Baba ghanoush, baba ganush, baba ghannouj sau baba ghannoug… Patru variante de nume pentru aceasta salata de vinete arabeasca, cu vinete coapte pe flacara sau in cuptor, curatate, maruntite si scurse, amestecate apoi cu diferite legume si mirodenii. De pilda, cu ceapa si rosii maruntite, cu tahini (pasta de susan), cu usturoi, otet alb sau suc de lamaie. In ceea ce priveste condimentele, boiaua si chimionul sunt folosite frecvent. In varianta numita “mutabbal”, intalnim si menta si/sau patrunjel. In vestul Indiei, in “bharta” se pune si iaurt. Daca in unele tari baba ghanoush-ul este servit pe post de aperitiv, in altele poate fi intalnit ca garnitura sau salata.
Ideal este, pentru pregatirea acestei salate, sa avem vinete proaspete, pe care sa le coacem pe loc si sa le maruntim, dar nu ca pentru salata romaneasca (trebuie sa ramana bucati un pic mai mari). Data fiind insa luna, eu am folosit niste vinete coapte si congelate, tocate marunt. Chiar si asa a iesit o salata foarte buna, pe care am servit-o cu lipie. Nu in ultimul rand, luati in considerare ca Baba ghanoush-ul este mai bun servit a doua zi, dupa ce s-au “asezat” aromele.
Ingrediente:
– vinete coapte si scurse 450 g
– ulei de masline 2 linguri
– usturoi 2 catei
– tahini 2 linguri (70 g)
– sucul de la jumatate de lamaie
– iaurt gras si scurs (gen iaurt grecesc) 60 g
– boia dulce 1/2 lingurita
– sare, piper
Daca aveti vinete proaspete, le coaceti pe tabla sau in cuptor, la grill, le curatati de codita si de piele si le lasati la scurs. Adica, la fel ca pentru salata romaneasca de vinete. Le tocati apoi, dar nu foarte marunt. Puneti vinetele intr-un castron, impreuna cu tahini, iaurtul scurs si usturoiul pisat marunt. Omogenizati. Adaugati o lingura de ulei de masline, boiaua, un pic de sare si de piper. Puneti si suc de lamaie dupa gust. Omogenizati bine, bine.
Puneti salata intr-un bol, iar pe deasupra turnati lingura de ulei de masline ramasa. Daca doriti, puteti presara si un pic de boia dulce. Serviti cu lipie, taiata triunghiuri, rumenita sau nu un pic in cuptor.
Calorii: 170 kcal / 100 g.
Andreea, ia priveste aici 🙂 http://www.quatre-epices.ro/
o zi frumoasa!
Este foarte interesant site-ul, draga Ana. Au multe lucruri imbietoare dar, din pacate, si preturile sunt destul de piperate. Bine, poate gresesc si eu comparand cu preturile de afara, mai ales ca unele produse sunt exact ce am primit eu acum circa doua saptamani (ca marca si gramaj, ma refer). De pilda, nu pot sa inteleg cum in Elvetia, o tara cu salarii incomparabil mai mari, un borcan de sos Hoisin este circa 4 franci (adica, echivalentul a mai putin de 13 lei), iar la noi este peste 25 lei :(.
of, draga mea, ce vremuri traim 🙁
[…] • Baba ghanoush […]
[…] adaptabile pentru post: • Ardei gratinati cu capere (nu puneti ansoa) • Baba ghanoush – salata de vinete cu parfum oriental (nu puneti iaurt) • Ciorbita de loboda (nu puneti oul batut si o serviti fara smantana) • […]
Chiar aseara am facut si eu Baba Ganoush, am vazut cateva retete pe net si am amestecat dupa pofta inimii 🙂 Cred ca mi-ar place si niste patrunjel in el, dar cu iaurt nu am incercat.
Mie mi-a placut mult cu iaurt, dar depinde si de gustul fiecaruia. E o idee si cu patrunjel, dar cred ca data urmatoare ma “risc” sa pun un pic de menta :).