Sufleuri cu piept de pui si bacon

Inca nu am ajuns sa-mi iau vase speciale pentru sufleuri (ramekin sau ramequin), adica acele vase rotunde si micute, in general pentru o singura portie, din ceramica speciala si cu marginea curbata spre exterior, astfel incat sufleurile sa se “expandeze” frumos in afara. Chiar si asa, nu m-am putut abtine si am decis sa pregatesc niste sufleuri cu pui si bacon in niste “imitatii” de ramekin de unica folosinta, din aluminiu. Rezultatul a fost unul multumitor, pot spune. Mai ales daca luam in considerare cat de pretentioase sunt, in general, aceste “bijuterii” ale bucatariei frantuzesti. Sarate sau dulci, sufleurile presupun doua elemente de baza: o crema patiserie, un sos gros sau un piure si, respectiv, albusuri batute spuma tare. Acestea din urma sunt cele care umfla preparatul in cuptor, deoarece aerul prins in spuma isi mareste volumul din cauza temperaturii. Din pacate, reversul procesului se intampla cand scoatem sufleurile din cuptor, asa ca nu va amarati prea tare daca, dupa vreo 5 minute, sufleurile voastre s-au “turtit”.

Exista tot felul de teorii despre cum se poate obtine sufleul perfect. Totusi, cateva elemente sunt comune:

• Ramekin-urile trebuie unse foarte bine cu unt (la temperatura camerei, nu topit), iar apoi se pudreaza interiorul cu faina, pesmet sau parmezan ras (in cazul sufleurilor sarate), respectiv cu zahar sau cacao (in cazul sufleurilor dulci);

• Ouale nu trebuie sa fie foarte proaspete, ci de cateva zile. De asemenea, nu trebuie sa fie reci. Se lasa la temperatura camerei cateva ore si se separa cu maxima atentie, pentru ca in albusuri sa nu pice vreun strop de galbenus sau de coaja.

• Albusurile se bat, ca la orice bezea, intr-un castron perfect degresat si uscat. La fel, paletele mixerului trebuie sa fie curate si uscate.

• Intai se incorporeaza o treime din albusurile batute si, apoi, restul, cu miscari lente si verticale. Folositi o spatula pentru aceasta operatiune.

• Sufleurile se coc, la inceput, la 220 grade Celsius, iar dupa vreo 10 minute, dati focul mai mic, la 190 grade Celsius.

Revenind la reteta, daca doriti, puteti adauga in compozitia de sufleuri si cateva ciupercute, iar pe deasupra puteti presara cateva alune de padure, prajite si sfaramate.

Ingrediente:
– cartofi 3 buc. mari (430 g)
– piept de pui, la gratar 1/2 buc. (250 g)
– bacon 4 felii (80 g)
– unt 40 g
– oua 4 buc.
– crema de branza 90 g
– lapte 30 ml
– nucsoara 1 varf de lingurita
– sare, piper

Sufleuri cu piept de pui si bacon

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius si ungeti vasele cu jumatate din cantitatea de unt. Puneti cartofii la fiert, taiati cuburi de aproximativ aceeasi dimensiune (pentru a se fierbe in acelasi timp). Scurgeti cartofii de apa si transformati-i in piure, cu laptele, untul ramas si un pic de sare. Puneti un pic de piper si nucsoara. Lasati sa se racoreasca piureul. Intre timp, rumeniti un pic baconul, taiat betigase, intr-o tigaie, fara grasime. Daca nu aveti pieptul de pui deja facut, taiati-l in felii relativ subtiri, dati-l cu un pic de sare si de piper si rumeniti-l intr-o tigaie-gratar. Incepeti sa incorporati galbenusurile in piureul de cartofi: cate un galbenus o data, iar urmatorul se pune de abia dupa omogenizare totala. Albusurile se pun intr-un castron mai inalt.

Sufleuri cu piept de pui si baconSufleuri cu piept de pui si bacon

Puneti crema de branza in piure si amestecati bine. Adaugati betigasele crocante de bacon si pieptul de pui prajit, taiat marunt.

Sufleuri cu piept de pui si baconSufleuri cu piept de pui si bacon

Bateti albusurile, cu un pic de sare, pana obtineti o spuma batoasa. Incorporati, in etape, spuma de albusuri in piureul cu bacon si pui. Amestecati cu miscari lente, pentru a incorpora cat mai mult aer in compozitie. Turnati compozitia in vase speciale pentru sufleuri (ramekin-uri), din ceramica sau aluminiu.

Sufleuri cu piept de pui si baconSufleuri cu piept de pui si bacon

Asezati vasele intr-o tava si bagati-le in cuptorul incins. Dupa vreo 10 minute, dati cuptorul la 190 grade Celsius si mai lasati 20-25 de minute, fara a deschide cuptorul. Scoateti sufleurile si serviti-le imediat. Daca folositi ramekin-uri din ceramica, serviti sufleurile direct in acestea.

Sufleuri cu piept de pui si bacon

Calorii: 182 kcal / 100 g sau 151 kcal / buc.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11