V-am spus si cu alte ocazii ca la noi nu se tine post. Din cand in cand, mai pregatesc eu ceva de post, dar nu reusesc sa conving ca se poate “rezista” o luna si ceva fara carne, oua si branzeturi. Prin urmare, pentru cina de aseara am pregatit niste cannelloni cu sunca si praz, inveliti intr-un strat de smantana grasa cu mustar de Dijon si “pudrati” cu branza Cedar rasa. Singura mentiune este ca, neavand prin casa cannelloni deja facuti, i-am improvizat din niste foi de lasagna :D. Si macar de ar fi fost proaspete… Asa a trebuit sa le oparesc doua-trei minute, cat sa se poata modela. Oricum, a iesit o bunatate de cannelloni.
Umpluti, de regula, cu amestecuri pe baza de ricotta, spanac si/sau carnuri, acoperiti cu sos de rosii sau sos bechamel, cannelloni au fost inventati in 1907 la restaurantul “La Favorita” din Sorrento si au castigat rapid in popularitate in Italia. Reteta de cannelloni cu sunca si praz este inspirata din revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– praz 3 buc. (400 g)
– supa de legume 400 ml
– sunca Praga 170 g
– foi lasagna 12 buc.
– smantana de 25% grasime 200 g
– mustar de Dijon 1 lingura
– branza Cedar 100 g
– pesmet 25 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti supa de legume pe foc si, cand clocoteste, adaugati prazul, curatat, spalat si taiat rondele de circa 1 cm grosime. Lasati prazul 4-5 minute, cat sa se inmoaie un pic. Scoateti prazul cu o spumiera (pentru a pastra supa) si lasati-l sa se scurga. Taiati sunca bucatele. Puneti mai multa apa la fiert intr-o oala, cu putina sare. Cand apa clocoteste, luati o foaie de lasagna si scufundati-o in apa, sustinand-o cu o spumiera (pentru a nu se duce pe fundul oalei si a se lipi). Chiar daca dureaza mai mult asa, va recomand sa opariti cate o foaie o data, pentru ca daca puneti mai multe riscati sa se lipeasca intre ele. Lasati foaia de lasagna circa 3 minute, pana cand incepe sa se inmoaie. Nu trebuie sa devina foarte moale, dar nici sa nu fie batoasa, pentru ca nu o veti putea rula.
Puneti foaia oparita pe un tocator, iar la unul din capete asezati praz si sunca. Incepeti sa rulati foaia, cu grija. Cand ati ajuns la capat, tineti cannelloni aproape vertical, avand grija sa presati la capatul inferior, si mai indesati un pic de umplutura. Asezati ruloul facut intr-un vas de Jena. Procedati la fel cu restul de foi de lasagna, incercand sa bagati cat mai multa umplutura in fiecare rulou. Asezati cannelloni un pic inghesuiti in vasul de Jena pentru ca umplutura sa nu iasa in timpul gratinarii.
Intr-un castron, puneti supa de legume ramasa dupa oparirea prazului, smantana, mustarul de Dijon, un pic de sare si de piper si trei sferturi din branza Cedar rasa. Amestecati spre omogenizare si turnati peste cannelloni. Presarati pesmetul si restul de branza Cedar. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute, pana cand se formeaza la suprafata o crusta aurie.
Serviti cannelloni imediat, eventual cu o salata verde alaturi.
Calorii: 203 kcal / 100 g.
Arata delicios. Voi incerca si eu reteta 🙂
cata rabdare ,cu acele foi de lasagna !!!!! si ce inovatie,sunt mai usoare ,mai dietetice ,felicitari !!
@ Laura, multumesc frumos pentru aprecieri :).
[…] priveste cannelloni, si de data aceasta am mers (la fel ca la Cannelloni cu sunca si praz) pe varianta foilor de lasagna. Mi se pare ca este mai usor de rulat, decat de bagat umplutura pe o […]