Naan cu usturoi – delicioasa pita indiana

Ori de cate ori mergeam intr-un restaurant indian, asteptam cu mai mult interes naan-ul decat felurile propriu-zise de mancare. Pentru ca mancarurile le mai poti “imita” acasa, daca ai toate mirodeniile necesare, dar naan-ul, acea pita subtire, dar umflata pe alocuri, rumenita si unsa cu unt, este aproape imposibil de pregatit acasa. Si nu pentru ca ar avea cine stie ce ingrediente pretentioase, ci pentru ca nu ai cum sa reconstitui in cuptorul obisnuit conditiile specifice  tandoor-ului. Incepand cu temperatura, care poate ajunge la 480 grade Celsius. Totusi, curiozitatea m-a impins sa incerc sa pregatesc naan-ul acasa.

Am incercat o data in cuptorul incins la maximum, intr-o tava infierbantata in prealabil, iar a doua oara in tigaie, pe foc mare. Din cele doua incercari, rezultate mai bune am obtinut in cuptor. Cel putin ca gust, naan-urile mele cu usturoi s-au apropiat foarte mult de cele de restaurant. Ca forma si textura, este insa o oarece diferenta :(. Pe de o parte, pentru ca mai trebuie sa exersez pana sa obtin forma aceea specifica naan-ului, de lacrima, iar pe de alta pentru ca temperatura mai mica a cuptorului meu m-a obligat sa le las un pic mai mult decat ar fi trebuit, cu usoare efecte asupra gradului de “pufosenie” :P. Cu siguranta insa, rezultatul este suficient de bun pentru a mai incerca naan-uri acasa :D.

Ingrediente (pentru 3 naan-uri):
– faina 125 g
– drojdie instant 2 g
– lapte 80 ml
– ulei 1 lingura
– sare un varf de cutit
– zahar un varf de lingurita
– usturoi 2 catei
– unt 10 g

Naan cu usturoi - delicioasa pita indiana

Incingeti cuptorul la maximum, lasand in el tava in care veti coace naan-urile. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea, zaharul si drojdia instant activa. Amestecati laptele cu 70 ml de apa si incalziti, intr-un ibricel. Atentie, amestecul de lapte si apa trebuie sa fie caldut, nu fierbinte! Puneti peste el o lingurita de ulei. Amestecati. Turnati, putin cate putin, framantand usor cu degetele, amestecul de lapte, apa si ulei peste faina cu drojdie. La final, veti obtine un aluat moale si destul de elastic. Daca este prea lipicios, ungeti mana cu un pic de ulei. Lasati aluatul sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Naan cu usturoi - delicioasa pita indianaNaan cu usturoi - delicioasa pita indiana

Cu mainile pudrate cu faina, impartiti aluatul crescut in trei. Puneti “bilele” de aluat pe un fund, acoperiti-le si lasati-le iar sa creasca, intr-un loc caldut. Cam in 20-25 de minute, vor fi frumos umflate.

Naan cu usturoi - delicioasa pita indianaNaan cu usturoi - delicioasa pita indiana

Pisati usturoiul marunt si impartiti-l in trei. Luati o bila de aluat, puneti deasupra o treime din usturoi si presati usor cu degetele pentru ca acesta sa intre un pic in aluat. Intindeti aluatul trecandu-l pur si simplu dintr-o palma in cealalta, cu miscari rapide. Veti observa ca se modeleaza singur, subtiindu-se. Nu va faceti griji daca nu este perfect rotund, pentru ca oricum veti trage, la final, de o parte, pentru a obtine forma alungita, de lacrima. Procedati la fel cu celelalte doua bile de aluat. Asezati naan-urile in tava incinsa si bagati inapoi in cuptor, la cel mai de jos nivel (sa fie cat mai aproape de flacara). Lasati 2-3 minute, dupa care intoarceti naan-urile. Dupa inca 1-2 minute, scoateti tava din cuptor si ungeti naan-urile cu unt.

Naan cu usturoi - delicioasa pita indianaNaan cu usturoi - delicioasa pita indiana

Serviti naan-urile fierbinti. Eu le-am acompaniat cu Pui Tikka Masala.

Naan cu usturoi - delicioasa pita indiana

Calorii: 280 kcal / 100 g sau 244 kcal / buc.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Naan cu usturoi – delicioasa pita indiana”

  1. Antonina says:

    Mi-a soptit o pasarea Gurmandinooo… si curiozitatea m-a indemnat sa-ti deschid pagina.. Nu pot decat sa ma bucur ca am facut-o 🙂 Mi-am aruncat o privire generala si mi-a atras atentia naan-ul.. Arata minunat chiar daca e pregatit in conditiile care ne sunt (tuturor?) la indemana.. Sunt convinsa ca e taare gustos..O zi frumoasa

  2. Dino says:

    Multumesc mult pentru vizita, Antonina. Ma bucur ca te-a tentat naan-ul :D. Este intr-adevar foarte bun si nu prea greu de facut. Btw, si blogul tau arata foarte bine, iar unele poze m-au facut sa salivez de-a dreptul 😛

  3. Antonina says:

    Multumesc frumos Gurmandino. E trecut deja pe lista mea de ‘to do’..:)

  4. Stefan says:

    Nu am facut inca reteta dar cu siguranta e o greseala: lapte 80 ml plus apa 70 ml la 125g faina. Eu as mai taia putin din lichid, pare prea mult.

  5. Dino says:

    @ Stefan, rezulta un aluat mai moale, nu ca cel pentru paine, de exemplu. Oricum, poti experimenta daca doresti. Sa-mi spui, te rog, cum ti-au iesit :)!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11