Nascuta la mijlocul secolului al XIX-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei, paella este un preparat pe baza de orez, amestecat cu legume si diferite feluri de carne. Exista trei tipuri mari de paella: Paella valenciana (cu pui, iepure, rata si/sau melci, cu fasole untoasa, rosii, rozmarin, boia dulce, sofran, ulei de masline si, eventual, usturoi), Paella de marisco (fara fasole, cu creveti, calamari, caracatite baby, midii si/sau crab in locul puiului, iepurelui si ratei) si Paella mixta (o combinatie intre primele doua). Dincolo de ingrediente, esential in pregatirea unei paella este vasul. Adica, acea tigaie de mari dimensiuni, nu prea adanca si cu fundul plat, numita paellera, care permite distribuirea uniforma a caldurii si o evaporare rapida a lichidului. In plus, paellera este facuta astfel incat stratul de orez sa nu fie gros (pana la 3 cm). Ca sa va faceti o idee, pentru o persoana se foloseste o paellera de 20 cm diametru, pentru 4 persoane ajungem la 33 cm diametru, iar pentru 12 persoane ne trebuie o paellera de 55 cm diametru. Apoi, se recomanda ca paella sa fie facuta pe flacara si nu in cuptor, deoarece o paella reusita are la fund un strat de orez rumenit, imposibil de obtinut in cuptor.
Cum nu m-am invrednicit anul trecut, cand am vizitat Spania, sa-mi cumpar paellera de diferite dimensiuni (e drept, era si destul de greu sa le aduc cu avionul), acum a trebuit sa improvizez. Si am improvizat cu partea inferioara a tajine-ului. Chiar daca nu este din otel inoxidabil, ci din ceramica, dimensiunea si fundul plat m-au ajutat sa obtin textura potrivita si stratul de orez prajit. Am pus tajine-ul pe flacara, dar peste o tabla, pentru distribuirea uniforma a caldurii (in caz contrar, orezul se arde unde bate flacara).
Ingrediente:
– orez cu bob rotund, mic 2 cani (470 g)
– ciocanele de pui 4 buc. (450 g)
– mix de fructe de mare 500 g
– ceapa 1 buc. (65 g)
– ardei gras rosu 1/2 buc. (170 g)
– usturoi 3 catei
– sofran 1 lingurita
– supa de pui 1,5 l (din 3 cuburi concentrate)
– vin alb sec 125 ml
– ulei de masline 4 linguri
– sare, piper
– lamaie (pentru servire)
Puneti tigaia/vasul pe foc mediu spre mare si, cand s-a incins, turnati uleiul. Rotiti tigaia, astfel incat si peretii sa fie unsi. Puneti ceapa si usturoiul, taiate marunt. Cand s-au inmuiat un pic, adaugati ciocanelele de pui (spalate si sterse de apa). Presarati un pic de sare si de piper peste ciocanele si intoarceti-le, ca sa prinda o frumoasa tenta galbuie pe toate partile. Adaugati ardeiul gras, taiat marunt, amestecati si lasati 2-3 minute.
In paralel, faceti supa de pui din cuburile concentrate. Puneti orezul, spalat si scurs de apa. Lasati 2-3 minute, amestecand continuu, pana cand orezul devine translucid. Turnati vinul si amestecati usor. Lasati inca 2-3 minute pentru ca alcoolul sa se evapore. Turnati jumatate din supa fierbinte de pui si puneti sofranul. Amestecati usor si lasati sa fiarba circa 10 minute.
Puneti fructele de mare (decongelate, daca este cazul, spalate si scurse bine de apa). Mai adaugati supa de pui astfel incat orezul, puiul si fructele de mare sa fie acoperite de lichid. Mai puneti un pic de sare (nu prea multa, pentru ca si supa de pui este sarata) si de piper. Reduceti focul si lasati sa fiarba incetisor, fara a mai amesteca. Verificati din cand in cand doar daca paella mai are zeama. Daca a fost absorbit tot lichidul, completati cu supa de pui. Dupa 25-30 de minute, paella ar trebui sa fie gata (puiul sa fie patruns, iar orezul sa fie fiert, dar nu “terci”).
Opriti focul, lasati paella sa “respire” 5-7 minute si serviti-o garnisita cu bucati de lamaie.
Calorii: 133 kcal / 100 g.
Absolut delicioase,toate retetele prezentate!Felicitari!
Intru de placere pe acest site,avand siguranta ca voi gasi ceva deosebit de bun !
Multumesc mult, Gabriela. Nici nu-ti poti imagina cat ma bucura astfel de comentarii. Inseamna ca scopul pentru care am creat acest blog a fost atins. Toate cele bune si sarbatori linistite!
foarte gustos:)
Intr-adevar, Olivia. Hmmm, comentariul tau la aceasta reteta mi-a facut pofta de paella :). Toate cele bune!
[…] mai bine de doi ani in urma, va tentam cu o Paella mixta, cu pui si fructe de mare. De multe ori am vrut, de atunci, sa mai fac acest preparat spaniol atat de indragit si raspandit, […]