Va propun inca o reteta simpla, fara combinatii pretentioase, dar deosebit de gustoasa. Adica, ideala pentru a pregati rapid o masa, astfel incat sa aveti apoi timp suficient pentru a va bucura de vremea frumoasa de afara. Reteta, apartinand bucatariei franceze, este dedicata amatorilor de ciuperci, iar sosul matasos de vin si smantana, fara nici un fel de verdeata sau mirodenie, nu face decat sa sublinieze parfumul ciupercilor, sa le puna in valoare. Eu nu am avut, din pacate, decat niste ciuperci Champignon, dar ideal este sa folositi mai multe feluri de ciuperci, de preferinta hribi si galbiori.
Pe langa simplitate, rapiditate si gustul desavarsit, reteta prezinta si avantajul unui numar “decent” de calorii. Bine, asta depinde si de ce bucati din pui puneti. Eu am pus piept de pui fara oase si fara piele, adica minimum de grasime si calorii, dar se preteaza si niste copane de pui la aceasta reteta. In plus, tot pentru a minimiza numarul de calorii, am pus 200 ml de smantana lichida de 15% grasime si doar 100 ml de smantana lichida de 32% grasime. Reteta este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– piept de pui, fara oase si fara piele 900 g
– ulei de floarea-soarelui 2 linguri
– supa instant de pui 700 ml (din 2 cuburi)
– unt 50 g
– ceapa 1 buc. (80 g)
– ciuperci Champignon 350 g
– vin alb 300 ml
– smantana lichida 300 ml
– sare, piper
Incingeti uleiul intr-o cratita nonaderenta. Puneti pieptul de pui, taiat in fasii. Lasati puiul sa se rumeneasca un pic pe toate partile, iar intre timp pregatiti supa de pui, din 700 ml de apa si doua cuburi concentrate. Turnati supa fierbinte peste pui, acoperiti cratita si lasati sa fiarba, la foc potrivit, circa 15 minute sau pana cand fasiile de piept sunt patrunse. Daca puneti copane, timpul de fierbere este mai mare, de 25-30 de minute. Scoateti puiul pe o farfurie si pastrati supa.
Incingeti untul intr-un wok. Puneti la calit ceapa, taiata feliute. Cand ceapa a prins o frumoasa tenta galbuie, puneti ciupercile, curatate, spalate si taiate felii sau in sferturi, in functie de marime. Lasati 3-4 minute, pe foc mediu, amestecand din cand in cand. Atunci cand aroma ciupercilor s-a “dezvoltat”, dati focul mai mare si turnati vinul. Amestecand usor, lasati 4-5 minute, pana cand o parte din vin s-a evaporat.
Turnati supa de pui si lasati pana cand lichidul scade aproape la jumatate. Adaugati smantana, un pic de sare si de piper. Cand sosul alb a ajuns la punctul de fierbere, puneti puiul scos pe farfurie. Lasati unul-doua minute si opriti focul.
Lasati puiul sa “respire” cateva minute inainte de a-l servi.
Calorii: 172 kcal / 100 g.