O variatiune a clasicului Tiramisu, pudrat din belsug cu cacao neagra, Tiramisu alb iti lasa senzatia unei prajituri si mai usoare, in ciuda cantitatilor considerabile de branza mascarpone (cu 80% grasime!) si oua. Previzibil, exista mai multe retete de Tiramisu alb, dar cea pe care v-o propun cucereste prin combinatia de mascarpone, cafea si fulgi de migdale parfumati cu putina coaja de portocala, stropiti cu cognac si, apoi, rumeniti in cuptor. Fata de reteta traditionala, aceasta presupune inglobarea in crema a albusurilor batute intr-o bezea italiana. Exista insa si alte variante, precum cea in care blatul sau piscoturile sunt imbibate in lapte, iar crema cu mascarpone este completata cu ciocolata alba rasa.
Asadar, incercati diferite variante si vedeti care va place mai mult. Ca etape ale pregatirii, acestea sunt in mare aceleasi. Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos mi-a iesit un tort de circa 2,1 kg.
Ingrediente:
– oua 18 buc. (6 oua intregi, 12 galbenusuri si 10 albusuri)
– zahar tos 600 g
– faina 135 g
– mascarpone 500 g
– cafea tare 400 ml
– fulgi de migdale 100 g
– portocala 1 buc.
– zahar vanilinat 1 pliculet
– zahar pudra 200 g
Pregatiti un blat din piscot din 6 oua intregi, 3 galbenusuri, 185 g zahar tos si 135 g faina, conform instructiunilor de AICI. Veti obtine un blat pufos, pe care-l taiati in trei. In cuptorul deja incins, puneti intr-o tava fulgii de migdale, amestecati cu coaja de la portocala si zaharul vanilinat, si stropiti cu un pic de suc de portocala si, eventual, de cognac (daca aveti un lichior de portocale, cu atat mai bine). Lasati doar cateva minute, amestecand din cand in cand fulgii de migdale pentru a se rumeni uniform. Scoateti-i si lasati-i sa se raceasca.
Pentru crema, puneti 9 galbenusuri cu 185 g de zahar pudra intr-un castron. Bateti cu mixerul, la viteza maxima, pana obtineti o spuma galbuie densa. Adaugati, in etape, mascarponele. Omogenizati cu mixerul la viteza minima, pana cand mascarponele se incorporeaza perfect in crema de galbenusuri.
Bateti 10 albusuri intr-o bezea italiana, cu un sirop facut din 315 g zahar si 100 ml de apa, conform instructiunilor de AICI. Cand ati obtinut bezeaua, incepeti sa o incorporati in compozitia cu mascarpone, amestecand usor cu o spatula. Cand ati incorporat toata bezeaua, lasati crema in frigider cel putin o ora. Scoateti crema si verificati-i consistenta. In cazul meu, a fost suficient de “batoasa” pentru a o monta ca atare. Daca, totusi, aveti senzatia ca este un pic cam moale crema (pentru ca depinde si de marimea oualor), puteti adauga cateva foi de gelatina (inmuiate in prealabil in doua-trei linguri de apa rece si dizolvate la foc mic, fara a fierbe). Pentru montarea tortului, infasurati forma in folie. Puneti pe fundul formei un blat si imbibati-l cu cafea tare, indulcita cu cele 100 g de zahar tos ramas (nu trebuie imbibat foarte tare blatul, dar nici sa ramana tare). Puneti o treime din crema si distribuiti-o uniform. Asezati al doilea blat, insiropati-l si puneti inca o treime din crema. In fine, asezati al treilea blat si crema ramasa. Nivelati si bagati in frigider. Lasati cel putin patru ore.
Scoateti tortul din frigider, indepartati cu grija forma si, cu ajutorul unei palete speciale, nivelati tortul, inclusiv pe margini. Asezati usor, presand foarte putin, fulgii de migdale, cu tot cu coaja de portocale. Ar trebui sa va ajunga pentru a pune si pe marginea tortului. Cerneti pe deasupra zaharul pudra ramas (15 g). Pastrati la frigider pana in momentul servirii.
Iata si o felie din deliciosul tort Tiramisu alb.
Calorii: 323 kcal / 100 g.
ce minunatie! Vreau si eu o feliuta, chiar daca- s la dieta, dar sunt racita :((
Chiar si doua pentru tine, draga Ana :). Cat despre dieta, se trece cu vederea, zic eu, cand esti racita :P. Macar o compensatie mica pentru disconfort. Insanatosire grabnica!
[…] • Tort Tiramisu alb […]
diferite retete ,bv foarte bune !!!
@ Laura, ma bucur ca te inspira retetele propuse pe blog. Iti doresc o zi minunata!
Am facut reteta aseara si mi-au iesit doua prajituri cu cantitatile pe care le-ai pus la crema, risipiti alimentele,tortul cantareste 2,400 kg si a ramas 0,900 kg de crema cu care am facut alta prajitura. Foarte foarte foarte dulce, practic zici ca mananci zahar. Aproape jumatate de kg de zahar in 10 oua? trebuie sa fiti opsesionat cu zaharul sau vreu obez sau diabetic care a ajuns la un nivel asa de mare incat a pierdut gustul, si eu foarte nebuna ca sa va urmez sfaturile. Foarte desamagita sunt, si binenteles ca nu am sa mai prepar nici o reteta de pe acest post, este de inteles, eu folosesc numai producte ecologice care costa bani. Sa va fie rusine!
Aproape jumatate nu, corectez. Jumatate de kilogram de zahar in 10 oua. Doamne fereste!
@ Laura, iti inteleg supararea ca nu ti-ai iesit tortul cum ti-ai imaginat, dar te-as ruga sa fii un pic mai retinuta in comentarii si catalogari. Mai bine ai incerca sa-ti dai seama ce nu ai respectat din reteta, pentru ca nu “se pupa” nimic din informatiile pe care le dai. Cum sa-ti iasa un tort de 2,4 kg si sa-ti mai ramana 900 g de crema, cand toate cantitatile adunate nu fac atat? Cat despre cantitatea de zahar, da-mi voie sa cred, iar, ca nu ai inteles sau respectat reteta. Ai aproape jumatate kg de zahar nu doar la 10 oua, ci la aproximativ 1 kg de compozitie (9 galbenusuri, 10 albusuri si 500 g mascarpone)!! Reteta este cu proportiile mentionate si nimeni care a mancat din tort, ori de cate ori l-am facut, nu s-a plans ca ar fi prea dulce. In fine, gusturile si manierele nu se discuta…