Chiar daca reteta pregatita de Craciun, Pate din ficatei de pui cu vin rosu, ne-a placut tuturor foarte mult, nu m-am putut abtine sa nu incerc si varianta lui Gordon Ramsay, in care ficateii de pui sunt combinati cu cognac si parfumati cu un pic de tarhon. Mi-e greu sa spun in cazul carei retete este rezultatul final mai bun pentru ca si aceasta a doua combinatie a fost pe gustul nostru. Pot spune insa ca prima varianta, cu vin rosu, lasa impresia de simplitate, mai ales ca are si o textura mai grosiera. In schimb, varianta cu cognac este mai rafinata, mai fina, mai cremoasa.
Pentru oricare dintre variante optati, va garantez ca nici nu se compara cu ceea ce gasiti in comert. Poate doar cu specialitatile frantuzesti foarte scumpe. Dar si acelea prezinta unele dezavantaje, in conditiile in care se incearca sa aiba un termen cat mai lung de valabilitate.
Ingrediente:
– ficatei de pasare 750 g
– unt (65% grasime) 170 g
– ceapa esalota 4 buc. (120 g)
– cognac 90 ml
– smantana lichida (32% grasime) 90 ml
– cimbru uscat 1/2 lingurita
– tarhon uscat 1/2 lingurita
– sare, piper
Spalati ficateii si curatati-i de eventualele pielite, grasime si parti verzulii. Intr-o tigaie nonaderenta mare, topiti 40 de grame de unt. Cand s-a incins, puneti la calit ceapa esalota, taiata felii. Cand ceapa a capatat o culoare aurie, puneti ficateii. Intoarceti-i de cateva ori, dupa care dati focul mai mic si acoperiti tigaia.
Lasati doua-trei minute, dupa care adaugati cognacul. Lasati unul-doua minute tigaia neacoperita, pentru a se evapora alcoolul din cognac. Puneti smantana lichida, cimbrul, tarhonul si un pic de piper macinat. Amestecati, acoperiti iar tigaia/cratita si lasati circa 20 de minute. Verificati din cand in cand daca ficateii mai au zeama. La finalul timpului, ficateii ar trebui sa fie patrunsi. Opriti focul si lasati un pic sa se raceasca. Puneti ficateii si sosul in blender si transformati totul intr-o pasta fina. Rastunati-o intr-un castron si amestecati-o cu restul de unt, topit in prealabil la foc mic, intr-o craticioara, sau in cuptorul cu microunde. Potriviti de sare si de piper.
Cand s-a racit total, bagati pateul la frigider, pana in momentul servirii. Merge de minune servit pe feliute de paine prajta.
Calorii: 270 kcal / 100 g.
[…] • Pate de ficat de pui cu smantana si cognac […]