Olteni sau nu, cred ca toti am mancat, macar o data in viata, o mancare de praz cu masline. Fie in varianta de post, cum este a mea, fie in varianta cu limba, de porc sau de vita. Eu, una, prefer varianta de post :). Este gustoasa, cu destul de putine calorii si se face rapid. Si, daca nu v-am convins deja, va mai spun ca prazul este si foarte sanatos: detoxifiant, combate anemia si previne raceala, este bogat in fibre, vitamine si minerale.
Merita stiut insa ca mancarica noastra de praz cu masline negre are surate mediteraneene, care presupun suplimentar fie parmezan ras, un pic de usturoi si de ardei gras, fie un pic de cimbru.
Ingrediente:
– praz 2 buc. (300 g)
– masline 100 g
– ulei de masline 3 linguri
– faina 1/2 lingura
– bulion 1 lingura
– otet din vin rosu 1 lingurita
– sare, piper
Incingeti doua linguri de ulei intr-o tigaie mai mare. Puneti la calit prazul, curatat, spalat si taiat rondele. Lasati cateva minute, pana cand prazul se inmoaie. Intre timp, puneti intr-un ibricel lingura de ulei ramasa. Cand s-a incins, puneti faina si omogenizati. Lasati un pic sa se prajeasca faina, fara a o maroni insa. Puneti bulionul si amestecati, dupa care incepeti sa turnati apa fierbinte, cate putin o data, amestecand continuu. Puneti apa pana obtineti un sos omogen nici prea gros, nici prea subtire. Adaugati otetul in el si lasati-l deoparte.
Adaugati maslinele peste praz (masline intregi fara samburi, de preferinta, pentru ca cele feliate sunt mai sarate). Turnati sosul peste praz si masline. Amestecati, mai lasati cateva minute, la foc mic, puneti un pic de piper si, daca este nevoie, de sare.
Opriti focul si serviti imediat. Prazul cu masline poate fi mancat si rece, dar mie mi se pare mai bun cald.
Calorii: 110 kcal / 100 g.
[…] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) • Guacamole – Chip ‘n Dip • Pilaf cu legume (pilaf sarbesc) • Mancare de mazare • Ardei umpluti cu orez si legume • Mix de orez salbatic si basmati cu sofran • Garnitura de cartofi cu mazare si usturoi • Mancare de praz cu masline […]
FFFFFFF buna reteta si usor de pregatit … yami yam 🙂
Asa este. Buna si usor de pregatit. Ma bucur ca-ti place 🙂
Am facut si asta si reteta cu pui cu lamaie si bebelina a fost incantata si familia, pup dulce, Iulia
Imi pot imagina ca puiul cu lamaie a fost pe gustul intregii familii, dar nu as fi zis ca mancarea de praz cu masline poate gasi adepti acolo :)). Te pup si eu!
iATA ca a avut succes, maine e randul unei supe de pui si paste cu legume, te imbratisez si imi e tare dor de tine
Super, ma bucur mult :). Te pup si eu si de abia astept sa ne vedem.
Aici spui doua lucruri diferite.Eu nu am mai gatit aceasta reteta, dar se bat cap in cap , doua lucruri.Ori se adauga sosul peste prazul inabusit, dupa cum spui, ori se prepara separat si se amesteca apoi.Este derutant.Sper ca o sa-mi iasa.
Didi, am citit si recitit de vreo cinci ori reteta si zau ca nu inteleg la ce te referi. Sosul se face separat, intr-un ibric, dupa cum am si scris. Iar cand este gata sosul, se toarna peste prazul inabusit si masline. Deci, repet, nu inteleg la ce te referi cand spui ca este “derutant”. Astept precizari…
La multi ani! Asta Mi-a venit sa fac in prima zi a anului si ma apuc