Pilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Cu vita, pui sau miel, cu ceapa, morcov, mazare, praz, ardei gras, ciuperci si chiar cartofi, imbogatit cu fistic, migdale, stafide sau caise confiate si parfumat cu patrunjel, coriandru, chimion, scortisoara, dafin, menta, ghimbir sau/si sofran, pilaful este practic raspandit in intreaga lume, sub diferite nume, in combinatii diverse si variate moduri de preparare. La romani, pe langa traditionalul pilaf cu gaina ori pui, se bucura de popularitate, mai ales in perioadele postului, pilaful cu multe legume, cunoscut si ca pilaf sarbesc sau pilaf bulgaresc.

Trebuie sa recunosc ca si mie imi place foarte mult acest pilaf plin de culoare si vitamine, care are si putine calorii. Iar in combinatie cu ceva ciuperci, galbiori in cazul meu (pentru ca asta aveam in casa), pilaful sarbesc devine cu adevarat delicios. Daca nu tineti post, puteti servi pilaful pe post de garnitura langa o friptura.

Ingrediente:
– orez cu bob rotund 500 g
– ardei gras rosu 2 buc. (300 g)
– ardei gras verde 1 buc. (230 g)
– ceapa 3 buc. (230 g)
– galbiori uscati 40 g
– morcovi 3 buc. (145 g)
– rosii 3 buc. (390 g)
– ulei de floarea-soarelui 5 linguri
– patrunjel 1 legatura
– sare, piper
– concentrat de legume 2 buc. (sau 2 cuburi)

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Daca aveti galbiori deshidratati, ca mine, puneti ciupercile intr-o sita si spalati-le un pic sub jet puternic de apa. Puneti-le apoi intr-un castron si acoperiti-le cu apa fierbinte. Lasati-le cel putin 30 de minute, dupa care scurgeti-le pastrand apa ramasa. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti uleiul la incins, intr-o cratita nonaderenta, care poate fi bagata la cuptor. Cand uleiul s-a incins, puneti ceapa taiata marunt (eu am tocat aproape toate legumele cu robotul). Dupa doua-trei minute, adaugati peste ceapa morcovul, taiat de asemenea marunt. Amestecati si lasati, la foc potrivit, inca doua-trei minute.

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbioriPilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Adaugati ardeii (maruntiti cu robotul sau lasati bucati mai mari, daca doriti). Puneti si orezul, spalat si scurs de apa. Lasati patru-cinci minute, amestecand din cand in cand.

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbioriPilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Adaugati ciupercile rehidratate, taiate in jumatate sau in felii, in functie de marime. Separat, pregatiti supa de legume: masurati apa ramasa de la ciuperci si completati pana la 1,5 litri. Aduceti la punctul de fierbere si dizolvati cuburile concentrate. Turnati supa peste orez. Adaugati rosiile, taiate bucati.

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbioriPilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Amestecati, potriviti de sare si de piper si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 40 de minute, verificand din cand in cand daca mai are sau nu zeama. Daca nu mai are, adaugati un pic de apa fierbinte. Dupa 40 de minute, scoateti cratita si presarati pe deasupra pilafului patrunjelul verde taiat. Bagati inapoi in cuptor si lasati inca 20-30 de minute sau pana cand orezul este bine fiert.

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbioriPilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Pilaful sarbesc se poate manca atat cald, cat si rece.

Pilaf sarbesc cu ciuperci galbiori

Calorii: 87 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Pilaf sarbesc cu ciuperci galbiori”

  1. […] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) • Guacamole – Chip ‘n Dip • Pilaf cu legume (pilaf sarbesc) […]

  2. […] inferioare de pui puteti servi piure, cartofi natur sau o portie de pilaf sarbesc (aveti reteta AICI). Eu, una, am preferat aceasta ultima varianta pentru a obtine, per total, o masa cu mai putine […]

  3. […] doriti si mai multe legume, aveti solutia Pilafului sarbesc cu ciuperci. In ceea ce priveste pregatirea, pilaful cu praz se face foarte usor si nici nu necesita mari […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11