
Cred ca v-ati lamurit deja ca bucataria indiana se afla printre preferatele mele. Iar Puiul Tikka Masala se “bate” cu Butter Chicken-ul pentru primul loc in top :D. Este vorba de bucati de pui, de obicei fara os, marinate cu multe mirodenii si eventual iaurt, coapte apoi in tandoor (cuptorul de lut traditional indian, care depaseste 450 grade Celsius) si “imbaiate” intr-un sos (“masala”). Exista numeroase retete de Pui Tikka Masala, in special in ceea ce priveste sosul, bazat pe rosii (bucati sau piure), condimente si smantana/lapte de cocos. Culoarea intensa, atat pentru puiul marinat, cat si pentru sos se datoreaza partial rosiilor, pudrei de ardei (boia) si turmericului (sofranul indian), dar majoritatea bucatarilor pun, chiar daca nu recunosc, colorant alimentar.
Va imaginati ca atunci cand am vazut pe ebucataria.ro o reteta de Pui Tikka Masala prezentata de Arun Kumar, chef-ul de la Agra Palace, nu m-am putut abtine sa nu o incerc. Cu unele modificari insa, deoarece nu detin tandoor si nu am avut menta indiana, doua tipuri de cardamom si sos de migdale. Pe alocuri, am incercat sa mai simplific un pic etapele. A iesit un delicios Pui Tikka Masala, pe care vi-l recomand cu multa caldura.
Ingrediente:
– piept de pui, fara piele si fara os 2 buc. (500 g)
– ghimbir proaspat 4 cm
– ulei de arahide 3 linguri
– patrunjel verde 1 lingura
– rosii 2 buc. (220 g)
– ceapa 2 buc. (130 g) – eu am pus una alba, una rosie
– ardei iute 1/2 buc. (15 g)
– sare, piper
– boia iute de ardei 1 lingurita rasa
– chimion pudra 1 lingurita rasa
– coriandru boabe macinate 1/2 lingurita
– garam masala 1 lingurita cu varf
– curcuma (turmeric) 1 lingurita
– cardamom pudra 1/2 lingurita
– scortisoara pudra 1/2 lingurita
– dafin 2 foi
– usturoi 2 catei
– unt 20 g
– zahar brun 10 g
– smantana (25% grasime) 60 g
– bulion 1 lingura (40 g)
Curatati pieptul de pui de eventuale pielite si urme de grasime, taiati-l in felii si asezati-l intr-un castron sau cutie. Puneti peste el un pic de sare si de piper, cate jumatate de lingurita de boia iute, chimion pudra si sofran indian, precum si un varf de lingurita de cardamom pudra, coriandru boabe macinate si jumatate de lingura de garam masala. Amestecati bine, astfel incat puiul sa fie acoperit uniform de condimente. Inchideti cutia sau acoperiti castronul si lasati puiul sa se marineze, la frigider, cel putin 30 de minute. Intre timp, pregatim masala. Taiati ceapa si ardeiul iute marunt. La fel, ghimbirul. Taiati rosiile bucatele. Incingeti o lingura de ulei de arahide intr-o tigaie mai mare. Puneti ceapa sa se caleasca un pic, adaugati ardeiul iute si jumatate din ghimbir.
Puneti rosiile si omogenizati. Adaugati restul de cardamom pudra si un pic de piper. Turnati un pic de apa (50-60 ml) si lasati sa fiarba un pic, pe foc potrivit, pana cand obtineti un sos dens.
Incingeti o tigaie-gratar si puneti puiul marinat. Dupa cateva minute, cand s-a rumenit, intoarceti-l. Cand este patruns si rumenit pe toate partile, scoateti puiul pe un fund si taiati-l in bucati mai mici. Incingeti restul de ulei (2 linguri) intr-un wok. Puneti foile de dafin, scortisoara, ghimbirul ramas si usturoiul pisat sa se caleasca un pic si sa-si dezvolte aromele.
Adaugati bucatile de pui marinat si rumenit. Turnati masala si amestecati.
Adaugati circa 100 ml apa fierbinte si amestecati usor. Puneti boiaua, chimionul si sofranul indian ramase (cate jumatate de lingurita), restul de garam masala, zaharul brun si patrunjelul verde taiat marunt. Adaugati bulionul, omogenizati. Puneti si smantana. Omogenizati iar si potriviti de sare.
Serviti Puiul Tikka Masala fierbinte, de preferinta cu Naan cu usturoi si/sau orez basmati fiert.
Calorii: 154 kcal / 100 g.
[…] Serviti naan-urile fierbinti. Eu le-am acompaniat cu Pui Tikka Masala. […]
Arata impecabil aceasta reteta ,cam greu de realizat pentru ca nu prea se gasesc la noi multe din ingredientele prezentate.
Denisa, daca imi dai mai multe detalii despre ingredientele pe care nu le gasesti, poate te pot indruma. Multumesc pentru aprecieri :).
Gurmandino, m-ai facut sa salivez la aceasta reteta 🙂
Am facut Butter Chicken-ul de la tine de pe site…a iesit o minunatie….iar acuma imi face cu ochiul si aceasta reteta de Pui Tikka Masala. Am insa o intrebare…..rosiile nu sunt in sezon acum…e ok daca pun rosii din conserva? sau crezi ca sunt prea lichide?
Multumesc mult 🙂
@ Mihaela, ma bucur mult ca ti-a placut Butter Chicken-ul. Si eu il ador :D. Cat despre intrebarea ta, la care raspund cu intarziere, cu scuzele de rigoare, poti pune si rosii din conserva si lasi sosul sa scada un pic mai mult daca ti se pare ca este prea apos. Spor la pregatiri!
Perfecta aceasta re?et?. So?ul meu a incercat-o si mi-a schimbat in bine percep?ia despre India! A devenit felul meu preferat de mancare!
Hu