Pentru ca a inceput ieri postul, va propun o reteta de sarmale cu ciuperci, atat de bune incat nici nu veti simti aproape ca lipseste carnea din ele. Cu putina grasime, dar cu multe legume, aceste sarmale prezinta si avantajul unui numar scazut de calorii. In functie de preferinte, aveti la dispozitie mai multe variante de sarmale de post: simple (adica, doar cu orez, ceapa, morcov si ceva verdeata), cu ciuperci, cu granule de soia, cu stafide, nuci, etc. Delicioasa este, dupa mine, si varianta greceasca, aceea cu menta si lamaie, pe care promit sa o postez cat mai curand.
In ceea ce priveste prepararea sarmalelor, as spune ca nu este deloc complicata. Mai ales daca aveti o varza buna, cu foi subtiri, fara nervuri groase si cotor mare. La fel ca sarmalele cu carne, cele de post se pot face cu varza dulce, oparita cu bors, sau cu varza murata, cum am facut eu.
Ingrediente:
– varza murata 1,4 kg
– ceapa 2 buc. mari (200 g)
– orez cu bob rotund 200 g
– morcov 1 buc. mare (115 g)
– ciuperci champignon mici 300 g
– bulion 4 linguri (120 g)
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri (60 ml)
– cimbru 1 lingurita cu varf
– marar 1 lingurita cu varf
– sare
– piper macinat si boabe
Incepeti prin a pregati foile de varza: le desprindeti cu grija si le spalati (in mai multe ape daca varza este prea sarata sau prea acra). Lasati frunzele la scurs si taiati cotoarele, pastrand partea de foaie fara nervuri groase. “Resturile” rezultate din operatiunea de curatare le tocati marunt. Taiati ceapa marunt (eventual cu ajutorul unui robot). Intr-o tigaie mare sau o cratita nonaderenta, puneti uleiul la incins. Cand s-a incins, puneti ceapa sa se caleasca. Cand a prins o tenta galbuie, adaugati morcovul, curatat si taiat, de asemenea, foarte marunt. Lasati doua-trei minute, amestecand din cand in cand. Adaugati ciupercile, curatate, spalate si taiate marunt. Puneti si orezul, spalat si scurs de apa.
Lasati cateva minute, amestecand din cand in cand, dupa care puneti cam 150 ml de apa fierbinte (sau supa de legume, dintr-un cub concentrat, daca doriti). Cand orezul s-a umflat putin, iar apa aproape ca a fost absorbita, adaugati 2 linguri de bulion si verdeata (uscata, in cazul meu). Potriviti de sare si de piper. Opriti focul si lasati sa se raceasca un pic pentru a putea trece la infasurarea sarmalelor. Incepeti prin a pune, pe fundul unei cratite cu fund gros (daca aveti de lut sau de tuci, cu atat mai bine), un strat de varza tocata. Apoi, luati cate o foaie de varza, asezati-o in palma, puneti un pic de compozitie pe ea si infasurati-o bine. Aveti grija sa bagati capetele inauntru, pentru ca umplutura sa nu iasa in timpul fiertului! De asemenea, nu strangeti foarte tare sarmaua pentru ca orezul sa aiba loc sa se umfle. Puneti sarmalele infasurate in oala, eventual indesate un pic una in alta. Le puneti in cercuri concentrice, plecand de pe margini. Cand ati terminat primul rand de sarmale, puneti inca un strat de varza tocata si, eventual, un pic de piper. Continuati cu inca un rand de sarmale si tot asa, pana terminati umplutura de orez si ciuperci si varza. Ultimul strat trebuie sa fie de varza tocata.
Puneti bulionul ramas, aruncati cateva boabe de piper negru si turnati apa fierbinte, cat sa cuprinda sarmalele. Bagati cratita in cuptorul incins in prealabil (la 180 grade Celsius) si lasati circa 1 ora, verificand din cand in cand daca este nevoie sa completati cu apa. Dupa o ora, scoateti o sarma si verificati daca este fiarta. In cazul in care varza este inca tare, mai lasati vreo 20-30 de minute. Fata de suratele cu carne, sarmalele de post se pot servi si reci, cu mamaliguta alaturi sau paine, dupa preferinta.
Calorii: 81 kcal / 100 g.
[…] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci […]
cred ca ar trebui sa te gandesti sa scoti o carte de bucate sau sa ne inviti cat de curand la restaurantul tau sa incercam retetele cu asemenea bunatati. Te pup.
Hmmm… O carte de bucate cred ca nu este cazul, oricat de buna ar fi pararea pe care o am despre propria persoana :P. Un restaurant mi-ar placea insa…
Abia astept sa fac sarmalute in postul asta, deocamdata avand in vedere ca mai sunt ardei pe piata, o sa fac intai ardei umpluti
Maria, tocmai mi-ai dat ideea de ce sa pregatesc zilele acestea :). Noi nu tinem post, dar tare as manca niste ardei umpluti fara carne. Hmmm, parca ii si vad in fata ochilor :D…