
Nu stiu voi, dar mie imi plac mult dip-urile… Adica, sosurile acelea, un pic mai groase, in care “inmoi” mancarea, in loc sa pui sosurile peste mancare. Iar Guacamole este favoritul meu, in combinatie cu niste chipsuri din tortilla. Trebuie sa recunosc ca nu este deloc rau Guacamole-ul la borcan, de-a gata. Dar, daca stai sa te gandesti cam cate E-uri trebuie sa fie puse pentru ca borcanul sa stea bine mersi pe raft, in caldura, luni in sir, daca nu chiar ani, e mai tentant sa faci Guacamole acasa. Mai ales ca se pregateste intr-un minut!
Originar din Mexic, Guacamole are o consistenta intre sos si salata, datorita avocado-ului pasat nu prea fin. Traditional, Guacamole se facea doar din avocado cu sare dar, treptat, s-au adaugat rosii, ceapa rosie, suc de lime sau de lamaie si/sau ierburi. Se spune ca aztecii pregateau o varianta de Guacamole pe la inceputul secolului al XVI-lea, dupa care sosul s-a raspandit in Spania si a castigat in popularitate. Cat despre avocado, acesta este fructul cu cel mai mare continut de grasime. Dar, fiind vorba de grasimi mononesaturate (adica, grasimi “bune”), avocado este deosebit de sanatos si se intalneste in o multime de diete. Asadar, aveti toate motivele sa incercati Guacamole! Mai ales ca este si de post!.
Ingrediente:
– avocado 2 buc. (376 g)
– rosie 1 buc. (120 g)
– ceapa rosie 1 buc. mica (20 g)
– ardei iute 1 buc.
– lamaie verde (lime) 1 buc.
– coriandru 1 lingurita (ideal, proaspat)
In cazul in care avocado-ul pe care l-ati cumparat nu este foarte copt, tineti-l cateva zile la temperatura camerei. Avocado-ul este copt atunci cand, apasandu-l usor, se simte putin moale. Atentie, daca-l lasati prea mult sa se coaca, se innegreste! Pentru prepararea Guacamole-ului, incepeti prin a taia lamaia verde :). Taiati apoi, in jumatate, pe langa sambure, avocado-ul. Cu ajutorul unei lingurite, scoateti din coaja toata pulpa si puneti-o intr-un castronel. Imediat, stropiti-o cu suc de lamaie pentru a nu oxida! O alta varianta pentru a preintampina oxidarea, in cazul in care nu pregatiti si consumati avocado-ul imediat cum l-ati taiat, este sa puneti in castronelul cu pulpa samburii mari ai fructului. Revenind, dupa ce ati scos pulpa avocado-ului, pasati cu o furculita. Nu trebuie sa va chinuiti sa fie foarte fina pasta! Adaugati rosia taiata marunt si ceapa rosie (taiata, de asemenea, foarte marunt). Omogenizati. Adaugati un pic de sare, coriandrul si partial ardeiul iute (in functie de cat de iute este). Omogenizati din nou si, daca este nevoie, mai puneti un pic de suc de lime.
Serviti imediat cu chipsuri din tortilla, simple sau picante. Guacamole poate fi servit si ca salata, garnitura la o friptura.
Calorii: 144 kcal / 100 g.
[…] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) • Guacamole – chip’n'dip […]
one of my favorite 🙂
Mine too :D. Si este incredibil de simplu si de rapid de facut!
[…] propun inca o reteta cu atat de sanatosul avocado, dupa reteta de Guacamole. De data aceasta, fructul-minune, plin de vitamine, fibre si grasimi mononesaturate, este combinat […]