Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Delicate, crocante si cremoase in acelasi timp, parfumate si usoare… Asa s-ar putea caracteriza, in cateva cuvinte, aceste tortulete cu blat de bezea si crema de mascarpone si frisca, desavarsite cu muuulte capsune. Recunosc ca-mi place foarte mult combinatia, mai ales ca si “partile” care o compun se afla in topul preferintelor mele. O singura mentiune as face: va recomand sa puneti, daca se poate, capsune proaspete. Eu am pus congelate, pe de o parte pentru ca putinele capsune aparute prin magazine nu sunt dulci si parfumate, iar pe de alta parte pentru ca am declansat operatiunea “curatenie de primavara in congelator” :).

In ceea ce priveste dimensiunea, daca pregatiti acest desert pentru o masa cu mai multi invitati (10-12), il puteti aranja sub forma unui tort mare sau il puteti lasa sub forma de mini-torturi individuale. Adica, fiecare invitat cu tortuletul lui! Daca pregatiti insa desertul doar pentru membrii familiei, va recomand sa mergeti pe varianta mini-torturilor. Astfel, puteti pastra blaturile de bezea separat, la temperatura camerei, intr-o cutie inchisa ermetic, iar crema o pastrati in frigider, urmand sa montati tortuletele doar in momentul servirii. In caz contrar, vor trebui tinute in frigider si se va inmuia bezeaua. Apoi, pentru a obtine bezeaua perfecta, nu uitati sa scoateti din timp din frigider albusurile de ou.

Ingrediente:
– albusuri 5 buc.
– zahar tos 350 g
– sare un varf de cutit
– suc de lamaie 1 lingurita
– smantana pentru frisca 200 ml
– mascarpone 250 g
– capsune 400 g
– zahar vanilinat 1 pliculet

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Incingeti cuptorul la cea mai de jos treapta (170 grade la mine). Puneti albusurile, intr-un castron perfect curat si degresat, cu sarea. Incepeti sa le bateti cu mixerul, intai la viteza mica, apoi la viteza maxima, pana obtineti o spuma. Incepeti sa incorporati 250 g zahar tos, in transe, precum si sucul de lamaie. Mai multe sfaturi despre cum sa obtineti bezeaua perfecta gasiti AICI, la partea dedicata bezelei frantuzesti. Tapetati o tava intinsa cu hartie de copt. Cu spritul puneti bezeaua  sub forma de discuri sau, de ce nu?, inimioare. Pentru portii individuale, aveti nevoie de discuri de 7-8 cm diametru. Pentru a fi siguri ca va ies toate discurile de aceeasi dimensiune, puteti desena niste cercuri, in prealabil, pe spatele hartiei, cu un creion, iar apoi pur si simplu urmariti desenul cu spritul. Bagati tava la cuptor si lasati-o circa 1 ora, pana cand exteriorul bezelei este usor intarit. Opriti focul, dar lasati tava in cuptor, cu usa deschisa, pana la racirea totala.

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsuneTortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Puneti smantana pentru frisca, racita bine, bine, intr-un castron inalt. Bateti-o cu mixerul pana cand incepe sa stea “batoasa”. Adaugati, in ploaie, cele 100 g zahar tos ramas si zaharul vanilinat. Bateti in continuare pana obtineti frisca. Atentie, sa nu bateti mai mult decat este cazul pentru ca frisca se va taia! Puneti intr-un alt castron, mai mare, mascarponele. “Inmuiati”-l un pic, turnand o lingura, maxim doua linguri din sucul lasat de capsune. Omogenizati si incorporati, cu miscari lente, cu o spatula, frisca.

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsuneTortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Alegeti cateva capsune mai frumoase pentru decor. Pe restul, taiati-le in bucati si puneti-le peste crema de mascarpone si frisca. Amestecati cu spatula pana la inglobarea fructelor. Bagati crema in frigider pentru 30 de minute.

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsuneTortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Cand vreti sa montati tortuletele, puneti un disc de bezea pe o farfurie, apoi crema cu bucati de capsune si inca un disc. Daca doriti, puteti “ninge” tortuletele cu zahar pudra, iar deasupra asezati din capsunele oprite.

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Puteti face si tortulete cu trei straturi de bezea…

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Iata si tortuletele-inimioara :D.

Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune

Calorii: 295 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tortulete cu bezea, mascarpone si capsune”

  1. Dana says:

    Foarte interesant articol. Ma bucur ca exista oameni care impartasesc lucruri utile cu noi ceilalti.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11