Va propun inca o reteta cu atat de sanatosul avocado, dupa reteta de Guacamole. De data aceasta, fructul-minune, plin de vitamine, fibre si grasimi mononesaturate, este combinat cu creveti, mai multe legume si un sos matasos, din maioneza light, suc de lime si coriandru. In cazul in care doriti sa pregatiti aceasta reteta pentru o masa cu mai multi invitati, puteti face in avans salata cu creveti, urmand sa umpleti avocado exact inaintea servirii, pentru a nu se oxida. Pentru usurinta, aveti si optiunea de a pune avocado bucati in salata si de a servi uimitoarea combinatie in boluri sau pahare individuale, ornate cu o felie de avocado sau cu o coada de crevete, dupa plac.
Dupa cum spuneam si la Guacamole, trebuie sa fiti atenti/e la cumpararea avocado-urilor. Acestea sunt tocmai bune cand, apasandu-le usor, le simtiti un pic moi. Daca sunt prea coapte se innegresc! Daca nu sunt suficient de coapte, tineti-le cateva zile la temperatura camerei si s-a rezolvat “problema”. Nu in ultimul rand, ajustati cantitatile de mai jos dupa dorinta, luand in considerare ca eu am pregatit doar doua portii.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– avocado 2 buc.
– creveti decorticati si eviscerati 150 g
– ceapa esalota (sau ceapa rosie) 1/2 buc. (20 g)
– ridichi 3 buc. (40 g)
– ardei gras rosu 1/4 buc. (40 g)
– tija de telina 1 buc. (15 g)
– ou 1 buc.
– suc de lamaie (daca aveti lamaie verde, cu atat mai bine)
– maioneza light 1 lingura cu varf (60 g)
– usturoi 1 catel
– coriandru frunze 1 lingurita (ideal, proaspat)
– chimion 1 varf de lingurita
– ulei de arahide 1 lingura
– sare, piper
Puneti oul la fiert, intr-un ibric. Lasati-l sa fiarba 7-8 minute pentru a obtine un ou fiert tare. Scoateti-l din apa si, cand s-a racit, decojiti-l. Intr-un castronel, puneti maioneza light, jumatate din ceapa (taiata foarte marunt), frunzele tocate de coriandru, catelul de usturoi pisat, chimionul si un pic de sare. Omogenizati, adaugand suc de lamaie dupa gust. Daca doriti sa fie si un pic picant sosul, puteti adauga “un praf” de fulgi de ardei iuti. Intr-un alt castron, mai mare, puneti ridichile, ardeiul gras rosu si restul de ceapa, taiate cubulete mici. Adaugati oul fiert tare, taiat tot cubulete, si tija de telina (de asemenea, taiata marunt).
Intr-o tigaie, puneti la incins lingura de ulei. Adaugati crevetii spalati si stersi bine de apa. Presarati un pic de piper peste ei, lasati-i doua minute si intoarceti-i. Inca doua minute pe partea cealalta si, gata, scoateti-i pe o farfurie. Cand s-au racorit, puneti-i peste legumele taiate. Adaugati maioneza cu usturoi si coriandru si amestecati usor.
Spalati, stergeti si taiati avocado in jumatate. Scoateti samburii si stropiti-i din belsug cu suc de lamaie (pentru a impiedica oxidarea). Daca doriti, puteti scoate si coaja avocado-ului. Umpleti jumatatile de avocado cu salata de creveti. Serviti imediat.
Calorii: 172 kcal / 100 g.