Mi s-a facut o pofta teribila de börek (burek). Este vorba de acele produse de patiserie inventate de otomani, din foi subtiri (yufka) si cu umplutura de branza, carnuri sau legume. Prajite in baie de ulei sau coapte in cuptor, produsele din familia “börek” sunt raspandite, in diferite forme (tigarete, melcisori, triunghiuri, etc), in Turcia, Albania, Armenia, Bulgaria, Grecia, Israel, Serbia, Macedonia, Croatia si Slovenia. Buun. Zis si facut! M-am apucat sa caut in magazinele arabesti yufka, acele foi subtiri, asemanatoare foilor romanesti de placinta, dar totusi diferite. Dupa al doilea magazin in care nu am gasit, am renuntat sa mai caut. Asa ca am folosit feta cumparata deja pentru a face niste pateuri, cu aluat foietaj.
Si pentru ca asteptam musafiri, am pregatit cantitate dubla fata de alta data: 25 de pateuri umflate, pufoase si rumene, presarate cu susan negru pe deasupra. In paranteza fie spus, au iesit atat de bune incat invitatii mai ca nu aveau rabdare sa scot din cuptor urmatoarea transa! Oricum, ajustati cantitatile in functie de necesitati si luati in considerare ca aceste semi-börek-uri sunt cel mai bune fierbinti, de abia scoase din cuptor.
Ingrediente:
– aluat foietaj 800 g
– branza feta 400 g
– patrunjel 1 legatura
– oua 2 buc.
– piper
– susan 1 lingura (negru, in cazul meu)
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intr-un castron, puneti branza feta si sfaramati-o foarte bine, cu ajutorul unei furculite. Adaugati un ou, patrunjelul taiat marunt si un pic de piper. Omogenizati bine. Intindeti foaia de aluat si taiati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi. Taiati aluatul in dreptunghiuri egale si puneti pe fiecare dreptunghi cate o lingurita de umplutura.
Pliati aluatul astfel incat sa obtineti niste pachetele. Lipiti marginile prin apasare, ca sa nu se desfaca in cuptor, si asezati-le in tavi tapetate cu hartie de copt. Bateti oul ramas si, cu ajutorul unei pensule, ungeti bine fiecare pachetel. Presarati cateva seminte de susan pe deasupra si bagati tavile in cuptorul incins. Lasati 25-30 de minute sau pana cand pateurile s-au umflat frumos si s-au rumenit un pic.
Serviti imediat dupa scoaterea din cuptor.
Calorii: 360 kcal / 100 g sau 177 kcal / bucata.
vreau si eu unul :(((
Mai,de unde cumperi tu susan negru? ca eu nu gasesc
mercic si o zi frumoasa!
Si doua, trei pentru tine, draga mea :). Susan negru am luat din magazinul Ki-life din Piata Amzei. Si, daca nu ma inseala memoria, era la vanzare si pe site-ul acela (magazin online) recomandat de tine. Te pup si o zi frumoasa in continuare!
aha, cred ca fac o vizita la ki life, dar intai sa iau salariul ca din 11 trebuia sa intre pe card si nici vorba ccica nu “s-a aprobat finantarea” Numai munca e fara aprobare, ci de la sine inteles…… ce tara 🙁
Mare dreptate mai ai :(. Si, din pacate, nu intrevad sa se schimbe ceva prea curand…
super dar fara patrunjel nu se putea
mie cum arata îmi pl dra cu patrunjelul ala creca iacccccccccccc:))
Cristina, am citit de vreo 4 ori mesajele tale ca sa inteleg la ce te referi… Banuiesc ca “pl” e de la placut si ca nu te incanta patrunjelul. Este optiunea ta si nu te impiedica nimeni sa nu pui patrunjel in compozitie :).