca as crede ca reprezinta vreun secret modul de preparare a salatei orientale, salata pe care o stim cu totii din copilarie si care se pregateste in doi timpi si trei miscari. M-am decis sa o postez din doua motive. Primul e acela ca-mi ofera posibilitatea sa va “povestesc” un pic despre vinegreta, celebrul sos rece frantuzesc, preparat din ulei, otet, suc de lamaie, sare si piper. Al doilea motiv este legat de apropierea Pastelui, sarbatoare dupa care se intampla sa ne ramana multe oua fierte si inrosite. Iar salata orientala reprezinta o solutie pentru utilizarea lor, rezultand un preparat gustos si mai usor, perfect pentru stomacul greu incercat de drob, friptura de miel, cozonac si alte bunataturi.
Daca vreti sa pregatiti salata in varianta de post, nu trebuie decat sa scoateti ouale. In acelasi timp, puteti servi salata si pe post de garnitura, langa o friptura la gratar.
Revenind la vinegreta, aceasta este o emulsie, un amestec omogen obtinut prin mixarea rapida a doua lichide care altfel nu s-ar amesteca. Este vorba de un ingredient gras – ulei (de floarea-soarelui, de masline, de arahide, etc.), smantana sau chiar crema de branza – si unul acid – otet (de vin, mere, fructe, etc.), suc de lamaie sau vin alb. In ceea ce priveste proportiile, regula e de trei parti grasime la o parte acida. De pilda, la trei linguri de ulei se pune o lingura de otet. Se adauga sare si piper, eventual si mustar, iar pentru parfum se pun diferite ierburi. Emulsia se obtine rapid, prin mixare la viteza mare, dar sosul trebuie sa fie folosit imediat. In caz contrar, cele doua ingrediente de baza se separa.
Ingrediente:
– cartofi 1,5 kg
– ceapa verde 3 legaturi
– ridichi 2 legaturi mari (150 g)
– oua fierte tare 5 buc.
– masline negre (eventual fara samburi) 150 g
– ulei de masline 90 ml
– otet de vin rosu 30 ml
– suc de lamaie 2 linguri
– sare, piper
– patrunjel 1 lingurita (daca aveti proaspat, cu atat mai bine)
Fierbeti cartofii in coaja si, cand s-au racit un pic, curatati-i. Taiati-i cubulete si puneti-i intr-un castron mai mare. Adaugati maslinele, intregi sau felii (dupa preferinta), ceapa verde si ridichile, curatate, spalate si taiate. Puneti si ouale fierte tare, curatate si taiate in felii. Intr-un castronel mic, puneti uleiul, otetul, un pic de sare si de piper. Mixati-le pana obtineti o emulsie. Puteti sa le bateti cu telul, dar va dura mai mult, asa ca va recomand mixerul. Puneti si sucul de lamaie (mai ales daca otetul nu este foarte acru) si patrunjelul. Repet, este indicat sa fie patrunjel proaspat, numai ca eu nu am avut in casa in momentul respectiv :(.
Turnati sosul obtinut peste legume si amestecati usor (pentru a nu sfarama cartofii). Serviti salata rece, de preferat dupa ce ati tinut-o cateva ore la frigider, pentru ca aromele sa se imbine.
Calorii: 136 kcal / 100 g.
Salata arata foarte apetisanta, sigur voi face si eu saptamana asta. Multumiri pentru postarea informatiilor despre vinegretta, stiam ce este dar nu stiam atatea amanunte 🙂
Cu multa placere, Mihaela :). Apropo, sa stii ca am pus ochii pe Semifreddo-ul tau cu Nutella si Baileys, acum ca a inceput sa se incalzeasca 😀
[…] de sparanghel (puneti supa de legume in locul supei de pui si, respectiv, smantana vegetala) • Salata orientala cu ceapa verde si vinegreta (nu puneti oua) • Supa de linte rosie cu cimbru (nu puneti bacon si inlocuiti supa de pui cu una […]