Prajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Cui nu-i place combinatia banana-ciocolata? Greu de imaginat ca exista astfel de cazuri… Va tentez, asadar, la sfarsit de saptamana, cu o delicioasa prajitura care alatura ciocolatei negre un strat generos de banane caramelizate. Este atat de buna incat din ditamai prajitura din imaginile de mai jos nu au ramas decat firmiturile. E drept, am pregatit-o pentru o masa tip bufet cu vreo 18 invitati. Singurul dezavantaj major al acestei prajituri il constituie numarul crescut de calorii, asa ca aveti grija cum si cat cedati tentatiei :).

In ceea ce priveste prepararea, nu este foarte complicat. Doar sa luati in considerare ca va vor trebui cateva ore (3-4 ore) pana cand prajitura s-a racit total si poate fi taiata si servita. Apoi, acelasi sfat ca intotdeauna: folosi ingrediente de buna calitate, incepand cu ciocolata care sa fie cu un continut cat mai ridicat de cacao, continuand cu pudra de cacao care sa fie neagra, neagra si terminand cu bananele, care trebuie sa fie coapte si parfumate.

Ingrediente:
– faina 250 g
– cacao neagra 60 g
– praf de copt 7 g (trei sferturi de pliculet)
– zahar vanilat Bourbon 1 pliculet
– sare un varf de cutit
– unt (80% grasime) 110 g
– zahar 250 g
– oua 2 buc.
– banane 4 buc. (500 g, curatate de coaja)
– lapte batut 180 ml
– ciocolata neagra 80 g

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti cu un pic de unt si pudrati cu faina o tava dreptunghiulara de circa 30 x 18 cm. Intr-un castron mai mare, cerneti faina si combinati-o cu pudra de cacao, cu sarea, zaharul vanilat si praful de copt. Puneti intr-o cratita 100 g zahar, cu doua-trei linguri de apa. Cand zaharul s-a topit si caramelizat, asezati in cratita bananele, decojite si taiate in jumatate, pe orizontala.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Lasati bananele unul-doua minute, dupa care intoarceti-le cu grija. In total, ar trebui sa le lasati maximum 5 minute, la finalul carora bananele sunt un pic moi. Scoateti-le intr-un castron, cu tot cu zaharul caramelizat ramas si pasati-le cu o furculita.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Puneti intr-un alt castron, mai mare, untul (la temperatura camerei). Bateti untul cu mixerul circa 2 minute. Adaugati zaharul tos ramas (150 g) si bateti pana cand zaharul aproape ca s-a topit si ati obtinut o spuma. Incepeti sa incorporati ouale, cate unul pe rand.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Atentie, al doilea ou se pune doar dupa ce primul a fost perfect inglobat in spuma de unt. Adaugati o treime din amestecul de faina si cacao. Omogenizati cu o spatula, puneti inca o treime, omogenizati iar si adaugati restul de amestec. Inglobati laptele batut in aluat.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

In final, trebuie sa aveti un aluat omogen si lucios. Puneti jumatate din el in tava deja pregatita.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Intindeti, intr-un strat uniform, bananele caramelizate si pasate. Aveti grija sa nu puneti bananele pana la margine, ci sa lasati cam un centimetru de jur imprejur. Puneti deasupra restul de aluat. Nivelati si asezati peste ciocolata neagra, rupta in bucatele.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Bagati in cuptorul incins si lasati 30 de minute. Acoperiti apoi cu o folie de aluminiu si lasati inca 30-35 de minute, pana cand prajitura trece testul scobitorii (daca o intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata). Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca prajitura. Cand s-a racit complet, treceti cu lama unui cutit pe margini, intoarceti tava cu grija si prajitura iese singura.

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizatePrajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Taiati prajitura in cuburi, romburi sau felii, dupa bunul plac. Iata cum arata in sectiune, mai de aproape :D. Ce ziceti, va tenteaza o bucatica?

Prajitura cu ciocolata si banane caramelizate

Calorii: 280 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Prajitura cu ciocolata si banane caramelizate”

  1. Biancas says:

    Cu siguranta e excelenta…la cum arata…yamy:)

  2. Dino says:

    Sincer, mi se pare ca a fost mai buna decat arata :)) Ti-o recomand cu multa caldura!

  3. miha says:

    Oooo…trebuie sa fie delicioasa!
    Am trecut-o pe lista! 😉

  4. Dino says:

    Ma bucur ca te tenteaza prajitura. Este intr-adevar foarte buna. Astept cu interes sa-mi spui cum ti-a iesit :D.

  5. lulu says:

    Buna tare a iesit prajitura. Si nu e foarte grea reteta. Nu am avut unt cu 80% grasime dar tot a iesit gustoasa. Toata lumea a apreciat talentele mele culinare. Iam!!

  6. Dino says:

    Ma bucur mult, Lulu, ca ti-a placut prajitura si ca invitatii tai au fost cuceriti :). Si, ai dreptate, nu e prea complicata reteta… Te mai astept si cu alte comentarii la retetele de pe blog!

  7. lulu says:

    Cu siguranta. Deja am ochit niste reteta. Keep up the good work!

  8. Simona says:

    Salut! De ceva timp am inceput sa gatesc datorita retetelor de pe acest site peste care am dat din intamplare si de care sunt foarte incantata. Mancarea mi-a iesit super, dar la capitolul prajituri stau cam prost. Se pare ca, novice fiind, am nevoie de mai multe indicatii. Am incercat, pe langa alte retete de dulce, aceata prajitura si la fel ca si la mini tarte si tarta de mandarine si caramel, cand am ajuns la etapa caramelizarii zaharului cu apa si apoi a fructelor totul s-a tranformat intr-un dezatru. Zaharul mi-a absorbit toata apa, apoi a inceput sa se caramelizeze, iar cand am adaugat fructele s-a intarit automat si nu mi s-a mai caramelizat nici un fruct, iar la tarta cu mandarine nu am mai avut caramel sa pun pe ea. Ce nu fac bine, Gurmandino? Multumesc mult.

  9. Dino says:

    In primul rand, vreau sa-ti spun ca ma bucur mult ca am reusit, prin retetele propuse, sa te fac sa experimentezi in bucatarie. Cat despre “novice”, nu-ti fa griji, incet-incet invatam cu totii.

    Acuma, revenind la problema caramelizarii: este normal ca zaharul sa “absoarba” apa dar, daca amesteci continuu, se va forma un sirop inainte de caramelizarea propriu-zisa. Apoi, cand zaharul s-a caramelizat, vei avea ca un sirop dens, dar care poate fi turnat. In contact cu lucruri reci (lingura, peretii cratitei si chiar fructe), este normal sa se intareasca, dar nu o va face chiar instantaneu, daca il mentii pe o flacara mica in timp ce “dai” fructele prin el. Doar sa ai grija ca nu trebuie sa astepti ca zaharul sa fie prea caramelizat pentru a pune fructele (sa fie doar un maroniu deschis), deoarece, cat mai sta pe foc mic, cu fructele, se poate carameliza prea tare si devine amarui. Sper ca am reusit sa te ajut cu aceste lamuriri si-ti urez mult succes la pregatiri :)!

  10. Simona says:

    Multumesc mult pentru sfat. Voi mai incerca inca o data tarta cu mandarine. 🙂

  11. Dino says:

    Iti tin pumnii si astept cu nerabdare sa-mi povestesti cum a iesit :).

  12. Mara says:

    Pot sa folosesc, in loc de lapte batut, iaurt?? (am doar iaurt prin casa…) Multumesc 😉

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11