Verde, galbena, rosie, maro sau chiar neagra, lintea se bucura de popularitate in zona mediteraneana, dar si in Orientul Mijlociu si sudul Asiei. Din pacate, in opinia mea, pe plaiurile mioritice este prea putin consumata, in ciuda calitatilor indiscutabile pe care le are. Un continut ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si vitamina B1, dar si zero colesterol sunt cateva dintre calitatile ce recomanda lintea. Iar in combinatie cu o carne slaba, precum cea de pui, si ceva legume si verdeturi, obtinem o delicioasa salata, perfecta pentru o cina tarzie.
Reteta originala, gasita intr-o carte frantuzeasca, cerea castravete crud in salata. Eu am decis insa sa-l “perpelesc” un pic pe gratar si pot spune ca rezultatul a fost peste asteptarile mele :). Daca doriti, puteti inlocui castravetele cu zucchini sau dovlecel romanesc.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– piept de pui fara piele si fara os 1 buc. (250 g)
– linte verde 100 g
– castravete 100 g
– ceapa 1 buc. mica sau 1/2 buc. mare (55 g)
– patrunjel verde 1 legatura mica
– coriandru frunze, tocat 1 lingurita (proaspat) sau 1/2 lingura (uscat)
– smantana (25% grasime) 100 g
– crema de branza light 50 g
– suc de lamaie 1 lingura
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Spalati bine lintea si puneti-o intr-o oala, umpluta pe jumatate cu apa. Adaugati ceapa, taiata bucati, si aduceti la punctul de fierbere. Lasati sa fiarba 25-30 de minute sau pana cand lintea este fiarta. Taiati pieptul de pui in felii (cam 1,5 cm grosime). Stropiti-le cu un pic de ulei de masline, dati-le cu sare si cu piper. Incingeti o tigaie-gratar si rumeniti feliile de pui pe ambele parti. Daca doriti, “perpeliti” un pic, pe acelasi gratar incins, si castravetele/dovlecelul, taiat in felii pe lungime.
Intr-un bol, amestecati crema de branza, smantana, sucul de lamaie, patrunjelul si coriandrul. Cand lintea a fiert, scurgeti-o de apa si asezati-o, cu tot cu ceapa, pe un platou. Asezati deasupra feliile de castravete si, apoi, pe cele de pui. Puneti deasupra amestecul de branza, smantana si ierburi, ornati cu un pic de patrunjel verde, rasniti un pic de piper si pulverizati cativa stropi de ulei de masline. Serviti imediat.
Calorii: 159 kcal / 100 g.
dementiala reteta , o sa fac si eu, gatesc des linte.
Este foarte sanatoasa si gustoasa. Sa nu uiti sa-mi spui cum ti-a iesit. Pup :).
Mi-a m-ai ramas niste linte verde asa ca am facut si eu aceasta salata si vreau sa zis ca ne-a placut mult! Am mai adaugat la fierberea lintei sare si jumate cub de bulion! Delicioasa!
Ma bucur mult ca v-a placut salata :). Iar lintea este, intr-adevar, foarte buna si sanatoasa. Pacat ca la noi, in bucataria romaneasca, este asa putin folosita.