Blat de piscot (biscuit de Savoie)

Blatul de piscot sau biscuit de Savoie seamana cu genoise-ul, in conditiile in care isi datoreaza consistenta pufoasa aerului incorporat si nu vreunui agent de crestere. Chiar si ingredientele sunt, de regula, aceleasi. Totusi, fata de Blatul simplu, biscuitul de Savoie presupune mai putina faina, compensand insa prin numarul mai mare de galbenusuri. O diferenta exista si in cazul prepararii deoarece, in varianta traditionala, biscuit de Savoie presupune ca albusurile si galbenusurile sa fie batute separat, in timp ce pentru genoise ouale se bat intregi.

Daca vreti insa o metoda un pic mai rapida si mai simpla pentru prepararea unui blat de piscot, puteti merge pe varianta unui “mix” intre cele doua. Adica, folosim mai multe galbenusuri si mai putina faina, dar aplicam etapele de la genoise. Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos iese un blat suficient de inalt pentru a putea fi taiat in trei. Blatul de piscot se potriveste de minune la torturile Tiramisu (alb sau clasic, pudrat cu cacao).

Ingrediente:
– oua 6 buc.
– galbenusuri 3 buc.
– zahar tos 185 g
– faina 135 g (plus inca un pic pentru pudrarea formei)
– unt pentru ungerea formei

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti ouale intregi si galbenusurile intr-un bol pretabil pentru bain-marie. Puneti si zaharul si incepeti sa bateti cu mixerul. La inceput, la viteza maxima, pana cand obtineti o spuma densa. Apoi, la viteza medie. Bateti inca unul-doua minute, dupa care luati bolul din baia de abur. Bateti in continuare, pana cand compozitia se raceste total. Cu ajutorul unei spumiere, incepeti sa incorporati, treptat, faina cernuta.

Blat de piscot (biscuit de Savoie)Blat de piscot (biscuit de Savoie)

Varsati aluatul intr-o forma de tort, unsa cu unt si pudrata cu faina. Bagati in cuptorul incins si lasati 25-30 de minute, pana cand blatul prinde o culoare galbuie si trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Opriti focul, mai lasati blatul cateva minute in cuptor, cu usa intredeschisa.

Blat de piscot (biscuit de Savoie)Blat de piscot (biscuit de Savoie)

Scoateti forma din cuptor si lasati blatul sa se raceasca complet, inainte de a-l extrage din forma si de a-l taia, in trei, cu un cutit cu lama zimtata.

Blat de piscot (biscuit de Savoie)

Calorii: 292 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Blat de piscot (biscuit de Savoie)”

  1. […] piscot din 6 oua intregi, 3 galbenusuri, 185 g zahar tos si 135 g faina, conform instructiunilor de AICI. Veti obtine un blat pufos, pe care-l taiati in trei. In cuptorul deja incins, puneti intr-o tava […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11