Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez

In gama de preparate chinezesti “executate” pentru aniversarea sotului, pe langa Muschiuletul de porc cu sos Hoisin si Puiul cu 5 condimente si spanac, mergea si ceva carne de vita. Iar aceasta varianta cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez este nu doar usor de pregatit, ci si foarte gustoasa. In plus, are garnitura deja inclusa :). E drept ca am putut alege aceasta reteta si datorita aprovizionarii recente cu niste urechi de lemn. Este vorba de acele ciuperci chinezesti negre si micute, comercializate de regula deshidratate, usor crocante dupa  “reconstituire”. Numele si-l trag de la forma ce aminteste de o ureche, iar “de lemn” provine de la faptul ca ele cresc pe lemnul copacilor “morti”. Din cate am inteles, ar avea si ceva proprietati medicinale, dar mie imi plac pentru farmecul aparte pe care-l confera preparatului.

La fel ca Puiul cu 5 condimente si spanac, vita cu ghimbir si urechi de lemn se poate pregati inainte si doar incalzi cand vreti sa o serviti. In cazul in care vreti sa faceti reteta “pe loc”, adica dupa venirea musafirilor, luati in considerare ca pentru rehidratarea ciupercilor aveti nevoie cam de 20 de minute. Si, ca o curiozitate, acestea se umfla, ca urmare a rehidratarii, cam de 2-5 ori.

Ingrediente:
– spata de vita 550 g
– sos de soia 4 linguri
– ulei de susan 2 lingurite
– ulei de arahide 2 linguri
– ghimbir o bucatica de 3-4 cm
– urechi de lemn deshidratate 30 g
– taietei de orez 200 g
– piper

Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez

Puneti apa la incalzit. Cand este aproape de punctul de fierbere, turnati-o peste ciuperci. Atentie, ciupercile inghit destula apa, asa ca nu va zgarciti :). Lasati ciupercile circa 20 de minute, dupa care scurgeti-le de apa ramasa. Eu obisnuiesc sa le si clatesc un pic, intr-o sita, pentru a scapa de eventualele impuritati. Intr-o oala, puneti apa pentru taietei si pregatiti-i conform instructiunilor de pe punga. Cand sunt gata, scurgeti-i bine. Incingeti uleiul de arahide in wok. Puneti ghimbirul curatat si taiat marunt. Lasati-l cateva zeci de secunde pentru a-si “dezvolta” aroma. Puneti peste ghimbir vita, spalata si taiata fasiute. Amestecati cu o lingura de lemn sau o spatula, avand grija ca vita sa se rumeneasca pe toate partile.

Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orezVita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez

Puneti ciupercile si amestecati. Adaugati taieteii, uleiul de susan si sosul de soia. Amestecati usor si puneti un pic de piper (de sare, in principiu, nu este nevoie, pentru ca sosul de soia este suficient de sarat).

Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orezVita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez

Mai lasati unul-doua minute, amestecand din cand in cand. Serviti imediat sau, daca reincalziti, in momentul reincalzirii mai puneti un pic de sos de soia pentru ca pastele au tendinta sa absoarba sosul.

Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez

Calorii: 161 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Vita cu ghimbir, urechi de lemn si taietei de orez”

  1. […] • Vita cu ghimbir si ciuperci […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11