Mucenici moldovenesti

De 9 Martie, de sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, toata lumea face mucenici (macinici), fie in varianta moldoveneasca, adica opturi mari din aluat, imbibate apoi in sirop cu zahar si miere, fie in cea munteneasca, mici si fierti intr-o zeama cu mirodenii, zahar si nuca. Prin urmare, nu aveam cum sa nu respect si eu traditia si am facut din ambele tipuri. In privinta mucenicilor moldovenesti, nu am facut varianta de post, pentru ca cei din familie nici nu au vrut sa auda de asa ceva. Mucenicii cu zeama, pe care promit sa-i postez maine, sunt insa de post.

Exista numeroase retete de mucenici moldovenesti, dar cea de mai jos este imprumutata de la mama mea care, dupa cum v-am mai spus, este originara din zona Moldovei :). Doza de modernitate a venit sub forma unui mixer de mare putere, perfect pentru framantat. Dupa testarea acestuia, sub forma de imprumut, nu pot sa nu recunosc ca te scapa de un mare chin, asa ca am trecut achizitionarea unui astfel de aparat pe lista de prioritati.

Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit 26 de mucenici, cam de 10 cm lungime.

Ingrediente:
– faina 800 g
– oua 4 buc. (1 ou intreg, 3 galbenusuri, 1 albus)
– lapte 400 ml
– zahar tos 175 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– coaja de la 1 lamaie
– coaja de la 1 portocala
– sare 1/2 lingurita
– drojdie uscata 1,5 pliculete (11 g)
– ulei 100 ml
– unt 60 g (plus inca putin pentru uns tavile)
– miez de nuca 250 g
– miere 250 g
– esenta de rom 1 fiola

Mucenici moldovenesti

Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Cerneti faina intr-un castron sau in bolul mixerului. Puneti faina si drojdia uscata (fara a o dizolva, in conditiile in care este drojdie uscata instant). Amestecati si lasati un pic deoparte, undeva la caldura. Imprastiati nuca intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cand s-a incins cuptorul, bagati tava cu nuca si lasati-o sa se prajeasca un pic (nu foarte tare, pentru ca devine amaruie).

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Spalati foarte bine lamaia si portocala. Stergeti-le de apa si radeti coaja. Puneti 3 galbenusuri de ou intr-un castron si un albus in alt castron (cele 2 albusuri care va raman le puteti folosi la pregatirea unei omlete sau a unei prajituri; vezi AICI sugestii.) Puneti peste galbenusuri zaharul.

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Bateti bine, cu mixerul, pana se topeste zaharul aproape de tot si obtineti o spuma galbena (intensitatea culorii depinde de calitatea galbenusurilor). Adaugati coaja rasa de lamaie si de portocala, zaharul vanilinat si jumatate din fiola de esenta de rom. Turnati compozitia de galbenus peste faina. Incepeti sa framantati (manual sau cu mixerul special), turnand putin cate putin din laptele incalzit in prealabil. Atentie, laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte! Daca framantati manual, se framanta din exterior spre interior, punand cate putin lapte, pana obtineti un aluat elastic. Dureaza cam 30 de minute aceasta etapa a framantatului. Bateti albusul spuma batoasa si adaugati-l peste aluat. Omogenizati.

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Topiti untul pe foc mic. Din untul topit, luati 60 de ml si amestecati cu uleiul. Incepeti sa incorporati grasimea in aluat. Atentie, nu turnati grasimea peste aluat, ci pe peretii castronului, sub coca si in palme! In cazul in care framantati cu “masinaria”, turnati pe perete usor. Adaugati putin ulei amestecat cu unt doar dupa ce cantitatea de dinainte a fost perfect incorporata. Etapa incorporarii grasimii dureaza si ea 30 de minute, iar la final aluatul ar trebui sa faca “basicute”. Rasturnati aluatul intr-un castron curat, pudrati cu un pic de faina, acoperiti cu un servet (tot curat) si puneti la crescut, intr-un loc caldut. Lasati aluatul pana isi dubleaza volumul (dureaza cam o ora). Ungeti cu unt doua-trei tavi. Cu mainile unse cu un pic de grasime (ulei sau unt topit), luati un pic de coca si pe blatul de lucru (uns, de asemenea) formati un snurulet din aluat. Modelati-l sub forma unui opt si puneti-l in tava. Procedati la fel pana umpleti tava.

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Atentie, lasati spatiu intre mucenici! Spatiu mai mare decat am lasat eu :P, pentru ca dupa ce ati umplut tava mucenicii se mai lasa o tura la crescut si se vor uni intre ei (cum mi s-a intamplat mie). In poza din stanga, aveti mucenicii de abia pusi in tava, iar in poza din dreapta ii aveti dupa ce au crescut, timp de aproape 30 de minute.

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Ungeti mucenicii cu ou batut (oul ramas) si bagati-i in cuptorul preincalzit. Lasati-i primele 15 minute la 180 grade Celsius, dupa care dati cuptorul la 200 grade Celsius si mai lasati-i 15 minute sau pana cand sunt frumos crescuti si un pic rumeni. Lasati-i sa se raceasca total inainte de a-i scoate din tava. Procedati la fel si cu celelalte tavi de mucenici. Cand mucenii s-au racit, faceti un sirop din 500 ml apa fierbinte, miere si restul de esenta de rom. Distribuiti siropul pe mucenici, in mai multe ture, pana cand acestia s-au imbibat bine.

Mucenici moldovenestiMucenici moldovenesti

Serviti mucenicii cu nuca prajita pisata (inainte de a sfarama nuca, frecati miejii usor intre palme). Daca doriti, puteti presara si un pic de scortisoara sau puteti pune in sirop inca un pic de coaja de portocala.

Mucenici moldovenesti

Calorii: 363 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Mucenici moldovenesti”

  1. […] fel ca la Mucenicii moldovenesti, puneti eventual nuca sa se prajeasca un pic in cuptor (sincer, e singurul mod in care imi place […]

  2. […] Mucenici Muntenesti Mucenici MoldovenestiĀ  […]

  3. […] Mucenici MoldovenestiĀ  […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11