Va spuneam ieri ca in acest sfarsit de saptamana nu vreau sa stau prea mult in bucatarie. Prin urmare, si in cazul desertului am preferat o reteta simpla, cu timp minim de pregatire: panna cotta cu zmeura. Imi place mult aceasta “smantana coapta” a italienilor (asa s-ar traduce mot-a-mot “panna cotta”) si, cum mai aveam niste zmeura in congelator, nu a fost deloc o alegere dificila. Originara din regiunea Piemonte (nordul Italiei), panna cotta s-a raspandit treptat in intreaga Italie, dar si in Grecia, Franta si Finlanda. In principiu, este vorba de smantana si lapte fierte inabusit si amestecate cu zahar si gelatina, racite total si servite cu fructe de padure, caramel sau sos de ciocolata.
Dupa cum spuneam, eu am folosit niste zmeura congelata, pe care am lasat-o sa se dezghete si sa se scurga, pastrand insa sucul lasat pentru pregatirea unui coulis de zmeura (sos dens obtinut prin pasarea fructelor si trecerea lor prin sita).
Ingrediente:
– lapte integral 300 ml
– smantana pentru frisca 300 ml
– gelatina 10 g
– zahar tos 150 g
– esenta de migdale – cateva picaturi
– zmeura 350 g
– suc de lamaie
Inmuiati gelatina in putina apa rece. Aduceti laptele la punctul de fierbere, cu 125 g zahar. Opriti focul si, dupa unul-doua minute, puneti gelatina inmuiata. Amestecati pana cand se dizolva gelatina. Adaugati smantana pentru frisca si esenta de migdale, omogenizand cu un tel. Atentie, nu puneti prea multa esenta! Turnati compozitia in vase de 6-8 cm inaltime (gen ramekin-uri). Cand s-au racit total, puneti vasele in frigider, acoperite. Lasati cel putin 12 ore. Inainte de a servi panna cotta, alegeti 20-30 bucati de zmeura mai intregi, pentru decorarea panna cottei. Puneti restul de zmeura, cu tot cu sucul lasat, intr-o craticioara, pe foc mic, impreuna cu cele 25 g de zahar ramase. Adaugati cateva picaturi de suc de lamaie si lasati sa fiarba cateva minute, pana cand siropul de la zmeura isi schimba un pic consistenta (incepe sa se lege). Dati fructele inmuiate prin sita, pentru a elimina samburii si a obtine un sos dens.
Rasturnati, cu grija, panna cotta pe o farfurie (in principiu, se desprinde foarte usor dar, daca este totusi nevoie, ajutati-va de lama unui cutit pentru a o desprinde de peretii vaselor). Ornati cu zmeura intreaga pusa deoparte si cu sos de zmeura.
Puteti decora panna cotta in diferite feluri, dupa inspiratie si posibilitati. Mai incolo, o puteti orna si cu frunze de menta proaspata :).
Calorii: 204 kcal / 100 g.
[…] “smantana coapta” atat de draga italienilor v-am mai vorbit, cand v-am tentat cu o Panna cotta cu sos de zmeura. Fiind genul de desert pe care-l poti pregati foarte rapid si cu ce ai prin casa (ma rog, la mine, […]
Pana cotta se desprinde usor si nu este nevoie de cutit daca paharul sau bolul il introduci 2 secunde pina la jumatate in apa fierbinte.